In prima sedinta dupa inaugurare, Guvernul PSD a impartit bani cu ambele maini. Cineva, totusi, va acoperi gaura la buget

Sambata, 07 Ianuarie 2017, ora 08:21
74106 citiri
In prima sedinta dupa inaugurare, Guvernul PSD a impartit bani cu ambele maini. Cineva, totusi, va acoperi gaura la buget
Foto: Facebook/Sorin Grindeanu

In sedinta de vineri, prima dupa cea formala de la inaugurare, Cabinetul Grindeanu a aruncat cu bani. Printre beneficiari se numara angajatii cu salariu minim, studentii, pensionarii, dar si artistii.

In acelasi timp, Guvernul a decis sa taxeze suplimentar salariile mari, iar majorarea salariului minim inseamna ca va colecta mai multi bani de la firme. Asa spune premierul ca va avea fonduri suficiente ca sa acopere masurile sociale aprobate azi si despre care presedintele Consiliului Fiscal crede ca vor duce deficitul bugetar peste 4%.

Deciziile sunt prevazute in mai multe acte normative, inclusiv o ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal, care cuprinde numeroase masuri fiscale si/sau sociale, cu impact major in economie.

Salariu minim majorat

Astfel, Executivul a decis majorarea salariului minim de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, incepand cu 1 februarie. Este vorba de remuneratia de baza, bruta, garantata in plata, pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, reprezentand 8,735 lei/ora.

Astfel, valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata creste cu 16% fata de sfarsitul anului 2016.

Pensii mai mari

Guvernul nu i-a uitat nici pe pensionari si a decis sa majoreze punctul de pensie cu 9%, pana la 1.000 de lei, incepand cu data de 1 iulie. Acest lucru inseamna o crestere a tuturor pensiilor aflate in plata, care se calculeaza in functie de acest punct de pensie.

De asemenea, incepand cu 1 martie, "nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, va creste la 520 lei", se arata intr-un comunicat al Executivului remis Ziare.com.

Burse duble pentru studenti

La randul lor, studentii vor beneficia de burse dublate si transport gratuit cu trenul.

"Guvernul Romaniei a adoptat o ordonanta de urgenta prin care fondul pentru bursele studentilor creste de la 83 la 201 lei/student bugetat/luna, iar studentii vor beneficia de transport gratuit pentru calatoriile cu mijloacele de transport feroviar, pentru toate categoriile de trenuri", se arata intr-un comunicat al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) remis Ziare.com.

Salarii cu 50% mai mari pentru artisti si nu numai

Guvernul a mai stabilit majorarea cu 50%, incepand de la 1 februarie, a salariilor artistilor din institutiile publice de spectacole sau concerte, aflate atat in subordinea administratiei centrale, cat si a celei locale.

"De la actori, balerini, muzicieni din filarmonici, dirijori, artisti de circ si pana la machiori, peruchieri, iluministi, garderobieri, operatori - si multi altii, practic toate functiile de executie din institutiile de spectacole sau concerte - toti cei care ocupa astfel de functii vor beneficia de aceasta majorare salariala", a anuntat ministrul Culturii, Ionut Vulpescu.

Bani in plus pentru angajatii din administratie

Salariile angajatilor din administratia locala vor creste cu 20% de la 1 februarie.

"Personalul platit din fonduri publice din institutiile si autoritatile publice ale administratiei publice locale beneficiaza de majorarea cu 20% fata de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de baza/indemnizatiilor, precum si a cuantumului sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, in masura in care personalul respectiv isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", explica Guvernul.

Insa de aceasta majorare nu vor beneficia consilierii locali si judeteni, dar nici presedintii consiliilor judetene, primarii si viceprimarii.

Scutiri de impozite

Ordonanta adoptata vineri mai prevede ca muncitorii sezonieri sa nu mai plateasca impozit pe venit.

Printre deciziile de vineri se numara si eliminarea impozitului pentru vanzarea de case si terenuri sub 450.000 de lei. Astfel, persoanele care vand o constructie "de orice fel" sau terenuri cu o valoare mai mica de 450.000 lei nu vor mai plati impozit.

Totodata, o alta masura vizeaza scutirea de impozitul pe profit, pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoarea a OUG, a societatilor care desfasoara exclusiv activitati de inovare si cercetare - dezvoltare.

Alte facilitati au fost acordate microintreprinderilor. In primul rand, Guvernul a majorat limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 euro la 500.000 euro. A fost modificata astfel una dintre conditiile ce trebuiau indeplinite de firme pentru a se incadra in definitia microintreprinderii.

In al doilea rand, s-a stabilt o cota de impozitare unica, de 1%, pentru microintreprinderi, indiferent de numarul de salariati.

In plus, Guvernul a mai decis ca persoanele care realizeaza venituri din diverse investitii sau din alte surse sa nu mai plateasca CASS pentru aceste venituri, daca pe langa ele mai au si castiguri din salarii, pensii, activitati independente, agricole si asa mai departe.

Cu alte cuvinte, o persoana care castiga sume importante din dividende, de exemplu, dar are un salariu mic, nu va plati contributia la CASS decat pentru acel salariu.

Taxarea suplimentara a salariilor mari si firmelor

Aceste masuri vor avea un impact bugetar (estimat chiar in OUG) de 5,1 miliarde de lei in 2017.

Pentru a avea bani sa acopere toate aceste majorari de salarii si scutiri de impozite, Guvernul Grindeanu a decis sa taxeze suplimentar salariile mari si sa colecteze mai multi bani de la firme.

Astfel, Executivul a eliminat plafoanele pentru asigurarile sociale si de sanatate, in cazul celor care au salarii de 5 ori mai mari decat salariul mediu. Asadar, angajatii cu astfel de castiguri vor trebui de acum sa plateasca mai mult pentru CAS si CASS.

Salariul mediu brut in functie de care se calculeaza plafonul este stabilit prin bugetul asigurarilor sociale, pentru anul trecut fiind de 2.681 lei. Plafonul despre care se vorbeste a fost in 2016 de 13.405 lei (5 x 2.681). Pentru 2017, bugetul nu a fost, inca, intocmit.

De asemenea, firmele vor fi nevoite sa plateasca mai multi bani statului, ca urmare a majorarii salariului minim la 1.450 de lei, incepand cu 1 februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#masuri sociale Guvern, #majorari salarii, #majorari pensii, #taxare salarii mari , #guvern