Aberatia zilei: Un consilier prezidential are niste dubii cu privire la seful sau

Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 16:48
8242 citiri
Aberatia zilei: Un consilier prezidential are niste dubii cu privire la seful sau
Foto: B1TV

Dan Mihalache a comis-o din nou din postura de consilier al presedintelui Klaus Iohannis. Abia isi stersesera din minte jurnalistii imaginea lui tolanit intr-un mod cu totul neprotocolar in prezenta unor oficiali straini, cand mana dreapta a sefului statului a decis ca e timpul sa reintre in atentia publica.

Seful cancelariei lui Iohannis pare sa doarma profund la o intalnire oficiala. Reactia de la Cotroceni (Foto)

Iohannis, despre imaginea cu Dan Mihalache dormind: Poate a fost intre intalniri, in pauza (Video)

Subiectul asupra caruia seful cancelariei prezidentiale s-a gasit sa isi dea cu parerea este unul delicat: exista sau nu ofiteri sub acoperire in magistratura?

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a spus clar: Nu.

Iohannis anunta verdictul CSAT: Nu exista ofiteri acoperiti in Justitie (Video)

Dar ce sa vezi? Dan Mihalache are dubii. El pune la indoiala capacitatea de gestionare a situatiei si buna credinta a institutiei care controleaza intregul sistem de securitate nationala al Romaniei, parand sa dea crezare mai degraba informatiilor aparute pe surse in mass-media romaneasca.

Desi nu este membru al CSAT, fiind doar seful cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache a raspuns intrebarilor adresate de jurnalisti pe tema anuntului facut luni de Administratia Prezidentiala, conform caruia CSAT a verificat magistratii si in randul acestora nu sunt ofiteri acoperiti sau colaboratori ai serviciilor.

"Exista obligatia legala, nu noi am introdus-o, pare-mi-se (a fost prevazut de lege-n.red.) in anul 2005 sau 2006 ca CSAT sa verifice aceste lucruri (...) Daca ma intrebati pe mine este putin complicat. Nu vad aici foarte bine rolul CSAT si poate intr-o zi aceasta prevedere ar trebui regandita pentru ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati (...) Poate sa ia acele declaratii pe propria raspundere si sa le trimita institutiilor, institutiile raspund. Raspunsul institutiilor acesta a fost.

Nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiterii acoperiti. (...) De aceea va spun ca eu am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost raspunsul institutiilor statului", a declarat, marti, la Palatul Parlamentului, Dan Mihalache (foto), precizand ca institutiile care au transmis CSAT ca nu exista acoperiti in magistratura sunt SRI, SIE si DGIA (Directia Generala de Informatii a Armatei).

Ce-avem noi aici?

Un absolvent de drept care ar trebui sa stie ca legea interzice ca in magistratura sa existe ofiteri acoperiti si care banuieste ca mai multe persoane, de la virtualul acoperit si pana la directorul serviciului respectiv, isi permit sa o incalce fara sa fie prinsi.

Mai mult, a afirma ca "CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati" este o aberatie in sine, pentru ca exista proceduri legale (altele decat aceea de a verifica declaratie cu declaratie, nume cu nume...) care sa permita aflarea adevarului. Daca mana dreapta a presedintelui Romaniei nu stie acest lucru sau se face ca nu stie, poate ca ar trebui ca ea sa fie "taiata".

Cel mai interesant este faptul ca Dan Mihalache pune la indoiala buna credinta a sefilor de servicii numiti, destul de recent, chiar de Klaus Iohannis, pe principii de profesionalism si loialitate. Poate, in ultima instanta, i-am fi acordat circumstante atenuante daca sefii SRI sau SIE, Eduard Hellvig si respectiv Mihai Razvan Ungureanu, n-ar fi fost numiti de actualul presedinte al Romaniei, seful sau direct. Sa pui la indoiala in gura mare competentele manageriale ale propriului tau sef e fie un act de mare curaj, fie o prostie fara seaman.

Nu putem decat sa speram ca Dan Mihalache nu il va convinge pe presedintele Romaniei sa ceara si comisiilor parlamentare de control sa afle daca in magistratura exista acoperiti. Daca are placerea sa ii elimine dubiile consilierului sau, Klaus Iohannis ii poate chema la el pe Hellvig si Ungureanu si le poate cere explicatii, pentru ca legea ii confera aceste atributii, in calitatea sa de sef al CSAT.

Dupa atatea si atatea gafe facute de consilierul prezidential, poate ca ar fi cazul sa fie pusa la indoiala si competenta lui pentru pozitia ocupata. Dubii putem spune ca exista.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Mihalache acoperiti magistratura CSAT, #CSAT ofiteri acoperiti justitie , #Klaus Iohannis