Dan Mihalache: CCR modifica treptat regimul juridic din Romania

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 20:34
1686 citiri
Dan Mihalache: CCR modifica treptat regimul juridic din Romania

Consilierul presedintelui PNL, Dan Mihalache, sustine ca, in ultimul an, deciziile CCR modifica treptat regimul politic din Romania, motiv pentru care s-ar impune schimbarea Legii Curtii Constitutionale in privinta organizarii si a competentelor acestei institutii.

"Analizand deciziile Curtii Constitutionale din ultimul an, putem constata ca ea a inceput sa modifice treptat natura regimului politic din Romania, consacrand preeminenta puterii executive in raport cu celelalte puteri ale statului. Mai intai, Curtea Constitutionala a legiferat dreptul presedintelui de a desemna premierul la bunul sau plac, in total divort cu spiritul Constitutiei.

Mai apoi, tot aceasta Curte Constitutionala a validat si dreptul Guvernului de a promova legi de mare impact, cum ar fi legea educatiei, prin asumarea raspunderii. Ceea ce practic confera Guvernului dreptul de a face ce vrea in plan legislativ", scrie Dan Mihalache pe blogul personal.

Consilierul presedintelui PNL mai spune ca prin decizia luata in cazul CCR se vede ca CCR incearca sa modifice raportul puterilor in stat.

"Decizia Curtii Constitutionale privind componenta Consiliului Superior al Magistraturii arata ca actuala putere 'joaca tare' si ca nu sunt limite. Deci, treptat-treptat, aceasta Curte Constitutionala aleasa cu forcepsul incepe sa umble la competentele puterilor statului si sa modifice raporturile dintre ele, schimband radical functionarea statului", mai sustine liberalul.

Dan Mihalache mai scrie ca Romania evolueaza spre un regim prezidentialist, nu prin vot, ci prin deciziile judecatorilor Curtii, despre care unii spun ca ar fi controlati sau santajati prin diverse mijloace.

"O lege de modificare a organizarii si competentelor Curtii Constitutionale, care a trecut cu mult dincolo de prerogativele inscrise in textul fundamental, este absolut necesara. Pentru ca ea, Curtea Constitutionala, a devenit o noua si periculoasa putere in stat. Nelegitima", conchide acesta.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...