Sorin Minea: Vin vremuri foarte grele. E primul an in care mi-e frica - Interviu

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 12:42
8963 citiri
Sorin Minea: Vin vremuri foarte grele. E primul an in care mi-e frica - Interviu
Foto: Arhiva

Romanii trebuie sa se astepte la o perioada foarte grea in 2012, pe fondul crizei financiare, a lipsei de dialog cu mediul de afaceri real si a existentei unei economii de tip fanariot in Romania, este de parere Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

Minea, care este si presedintele companiei Angst, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca Uniunea Europeana poate iesi din criza, cu toate ca a ajuns un "organism care mananca bani in nestire", apreciand, in acelasi timp, reactia Poloniei la contextul vitreg economiei.

Care este perspectiva economica a Romaniei pentru 2012?

Sunt putin speriat. Din punctul meu de vedere, daca jumatate din ceea ce se anunta va fi real, s-ar putea sa vina vremuri grele, foarte grele. Aici nu vorbesc de ce zice Guvernul sau conducerea de partid si de stat din Romania, ca ei bat campii din punct de vedere politic.

Pentru toata lumea vin vremuri foarte grele si va fi un an de o incoerenta strigatoare la cer. In Romania este si an electoral. Este primul an in care, intr-adevar, mi-e frica.

Cum vedeti situatia economica din Europa la ora actuala?

In Europa vor exista sanse de redresare, insa s-a creat un sistem asa de mare, inca e in pericol sa se autodistruga. Cheltuielile sunt uriase in toata Europa, acestea fiind facute de state si politicieni. S-au creat organisme care sunt mancatoare de bani in nestire.

In Romania, ca sa am vreo speranta, ar trebui sa aud o idee coerenta, insa, pana acum - nici una. Singurul lucru bun este ca am auzit ca se vor face investitii pentru relansarea economiei, dar nu am aflat sursele de finantare sau care este relaxarea fiscala, care ar putea duce la o relansare a economiei romanesti.

Ceea ce s-a intamplat in Ungaria ma pune pe ganduri, singura tara care misca coerent este, in continuare, Polonia. Noi miscam haotic, un pas inainte, doi inapoi, trei in laterala. Prea multe declaratii si prea putina initiativa, iar Guvernul se pierde in amanunte.

Cum comentati reactia Guvernului la contextul economic?

La ora actuala Guvernul are o idee fixa, si anume de unde sa faca o colectare mai buna a taxelor. S-a spus tot timpul ca vor face asta din piata neagra, insa piata neagra, se pare, este intangibila. In rest, sunt doar promisiuni, idei trunchiate; am auzit ca avem un buget de austeritate cladit pentru a dezvolta Romania, insa sunt doar vorbe.

La discutiile cu mediul de afaceri, fiecare spune ce ar dori sa i se intample lui pentru a-i merge afacerea mai bine. Nimic coerent, nimic pe termen lung si niciun fel de discutie constructiva.

Firma pe care o conduc eu urmeaza un an de criza si incerc sa ma concentrez strict pe ce ar trebui sa fac. Noi nu am terminat autostrazi, nu am terminat drumuri, dar vom face si vom face... Parca e perioada lui Ceausescu, "vom face totul" inseamna exact "vom face nimic".

Care este relatia dintre mediul de afaceri si politicieni? Exista o comunicare eficienta?

Nu exista un dialog cu mediul de afaceri real, de douazeci de ani sunt preferati pentru discutii cei din mediul de afaceri "simpatic", cei care nu fac nimic sau cei care iau bani de la stat.

Mediul de afaceri este pervertit la ora actuala de catre politic. Daca se va merge pe un asemenea mediu de afaceri, niciodata nu se va auzi o idee coerenta.

S-a reusit o pervertire a multora din mediul economic, gandesc acum ca oamenii politici, nu stiu ce sa faca sa traga un tun sa castige ceva, au gandirea de tipul "ce sa fac, cu cine sa ma invart".

Nu se intelege nimic din ceea ce vorbesc cei care fac afaceri reale. Li se pare o chestie iesita din comun. Nimeni din cei care pot vorbi pe piata nu cunosc situatia reala a Romaniei. Afla cu stupoare ca, daca bancile nu imprumuta acum, dau faliment, desi noi avem o datorie mai mare.

Exista niste inadvertente si s-ar putea ca datoria sa fie mult mai mare decat cea care poate fi suportata.

Romania a comprimat afacerile, a incercat, in douazeci de ani, sa faca ceea ce restul lumii a facut in sute de ani. A sarit direct la o legislatie permisiva pentru mediul social si mai putin permisiva pentru economie, s-a trecut prin precapitalism, capitalism, am incercat sa sarim direct unde suntem acum.

Oamenii care s-au apucat sa faca afaceri, habar n-aveau ce inseamna asta. Ei au incercat sa faca o chestie de mijloc, intre ceea ce se numea atunci afacere pe vremea lui Ceausescu si ceea ce se numeste afacere capitalista si atunci a aparut hibridul: mai o teapa ici-colea, mai o afacere cu statul, mai o spaga, iar asta nu poate sa duca nicaieri.

In clipa in care numarul afaceristilor este mai mare decat numarul celor care muncesc e o scurgere continua de bani, ceea ce nu s-a vorbit niciodata la niciun nivel. In economia reala se scurg foarte multi bani de la buget, bani care nu sunt utilizati. Se fac niste plati uriase in toate domeniile.

N-as spune ca e o economie mafiota, ci una fanariota. Asta e definitia mea pentru o parte din Romania. Exista, insa, si oameni care incearca sa faca ceva.

Care este relatia dintre sindicat si patronate?

In mod normal, in toata Europa exista un dialog intre sindicate, patronate si state. La noi, sindicatele s-au nascut foarte puternic pentru ca aveau o structura gandita pe vremea lui Ceausescu, care functiona intr-o anumita directie.

Patronatele s-au format tot pe ceea ce exista de pe vremea comunismului, iar, la noi, este o inflatie de patronate. In toate regimurile politice au fost preferate patronatele politizate, cele pe care le iubea guvernul. Noi avem confederatii peste confederatii, nimeni nu se intreaba de ce functioneaza si ii vedem aparand la televizor pe toti, spunand chestii care te minuneaza.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Sorin Minea previziune economica, #Sorin Minea Romalimenta, #Sorin Minea patronat sindicate, #Angst Sorin Minea , #stiri Sorin Dumitru Minea