Avem, in sfarsit, o democratie originala

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Joi, 22 Iunie 2017, ora 10:41
9517 citiri

Sa rezumam.

Echipa Grindeanu a primit votul Parlamentului in ianuarie. Dupa o luna, PNL si USR depuneau o motiune de cenzura, incercand sa recupereze suflul protestatar al strazii, care a reactionat la OUG13.

Textul era intitulat "Guvernul Grindeanu - guvernul sfidarii nationale. Nu legalizati furtul in Romania". Partidele cu ministri in Palatul Victoria nu au participat la vot, UDMR s-a abtinut, celelalte minoritati au votat "dupa cum le-a dictat constiinta", iar Grindeanu a ramas la Palatul Victoria.

Dupa 168 de zile de la investire, a venit o a doua motiune, intitulata "Romania nu poate fi confiscata. Aparam democratia si votul romanilor". De data asta, partidele guvernamentale au votat, iar penelistii, useristii, udemerisii si pemepistii au stat pe bara.

Singurii care si-au pastrat linia au fost deputatii altor minoritati decat cea maghiara, care au facut apel tot la constiinta. Iar Grindeanu a picat. El va ramane in arhive ca premierul dat jos nu de Opozitie, ci de Putere.

Democratie originala, asta zicea Ion Iliescu, in 1990, ca ar trebui sa avem in Romania.

Cred ca am reusit s-o avem. Caci unde mai gasesti un sistem politic in care Guvernul e rasturnat de partidele care il compun? Cum sa califici o Opozitie care boicoteaza o motiune de cenzura indreptata impotriva Cabinetului?

Ce profil intelectual si moral au niste ministri care voteaza cu entuziasm pentru propria lor demitere? In ce tara auzi de la un ministru ca seful Cabinetului da o lovitura de stat? Unde se mai poate intampla ca, pentru 24 de ore, sa se discute doar despre placute bilingve si steaguri, pentru ca a doua zi subiectul sa dispara cu totul? Ce regim e acela in care nimic nu e stabil, in afara relei credinte?

Ion Iliescu nu mai e activ in politica. Dar duhul lui a ramas.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.#Guvern Grindeanu motiune cenzura PSD , #guvern