Toti cei 19 ministri care s-au perindat la Educatie in 14 ani. Ce s-a ales de promisiunile fiecaruia privind reformarea sistemului de invatamant

Sambata, 12 Iunie 2021, ora 22:21

   

Toti cei 19 ministri care s-au perindat la Educatie in 14 ani. Ce s-a ales de promisiunile fiecaruia privind reformarea sistemului de invatamant
19 ministri s-au plimbat in ultimii 14 ani pe la Ministerul Educatiei si fiecare dintre ei a promis ca va aduce modificari substantiale in sistemul de invatamant invechit din Romania.

Ziare.com va prezinta mai jos lista ministrilor care au trecut pe la Ministerul Educatiei, precum si reformele promise de acestia.

Cristian Adomnitei 5 aprilie 2007 - 6 octombrie 2008 (PNL) a fost cel care a introdus tezele unice la clasele a VII-a si a VIII-a, in 2007 si 2008. Acesta promitea la acea vreme bani mai multi pentru modernizarea scolilor, precum si salarii mai mari pentru profesori. Mandatul sau a fost marcat de controverse si de balbe. Aflat intr-o scoala generala din Braila, ministrul i-a intrebat pe elevii din clasa a V-a cate stele ale drapelul UE. Desi elevii au raspuns corect - 12 stele, Adomnitei i-a contrazis afirmand ca sunt 15 si, desi i-a fost aratata fotografia unui steag, el nu s-a lasat convins. Ulterior, la conferinta de presa ce a urmat, ministrul a dat vina pe consilierii sai. "Am avut un material, il am si acum pe birou si mi-au scris (consilierii n.n.) ca sunt 15. Abia astept sa ajung la Bucuresti, sa am o discutie cu ei. O sa-i intreb cate stele sunt pe steagul UE si, daca spun 15, stati sa vedeti!", a declarat el.

Anton Anton 6 octombrie 2008 - 22 decembrie 2008 (PNL) spunea la preluarea mandatului ca finantarea infrastructurii scolare, dotarea unitatilor de invatamant cu materiale necesare procesului de predare - invatare - evaluare si programul privind dotarea cu desktop-uri a elevilor din primii doi ani de liceu vor reprezenta "continuarea viziunii" pentru acesta. "Este raspunsul la nevoile tinerei generatii de a cunoaste si utiliza tehnologia informatiei, de a deveni apta sa intre pe piata muncii", a afirmat la acea vreme ministrul Anton Anton, care considera "vital" ca pentru 2009 bugetul Educatiei sa fie "cel putin 6% din PIB".

Ecaterina Andronescu 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009 (PSD) a desfiintat scolile de de arta si meserii, iar locurile dedicate acestor domenii au fost redirectionate catre liceele tehnice. Fostul ministru si-a motivat alegerea prin faptul ca anual peste 55.000 de elevi din clasele a IX-a si a X-a ies din sistemul de educatie.

Emil Boc a ocupat functia de ministru interimar al educatiei, in perioada 1 octombrie 2009 - 23 decembrie 2009. Acesta se declara interesat in privinta legii invatamantului, de noile manuale scolare, de timpul alocat predarii, de programul "scoala dupa scoala", de biblioteca virtuala.

Daniel Funeriu 23 decembrie 2009 - 9 februarie 2012 (PD-L) este cel care a introdus camerele de luat vederi in salile de clasa, la examenele nationale. Tot in perioada acestuia a fost promovata actuala Lege a Educatiei. Fostul ministru isi propunera sa recredibilizeze universitatile romanesti, o reforma curriculara, precum si investitii in domeniul cercetarii si inovarii. "Nu putem face o reforma curriculara daca profesorii nu sunt foarte bine pregatiti pentru aceasta reforma, ceea ce inseamna pregatirea continua a cadrelor didactice. Acestea sunt cateva linii in invatamantul preuniversitar. In ceea ce priveste invatamantul universitar, efortul esential este acela de a recredibiliza universitatile romanesti, pentru ca sa nu mai auzim aceasta sintagma: "fabrica de diplome." In ceea ce priveste cercetarea stiintifica, avem doua angajamente internationale foarte importante. Un mare succes al cercetarii romanesti este de a aduce in Romania infrastructura de laseri", spunea fostul ministru.

Catalin Baba 9 februarie 2012 - 7 mai 2012 (PD-L) sustinea la preluarea mandatului ca va continua proiectele promovate de predecesorul sau, Daniel Funeriu. "Cred ca trebuie sa asigur stabilitate si predictibilitate in cadrul Legii Educatiei Nationale si sa fim deschisi pentru dialog. Sunt acte elaborate sau in discutie cu asociatii profesionale, care au intrat intr-un con de umbra, si care trebuie avute in vedere. Legea Educatiei este bine apreciata ca o realizare, beneficiind de o deschidere mai buna in strainatate. Atunci cand a fost ea elaborata, incepand cu 2007, a intrunit semnaturile asociatiilor profesionale si partidelor politice, a fost un pact national. Legea Educatiei nu e o intamplare, sa nu uitam ca aceasta lege a fost asumata de doua ori de guvernul Boc", spunea Baba la acea vreme.

Ioan Mang 7 mai 2012 - 15 mai 2012 (PSD) nu are viata lunga la minister. Acesta demisioneaza dupa o saptamana, in urma a numeroase acuzatii de plagiat.

Liviu Pop 15 mai 2012 - 2 iulie 2012 a fost cel care a desfiintat Consiliul National pentru Atestarea Diplomelor si Titlurilor Universitare si cel care a anuntat plagiatul lui Victor Ponta.

Ecaterina Andronescu 2 iulie 2012 - 21 decembrie 2012 (PSD) a revenit pentru a doua oara la Ministerul Educatiei si a propus sa fie implementat un Bacalaureat profesional pentru elevii care nu trec examenul din prima. Bacalaureatul profesional nu le permitea elevilor sa se inscrie la universitate.

Remus Pricopie 21 decembrie 2012 - 14 decembrie 2014 (PSD) promitea tablete in scoli, bani pentru dascali, inclusiv pentru examenele si simularile din 2015, si o materie mai "aerisita" in ultimii doi ani de liceu. "Schimbam programele scolare si manualele, nu mai putem avea profesori care predau din manualele de pe care au invatat si ei, este inadmisibil", spunea ministrul.

Sorin Mihai Cimpeanu 14 decembrie 2014 - 17 noiembrie 2015 (PC). Acesta ocupa si astazi functia de ministru al Educatiei. La primul mandat Cimpeanu sustinea necesitatea unei noi legi a educatiei "pentru a asigura coerenta cu alte reglementari legale, a asigura coerenta intre articolele aceleiasi legi si a asigura coerenta cu cerintele sistemului de educatie care trebuie sa fie legate strans de cerintele mediului socio-economic". "Am fost intotdeauna de parere - si ca reprezentant al rectorilor - ca este nevoie de o reforma curriculara. Pe de alta parte, insa, avem autonomia universitara si avem ARACIS, ARACIS care analizeaza planurile de invatamant, deci analizeaza curricula, care sunt aprobate la nivelul consiliului fiecarei facultati, in care studentii au reprezentativitate de minimum 25%, si apoi aprobate in senatele universitatilor, in care de asemenea au reprezentativitate 25%. Acest lucru se intampla si in momentul actual", mai spunea Campeanu atunci.

Adrian Curaj 17 noiembrie 2015 - 5 iulie 2016 spunea la preluarea mandatului ca investitia in educatie, cercetare, inovare si antreprenoriat reprezinta o sansa importanta pentru dezvoltarea Romaniei. De asemenea, a mentionat nevoia de imbunatatire a pregatirii cadrelor didactice, continuarea reformei curriculare, dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic, inclusiv cel dual, debirocratizarea invatamantului preuniversitar, internationalizarea invatamantului superior si a cercetarii, respectiv deschiderea cercetarii spre mediul privat prin parteneriate care sa stimuleze inovarea.

Mircea Dumitru 7 iulie 2016 - 4 ianuarie 2017 a vorbit la inceputul mandatului despre nevoia de o rectificare bugetara, precum si despre nevoia de a sustine prin investitii si prin planuri importante invatamantul din mediul rural in primul rand, in asa fel incat sa stopat abandonul scolar la varste foarte timpurii.

Pavel Nastase 4 ianuarie 2017 - 28 iunie 2017 si-a dorit ca doctoratele sa fie evaluate doar de catre universitatile de la care proveneau, insa acest lucru nu s-a intamplat, motiv pentru care a fost si zburat din functie, dupa doar 6 luni.

Liviu Marian Pop 29 iunie 2017 - 29 ianuarie 2018 a fost ministrul care a introdus manualele editurii unice. Acesta s-a remarcat in perioada mandatului prin mai multe gafe de exprimare.

Valentin Popa 29 ianuarie 2018 - 27 septembrie 2018 s-a remarcat si el prin mai multe gafe de exprimare. La prezentarea bilantului pentru 6 luni de mandat, desi a citit de pe laptop, ministrul a avut mari dificultati in a se exprima corect in limba romana, comitand greseli de proportii, precum dezacorduri intre subiect si predicat.

Ecaterina Andronescu 16 noiembrie 2018 - 2 august 2019 revine la Ministerul Educatiei, insa este demisa dupa cateva luni, dupa ce a declarat, la Antena 3, comentand tragedia produsa la Caracal, ca "totusi, eu am invatat de acasa sa nu ma urc cu un strain in masina". Facem precizarea ca la preluarea mandatului, Andronescu a lansat promisiunea sindicatelor de a produce 3 noi legi ale educatiei, pana la 31 martie.

Daniel Breaz 2 august 2019 - 4 noiembrie 2019 a inlocuit-o 3 luni pe Ecaterina Andronescu la Ministerul Educatiei. El anunta intr-o viizta la Alba ca problema institutiilor de invatamant care nu detin apa curenta si canalizare este pe cale sa se rezolve de la sine, numarul acestora fiind in scadere. "Intotdeauna sunt un om care gandesc pozitiv. Imi place sa precizez lucrurile pozitive, sa le scot in evidenta. Adica, daca in 2017, discutam de 2.300 de scoli care aveau toaleta in curte, in 2019 mai discutam de 300 de scoli care au aceasta problema", spunea el. La scurt timp, cifrele sunt contrazise de Ministerul de Interne care, intr-un raspuns pentru Newsweek Romania, vorbeste de patru ori mai multe scoli care nu indeplinesc normele igenico-sanitare.

Monica Anisie 4 noiembrie 2019 - 23 decembrie 2020 a declarat, la preluarea mandatului de la Educatie si Cercetare, ca toate deciziile pe care le va lua se vor baza pe raspunsul la intrebarea: "Ce aduce bun pentru elev masura pe care o iau?". In privinata reorganizarii ministerului, Anisie spunea ca vor fi mult mai putini secretari de stat la Ministerul Educatiei. Totodata, Anisie promitea o debirocratizare a sistemul de educatie astfel incat sa reduca numarul de hartii pe care profesorii trebuie sa-l completeze.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2611 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
hello
rank 5
La analfabetul functional liviu pop genunche este gresit scris!
El a desfiintat CNATDCU in timpul sedintei in care se stabilise plagiatul lui ponta; nu el a nuntat plagiatul, ci dimpotriva, interventia lui l-a salvat o vreme pe plagiatorul pontos...
programmer2
rank 1
RO ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale
Acesta este rezultatul reformei
...kk-licee-elita ...kk-meditatii clasice ...spalat creiere ...rezultat vizibil ...ultimii din UE ...oficial

profil-mate-info-kk.ro ...kk-vianu ...kk-sava ...kk-lazar kk-elite.ro
...un clasament orientativ pe natiuni ....statistici USA ...de referinta
Emigrant programator USA ...educatie top ...salarii medii >10.000 $/luna ...dublu comparativ UE
...india
...china
...canada
...rusia ...top 4 !
...coreea sud ...top 5 !
...vietnam
...filipine
...mexic
...anglia ...top 9 !
...germania ...top 10 !

...romania si grecia ...lanterna rosie UE

...> 20 promotii creiere spalate
...la microsoft ...a 2-a limba vorbita ...romana :))) ...slogan 1990 ...cliseu pt fraieri 2020

parinti ...dusi cu pluta ...educatie ...tepe mioritice

...stop meditatii clasice ...cultura generala ...evul mediu ...apa de ploaie ...viitor in ceata
...start activitati extraScolare ...eventual IT ...cunostinte relevante sec.xxi ...oportunitati vest

...la cules de capsuni ...meditatii-kk-mate ...relatiile lui Viete 1591 ...de actualitate
...la microsoft ...trebuie altceva ...in afara orizontului mioritic ...tocilari-batuti-in-cap-creiere-spalate

pt profesori mioritici ...elite ...duse cu pluta
...exemplu programare sec.xxi ...microb-it ...portofoliu-de-start-elevi-viitori-ing.IT
...descarca gratis ...cele mai bune aplicatii 3D mioritice ...capitol cheie portofoliu credibil

https://drive.google.com/drive/folders/1ygo9udTTIMYpqtI58k5-KNvVUBn85Wx-?usp=sharing

competitiv vest
...ce spuneti papagali ...elevi si profesori ...IT sec.xxi ...aveti un link la indemana :)))
...NU aveti link (...kk-vianu & co ...educatie top ...cariera tehnica top ...IT ...batuti-in-cap )

...votati cu oftica :)))
...mult succes :)))
...
gheu
rank 5
Stimate
Eu lucrez in Chile. Sunt unul din generatia 1986 de la UBB Cluj-Napoca. In Chile in Desertul Atacama sunt considerat unul dintre expertii in Explorarae. Am fost intr-un timp mai mult de 50 de geologi,ingineri mineri si metalurgisti, toti caracterizati la clasa mondiala de inteligenta si experienta.

Atunci cand tu jignesti pe cineva gandeste-te bine.
Se pare ca cel needuct esti chiar tu!
programmer2
rank 1
stimate geolog ...din desertul lui peste :)
RO ...kk-licee-elita ...o realitate evidenta ...statistici UE oficiale
...kk-ministrii-batuti-in-cap ...si reformele lor ..rezultate vizibile
angel9913
rank 5
Ca sa dovedeasca faptul ca e chiar geolog, asta...
... bate campii de dimineatza pana seara, e adevarat, doar virtual... :)

In alta ordine de idei, cel mai tare din parcarea invatzamantului romanesc ramane tot fosila vie Sora (tzutzerul Anei Pauker din poezia binecunoscuta), cel care in doar 6 luni de minstreala a reusit sa reduca invatzamantul obligatoriu din Romanica de la 10 la 8 ani !

Si se mai mira unii de ce o treime din elevii de liceu nici nu se mai prezinta la bac... :)
papillon
rank 5
gheule....
ai avut noroc ca ai avut parte de educatie pe vremea comunistilor ca de erai un telefist ai fi sfarsit la sparanghel.
multumeste comunistilor ca ai facut facultatea moca.
probabil fomistii de astazi se vor simti ofuscati de postarea mea.daca au argumente si probe sa-mi dovedeasca contrariu.
programmer2
rank 1
RO ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale
reformele unor Diletanti ...profil mate-info-kk.ro ...elite.ro :)))
...subtilitati kk-mate-evul-mediu ...ori ...subtilitati IT-secol xxi ..."that is the question" :)))

...oportunitati kk-mate ...doar pt genii (exclus mediocritati) ...vianu & co ...2 / 1000
...oportunitati IT ..pt toti ...vianu & co ...>500 / 1000 (daca ar fi profesori destepti ...NU este cazul)

kk-mate in exces ...un cliseu pt fraieri ...spunea ministrul educatiei din Franta

greu ar putea sa priceapa ...un profesor narcisist ...kk-mate-vianu
chiar si geniul Funeriu (platitor licente windows si ong-uri Cumpanasu) ...prea prost sa inteleaga

succes ...kk-licee-elite ...meditatii-kk-treapta ...spalat-creiere-in-masa ...efecte vizibile ...ultimii din UE ...oficial ...:)))
exclus ...activitati extraScolare ...eventual IT ...salarii-top ...cunostinte relevante sec.xxi ...oportunitati vest

competitiv vest ...mate-info-kk.ro
...abandon IT ...record ...cel mai mare din UE ...profesori mioritici ...elite lumea 3-a
...va recomand ...meditatii kk-mate ...relatiile lui Viete ...1591 ...de actualitate la cules de capsuni ...succes

pt parinti si elevi ...batuti in cap ...amatori kk-mate-evul-mediu
...un link programare sec.xxi ...oportunitati vest

https://drive.google.com/drive/folders/1ygo9udTTIMYpqtI58k5-KNvVUBn85Wx-?usp=sharing

mate-info-kk.ro ...kk-vianu ...kk-sava ...kk-lazar ...kk-elite.ro
...ce spuneti diletanti ...ultimii din UE ...oficial :)))???

votati cu oftica :)))))
mult succes :)))))
...
gheu
rank 5
Stimate
Esti bolnav rau la cap.
programmer2
rank 1
RO ...tineri inalta calificare / ultimii in UE
kk-ministrii ...kk-media-secu ...nesimtitii neamului
...> 20 promotii creiere spalate ...rezultate ...v. statistici UE ...oficiale

despre Nesimtire ...meditatii clasice ...elevi chinuiti inutil
...deviza lor ...Mult si Prost ...bataie de joc

NU le pasa ...actioneaza Deliberat !
...
MAMULOS
rank 5
Stimate gheu, chiar nu ai dreptate. Nu e doar
"bolnav rau la cap"...e de-a dreptu' ydyot.
PS. personal nu-mi place ce postezi, dar acum chiar ai dreptate.
programmer2
rank 1
RO ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale
parinti ...dusi cu pluta ...tepe mioritice ...amatori meditatii clasice ...spalat creiere ...efect vizibil :)))
...han-dicapati ...ultimii din UE :))) ...NU va plac statisticile UE ...oficiale ...:)))

competitiv vest ...IT ...portofoliu credibil
...era digitala
... ...meditatii kk-mate-evul-mediu ...spalat creiere in timp util ...start gimnaziu :)
... ...exclus activitati extraScolare ...IT ...cunostinte relevante sec.xxi ...oportunitati vest :)

competitiv vest ...portofoliu-de-start ...kk-funeriu & co
https://drive.google.com/drive/folders/1ygo9udTTIMYpqtI58k5-KNvVUBn85Wx-?usp=sharing

admin ...media kk-secu ...spalat creiere > 20 ani (...licee elita)
...voteaza cu incredere :)))))
...mult succes :)))))
...
programmer2
rank 1
RO ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale
Avem o presa Nesinmtita ....care spala creiere de 30 de ani ...v. licee elita ...elevi ultimii din UE
...si postaci gen Mamulos ..."bolnavi rau la cap" ...fara argumente
gheu
rank 5
Stimate
Schimba-ti discul dur. Este zgariat rau de tot,
gheu
rank 5
Stimate Papillon
La UBB Cluj Napoca am avut profesori severi care ne-au invatat meserie. Adrian Motiu- Geofizica, Marza- Zacaminte de mtale si metale radioactive, Bedeleanu - Petregrafie si petrologie, Suraru si Ghiurca- Paleontologie, Muresan Mineralogie si ingineriegeologica ( Stabilir bazele constructillor de drumuri ,poduri, sauconstructii inalte.
Ii injuram toti in gand dar ne-au invatat cum sa facem lucru bine.
programmer2
rank 1
RO ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale
Despre universitati ...stim deja ...out top 500
Fac Automatica ...ing.IT ...card de sanatate cu sincope ...NU sar puntea magarului

era digitala ...tineri inalta calificare
...IT ...mioritic ...noi si grecii ...lanterna rosie UE

pt studenti facultati IT
...programator ...top / la-kg ...portofoliu face diferenta

portofoliu credibil ...grafica 3d sec.xxi ...capitol cheie
https://drive.google.com/drive/folders/1ygo9udTTIMYpqtI58k5-KNvVUBn85Wx-?usp=sharing

ce spuneti papagali ...invatamant superior ...programare
...lanterna rosie ...ultimii din parcare
... ...se poate :)?

...aveti ceva pe creier dupa bac (detergenti puternici)
... ...meditatii clasice ati facut ...kakao serviti :)))

mult succes :)))
...
Utilizator sters
Troli infiltrati
pusi pe hartuit si pe insultat, "acreditati" si acceptați de copistii si plagiatorii de la z.com. Așa site de BEEP, asa troli de BEEP. Rusine zoaie, stii sa cenzurezi ca in anii '50 comentatorii incomozi, dar ti-ai facut o gasca de troli cu care sa manipulezi 🤣🤣🤣 Nu mai spun de numeroasele conetarii xenofobe, rasiste, homofobe sau antisemite care abunda pe acest site de cacao 🤣🤣
tarfrad
rank 5
Ha, ha, ha!
Irina!!!

Mai adu-i o Vodkă și trimite-l la culcare...
Deja o dă pe limba rusă!!!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor