Am facut calculele la votul motiunii de cenzura. UDMR va inclina balanta. Grindeanu e favorit!

Joi, 15 Iunie 2017, ora 15:12
32016 citiri
Am facut calculele la votul motiunii de cenzura. UDMR va inclina balanta. Grindeanu e favorit!
Foto: Arhiva Ziare.com

In cazul unei motiunii de cenzura, problemele lui Liviu Dragnea nu se termina. Pentru ca PSD sa-si poata demite propriul guvern are nevoie de 233 de voturi, jumatate plus unu din totalul membrilor Parlamentului - 464.

In acest moment, PSD si ALDE au 250 de parlamentari, in termeni absoluti, cu 18 locuri peste jumatate.

Reusita sau nereusita unei motiuni de cenzura, insa, nu tine de matematica. Mai degraba, depinde de capacitatea liderilor de a negocia o majoritate.

Desi mesajele lui Liviu Dragnea si ale lui Calin Popescu Tariceanu sunt unele de forta, sa strangi 233 de voturi intr-o astfel de situatie nu e un lucru simplu.

Si asta pentru ca Grindeanu are totul de oferit, fiind prim-ministrul in functie. Are pe mana toate resursele bugetare.

Pe cand Liviu Dragnea poate face doar promisiuni.

Pentru a supravietui motiunii de cenzura, Sorin Grindeanu trebuie sa se asigure ca in camerele reunite nu sunt mai mult de 232 de parlamentari in ziua votului. In acest caz motiunea nu trece din lipsa de cvorum, in opinia mea, cea mai probabila situatie.

Actualul premier are la dispozitie posibilitatea de a forma o noua majoritate prin care sa-i izoleze pe Dragnea si pe Tariceanu. Acest proces e mai dificil si necesita o perioada lunga de timp, iar Grindeanu trebuie sa se grabeasca.

Acesta e motivul pentru care mesajul sau se adreseaza membrilor simpli din PSD, incercand sa rupa legatura dintre Liviu Dragnea si activul de partid, cautand sa obtina voturi de la social-democrati impotriva motiunii.

Victor Ponta, aliatul lui Grindeanu

Trebuie sa amintim ca seful, ALDE Calin Popescu Tariceanu, l-a exclus din partid pe Daniel Constantin, fost copresedinte al partidului. Acesta, informal, are sprijinul a zece parlamentari ALDE, grupul celor veniti din Partidul Conservator.

Victor Ponta, cel mai mare opozant al lui Dragnea din interiorul PSD, deputat de Gorj, se bazeaza si el pe sprijinul unui grup de parlamentari social-democrati. Daca reuseste sa aduca langa el cel putin zece colegi de partid, PSD si ALDE au o problema.

Ar mai avea nevoie de cel putin trei voturi ca sa treaca motiunea - 250 fara 20, se ajunge la un numar de 230 de voturi impotriva Guvernului Grindeanu, inregistrandu-se un deficit de trei voturi.

In termeni absoluti, in afara arcului guvernamental sunt in acest moment un numar de 215 parlamentari - PNL (99 parlamentari), USR (43), PMP (26), UDMR (30) si minoritati (17).

Soarta lui Grindeanu depinde de capacitatea de mobilizare si negociere aratate de Victor Ponta, fostul presedinte PSD, si Daniel Constantin.

Daca politicienii dizidenti reusesc sa aiba sustinerea a peste 20 de parlamentari, Dragnea si Tariceanu nu vor scapa de Grindeanu.

Actualele calcule arata ca Dragnea va ajunge la mana UDMR, maghiarii fiind cunoscuti in ultimii 27 de ani pentru abilitatea de negociere in favoarea propriilor interese. Insa chiar si pentru UDMR, in momentul de fata Grindeanu are mai multe de oferit, inclusiv posturi in Guvern.

Grindeanu e favorit

O motiune de cenzura impotriva unui guvern al Romaniei trebuie sa beneficieze de votul majoritatii alesilor (233). Votul este secret, cu bile. Trebuie sa precizez ca legea motiunii e scrisa astfel incat sa favorizeze majoritatea parlamentara, adica pe cei care sustin Guvernul.

In istoria recenta a Romaniei, nu a existat un caz asemanator in care o majoritatea parlamentara sa doreasca inlaturarea prorpiului guvern prin motiune de cenzura.

Liviu Dragnea a detonat o bomba in interiorul PSD. A facut-o pentru ca a considerat ca Sorin Grindeanu l-a tradat in proiectul de demolare a infractiunii de abuz in serviciu. Liviu Dragnea se teme de posibilitatea unei noi condamnari in "Dosarul Bombonica", ceea ce i-ar fi fatal din punct de vedere politic.

Oricit de mult a planificat actualul presedinte PSD debarcarea premierului, in momentul in care declansezi un asemenea proces, efectele devin greu de controlat.

Contextul pare a-l avantaja pe Sorin Grindeanu care e sustinut de Victor Ponta si de Daniel Constantin, dar si de ineditul situatiei in care liderii PSD sunt obligati sa-si distruga propriul Executiv.

Mircea Geoană: ”Decizia Curții deja produce efecte, ne arată că avem în față o situație modificată democratic și un sentiment de blat generalizat”
Mircea Geoană: ”Decizia Curții deja produce efecte, ne arată că avem în față o situație modificată democratic și un sentiment de blat generalizat”
Mircea Geoană, candidatul independent la Președinția României, consideră că decizia Curții Constituționale cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă ”deja produce efecte”...
Ciucă susține că moțiunea de cenzură lansată de USR este "un exerciţiu neserios". Elena Lasconi, invitată la discuții pentru „viitorul țării” VIDEO
Ciucă susține că moțiunea de cenzură lansată de USR este "un exerciţiu neserios". Elena Lasconi, invitată la discuții pentru „viitorul țării” VIDEO
Preşedintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj video în care susține că moţiunea de cenzură lansată de USR împotriva guvernului condus de Marcel Ciolacu (PSD)...
#Dragnea motiune de cenzura, #Grindeanu motiune sanse, #Dragnea abuz in serviciu , #demisie
  1. Mircea Geoană: ”Decizia Curții deja produce efecte, ne arată că avem în față o situație modificată democratic și un sentiment de blat generalizat”
  2. Ciucă susține că moțiunea de cenzură lansată de USR este "un exerciţiu neserios". Elena Lasconi, invitată la discuții pentru „viitorul țării” VIDEO
  3. Ludovic Orban:"Iohannis și Ciucă sunt prizonierii PSD”. Mesajul fostului premier pentru liberali
  4. Aderarea completă a României la Schengen nu va fi pe masa Consiliului JAI. „Nu o să se întâmple nimic concret”. Când ar putea primi țara noastră o decizie definitivă
  5. Kelemen Hunor comentează ruperea pe hârtie a coaliției de guvernare: "E o vorbă, câinele nu pleacă de la măcelărie"
  6. Nicolae Ciucă: „Pe Mircea Geoană l-aș pune să lustruiască bocancii". Ce sarcini ar da celorlalți rivali politici
  7. Ciolacu amenință din nou cu demisia în cazul ieșirii PNL de la guvernare. Liberalii încă n-au decis dacă semnează moțiunea de cenzură
  8. „Ce calități are Ciolacu, dar nu și dumneavoastră?". Ciucă, răspuns neașteptat în emisiunea lui Măruță: „Nu mă prind!"
  9. PNL nu se retrage de la guvernare. Ionuț Stroe: „Un partid responsabil știe asta". Moțiunea USR, inutilă
  10. Ponta, replici dure pentru Ciucă și Elena Lasconi: „Acum sunt lacheii lui Șoșoacă”. Fostul premier spune cine este omul care l-a convins să revină în politică