Guvernul pregateste reduceri de cheltuieli si angajati in sectorul public. Pensiile speciale nu dispar, doar ingheata

Vineri, 05 Mai 2017, ora 23:02

   

Guvernul pregateste reduceri de cheltuieli si angajati in sectorul public. Pensiile speciale nu dispar, doar ingheata
Dupa majorarile de salarii anuntate pentru sectorul de stat, dar avand in vedere si evolutiile bugetare din primele luni ale anului, Guvernul Grindeanu anunta si posibile masuri de reducere a cheltuielilor publice si din companiile de stat, dar si o reducere a aparatului guvernamental.

Intr-un document aprobat vineri de Guvern si citat de Profit.ro, se arata ca "avand in vedere evolutiile lunare anterioare si pentru asigurarea incadrarii in prevederile bugetare anuale aprobate", Guvernul va implementa masuri de reducere a cheltuielilor publice si reforme structurale pentru eficientizarea cheltuielilor (impact estimat de 1 miliard lei in anul 2017 si 3 miliarde lei in anul 2018):

  • Infiintarea pana la 1 iunie 2017 a unei directii in cadrul Secretariatului General al Guvernului care va urmari reducerea numarului agentiilor si institutiilor aflate in subordinea Guvernului.
  • Elaborarea unui Plan de rationalizare a cheltuielilor publice pana la data de 1 iulie, cu urmatorii piloni: auditul functiilor guvernamentale, informatizarea accelerata a administratiei centrale si locale, prioritizarea si accelerarea investitiilor publice, revizuirea subventiilor acordate companiilor de la bugetul de stat. Subventiile de la buget catre companiile publice vor fi conditionate de imbunatatirea performantelor financiare, se vor introduce contracte de performanta in toate institutiile publice si companiile de stat.
  • Crearea Sistemului national de evidenta a ocuparii in administratia publica - ANFP va colecta in mod direct datele necesare popularii sistemului de la institutiile si autoritatile publice.
  • Imbunatatirea guvernantei corporative in companiile de stat: reforma managementului privat la companiile de stat din domeniile strategice cu contracte standard, criterii de performanta si plata in functie de performanta.
  • Reducerea cheltuielilor de functionare a institutiilor si autoritatilor publice cu 5-10%.
  • Reducerea cu minim 35% a pretului medicamentelor inovative care si-au pierdut patentul.
  • Achizitiile autoritatilor centrale in ceea ce priveste bunurile si serviciile vor fi efectuate centralizat, de catre o unitate de achizitii centrala. In acest fel, cheltuielile cu bunuri si servicii se vor diminua cu aproximativ 10 - 15%, imediat ce aceasta unitate va deveni operationala.
  • Mentinerea pensiilor speciale la nivelul stabilit in prezent.

Masurile de reducere a cheltuileilor se adauga unor decizii vizand cresterea veniturilor bugetare, cum ar fi majorarea accizelor la tigari, majorarea unor contributii ale angajatorilor, dar si posibila plafonare a indemnizatiei de crestere a copiilor.

Cum aduce Guvernul bani la buget: Scumpeste tigarile, majoreaza contributii si ar putea plafona indemnizatia pentru mame

Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 20955 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Guvernul pregateste reduceri de cheltuieli si angajati in sectorul
public. Pensiile speciale nu dispar, doar ingheata"

- deci livache a zis clar : nu v-atingetzi de speciale ! :o(((
Doresc disparitia PSD
rank 5
Datul din clanta se da la o parte si incepe guvernarea.
" Si bogat e greu si sarac e rau
Nici nu stii cum e mai bine
Ca la toti ne e greu "

Adica cu capul de piata ori cu piatra de cap, tor rau e, DOARE.
Cand demisioneqaza Grindeanu si clica lui ?
Emigrantul-Anonim
rank 5
"din aceasta dilema nu puteti iesi"
"Din doua una, dati-mi voie: ori sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele....esentiale"
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor