Seismul devastator in PDL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 14:20
10198 citiri
Seismul devastator in PDL (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Plecarea lui Sorin Frunzaverde din PDL este poate cel mai puternic soc incasat de partid in ultimii ani, cel putin. De fapt, nu-mi aduc aminte de vreo defectare de proportii similare din PDL.

Vorbim despre unul dintre adevaratii grei democrat-liberali, baronul de vest ca sa spun asa, prim-vicepresedinte al partidului si unul dintre fondatorii PD, artizan al intrarii in curentul european, fost ministru de doua ori, actual presedinte de consiliu judetean si liderul unei organizatii performante, care a luat la ultimele alegeri in jur de 60%.

Nu cred ca este o exagerare sa socotim ca Sorin Frunzaverde era unul dintre stalpii PDL, iar efectul acestei pierderi ar putea fi similar cu acela al sectionarii unui stalp, atat la nivel organizatoric, cat si la nivel psihologic, tocmai in campanie electorala.

Practic, este putin probabil ca Sorin Frunzaverde sa plece singur in PNL. Se pare ca va fi insotit de parlamentarii PDL din Caras Severin, dar si de cel putin o parte dintre cei 42 de primari democrat-liberali din judet. Asta inseamna practic ca Puterea va pierde majoritatea in Parlament, dar si controlul asupra unui fief traditional. Un autentic seism.

In plan psihologic, plecarea lui Sorin Frunzaverde transmite un mesaj de destructurare. Este un semnal de parasire a corabiei care se scufunda. Daca el a plecat, oricine poate pleca si deja circula tot felul de liste mai mult sau mai putin credibile despre alte personalitati democrat-liberale aflate pe picior de plecare, fie spre Opozitie, fie spre o noua formatiune.

Si asta se intampla unui partid care experimenteaza uriase scandaluri de coruptie, are scoruri modeste in sondaje si, mai ales, se scufunda pe zi ce trece intr-un imens haos organizatoric.

Si ajungem asa la cea mai importanta intrebare: de ce a plecat Sorin Frunzaverde din partidul pe care l-a fondat, pentru a se duce la dusman si asumandu-si statutul deloc onorabil de traseist?

Dl. Frunzaverde a tot avut de-a lungul timpului nemultumiri. A avut luari de pozitie inclusiv impotriva presedintelui Basescu, era in razboi deschis cu Elena Udrea si a cerut chiar reducerea fondurilor alocate Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Nu avusese niciun ministru in precedentul Guvern Boc si nu are nici in Cabinetul Ungureanu. S-a opus, de altfel, inclusiv desemnarii lui Mihai Razvan Ungureanu ca premier. Toate acestea s-au acumulat, desigur, in timp, dar trebuia sa existe un factor declansator, un capac.

"Nu am vorbit cu Boc. Nu am ce vorbi, am mai multe drepturi decat el in PDL. PDL este un partid in care nu se mai poate construi", a declarat Sorin Frunzaverde pentru NewsIn.

Asadar, capacul pare a tine de situatia interna din PDL, un partid pe care Emil Boc este departe de a-l controla, un partid rupt in lupte interne intre tabere feroce, un partid care nu mai are sefia Guvernului, nu mai controleaza discretionar banul public, un partid care se indreapta spre alegeri ca o caruta hurducaita cu rotile sparte si in pericol sa se rupa la fiecare pietricica, un partid care nu mai are niciun strop de unitate, de coerenta si nu urmeaza nicio strategie.

PDL este in acest moment precum Titanicul.

Emil Boc tinea liderii din teritoriu, inclusiv pe Sorin Frunzaverde, cat de cat multumiti deschizand periodic pusculita. Ii cumpara cu bani publici. Mihai Razvan Ungureanu nu pare dispus sa o faca, pentru ca in acest fel si-ar ingropa urgent cariera politica.

PDL nu se poate debarasa de MRU fara un cost politic imens, dar nici nu stie sa faca alta campanie decat cu tot felul de pomeni din bani publici. Si tot cu banii de la buget Emil Boc isi cumpara si minima autoritate.

De cand nu mai are fondurile pe mana, nu mai conteaza, iar PDL arata si se comporta exact ca un partid fara lider puternic, ca un partid necondus si fracturat. Un astfel de partid nu are nicio sansa la alegeri.

De pe Titanic a scapat cine a putut si cand a putut. Sorin Frunzaverde a avut ce pune pe masa liberalilor, adica a avut cu ce sa-si cumpere un loc de lux intr-o barca de salvare liberala. Se numeste tradare, dar in politica romaneasca niciun tradator nu a fost vreodata sanctionat de electorat. Principiile nu conteaza. Si de aceea este foarte posibil ca degringolada si panica sa-i impinga si pe alti grei sau mai usori ai PDL pe calea deschisa de Sorin Frunzaverde.

Este posibil sa ne aflam la inceputul unor miscari majore pe scena politica romaneasca, ce ar putea sa se schimbe fundamental pana la alegerile din toamna.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Frunzaverde demisie PDL, #demisii PDL Caras, #PDL dezertari, #Frunzaverde vicepresedinte PNL , #PDL