Romania descantata dupa ureche

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 16:57
5260 citiri
Romania descantata dupa ureche
Foto: Facebook/Sorin Grindeanu

Ce farmece vor fi facut urmasele mamei Omida, de-au intunericit mintile unui grup larg si select de politicieni si ziaristi romani? Si cum ar trebui ei descantati, sa priceapa ce-au inteles mari mase de protestatari?

De la politicieni a caror cupiditate nu e egalata decat de o monumentala stupiditate am invatat cum poate machiavelismul dambovitean sa-l transforme pe un presedinte cu popularitate zero intr-un leu paraleu si un fierbinte iubit salvator de neam, sustine jurnalistul Petre M. Iancu, intr-un editorial publicat de Deutsche Welle.

In timp ce lautarii iti canta manele dupa ureche, ataci tara la baioneta incercand sa-i pasezi un Cod Penal mafiot si il obligi pe seful statului sa se sacrifice, aparand-o cu riscul suspendarii sale din functie. Geniali castigatori de alegeri.

Dar nici presa nu se mai face bine. Prefera scrisul dupa ureche. De la asa-numitul ei "maestru" am auzit definitia sui generis a unui zilnic "atentat la siguranta nationala". Poreclit de un coleg "cancerul presei romanesti", omul a hotarat ca acest "atentat" cotidian s-ar produce chipurile prin "prezenta la Cotroceni" a lui Klaus Iohannis.

In speta a omului de stat care, blocand eficient ordonantele croite pe calapodul marilor penali aflati la carma, ca si a celor mici, in asteptare, tocmai ce-a salvat Romania de transformarea ei intr-o "dictatura a faradelegii".

Nici aceasta din urma sintagma nu-mi apartine. Ci Asociatiei Judecatorilor din Romania. Din, nota bene, Romania, nu din Somalia sau Coreea de Nord. Dar haide sa ne linistim. Cu domnii Dragnea si Tariceanu la pupitru si Grindeanu pe post de sluga de lux, dar nu a poporului, ci a penalilor, acest "zilnic atentat" la "siguranta nationala" promite a lua sfarsit rapid, pentru ca tara sa se indrepte cu pas grabit si hotarat spre o Securitate Maxima.

Daca OUG sunt in vigoare un singur minut e destul

Ca si spre paradigma somalezo/nordcoreeana a coruptiei. Caci, dupa cum se tem observatori sagaci, altminteri, partidul- (care) -e-in-toate, in "cele-ce-sunt-si (mai ales in) - cele ce maine vor rade la soare" n-are alta replica la magistralul demers prezidential de blocare a ordonantelor decat sa le adopte fie si "doar un singur minut".

Doar atat daca ar fi in vigoare, afirma jurnalistul Liviu Avram, instantele care judeca sunt obligate sa se raporteze la acel minut si sa aplice legea penala mai favorabila pentru inculpat.

"Cum...OUG-urile dezincrimineaza... aproape complet infractiunea de abuz in serviciu..., toti cei condamnati pentru aceasta infractiune,..anchetati sau judecati vor scapa de procese".

Dar poate PSD, manat de frica de gratii a sefului sau, sa profite, fie si doar 60 de secunde, cum considera Liviu Avram, de OUG-uri cu dedicatie pentru mari penali?

Unele care transforma tara intr-o dictatura a faradelegii? Defel, daca poporul si presedintele le resping, iar magistratii romani se comporta corect si demn. Caz in care le recuza.

Dar e posibil sa nu li se admita autoritatea unor ordonante emise de Executiv? Cum sa nu fie cand o putere e mafiota? Cum sa tina seama de ordinele ei scelerate un om normal? Daramite un judecator?

Legi "insuportabil de nedrepte"

Cel de-al Doilea Razboi Mondial s-a soldat, pe langa interminabilul sau cortegiu de catastrofe, cu niste clarificari juridice importante. Procesele de la Nurnberg au generat o dezvoltare accelerata a legislatiei penale si a dreptului international. De la aceste procese incoace s-a stabilit, intre altele, ca niciun criminal de razboi (sau impotriva umanitatii) nu se poate deroba de raspundere, ascuzandu-si crimele prin invocarea eventualelor ordine emise de superiorii sai civili sau militari.

In siajul aceluiasi imperiu nazist al faradelegii, juristii germani au inteles ca un judecator nu poate fi obligat sa tina seama de orice legi, oricand si in orice situatie. De cele ilegale si anticonstitutionale, de pilda.

Influentat fara indoiala de marele dezastru judiciar generat de cel de-al Treilea Reich, Gustav Radbruch, un expert, si-a publicat in 1946 tezele, esentiale pentru o filosofie moderna a dreptului.

Potrivit lui, in speta a "formulei Radbruch", dupa cum ii spun juristii, dreptul la neconformare a judecatorilor fata cu "dreptul pozitiv", in speta fata cu o lege, e dat cand o reglementare, departe de a se adecva normelor morale, violeaza flagrant dreptatea ori principiul egalitatii cetatenilor in fata legii.

Exista, cu alte cuvinte, factori care determina invalidarea automata a unor legi, norme, reglementari sau ordonante.

Daca ele, de pilda, sfideaza justitia in sine. Daca sunt "insuportabil de nedrepte". Ori afirma practic "inegalitatea cetatenilor in fata legii". Deci daca sunt, clar, cu dedicatie pentru oligarhie.

Si, ca atare, profund si violent imorale si nedrepte, precum anticonstitutionalele OUG-uri ale Guvernului GrinDragnea.

Cele blocate de alianta presedintelui cu zecile de mii de manifestanti romani. Ordonante care, colac peste pupaza, n-ar pune pe butuci doar statul de drept romanesc, transformandu-l intr-o republica bananiera, ci i-ar face arsice si demnitatea si credibilitatea, de vreme ce violeaza flagrant tratate, conventii si acorduri internationale semnate de Romania.

Dar oare de ce le vine multora greu sa se dumireasca si sa inteleaga chestii de bun simt?

De pilda ca o nedreptate strigatoare la cer nu poate fi in veci de veci legiferata, asumata si respectata ca si cum ar fi justa? Ca e deci drept sa i se reziste? Pentru ca Romania e de decenii victima mega-mincinosilor.

E de decenii victima unor lideri gen Iliescu, Nastase, Ponta sau Dragnea, precum si a indoctrinarilor si propagandelor totalitare, executate in favoarea lor. Cu tot cu conspirationisme anti-sorosiste, bunaoara, se incearca nu doar si nu atat scamatoria prefacerii sistematice in "adevar" a minciunii si legitimarea dictaturii unui fuhrer de partid, intemeind si una si alta pe pretentii goale, cat satisfacerea dorintei maselor debusolate de a fi duse de nas frumos.

Concomitent, minciuna mai urmareste, apud Hanna Arendt, sa intareasca subordonarea si obedienta slugilor, dominate de "fuhrerul" despre care se stie ca are intotdeauna dreptate, astfel incat rusinea prefacerii lacheilor in complici ai mincinosului sa-i lege definitiv si inextricabil de el.

Iata unul din rosturile insistentei draconice asupra asumarii fara cracneli (inclusiv de catre "disidenti" involuntari, precum primarul Iasului) a unor sintagme vadit absurde precum "mineriada" si "lovitura de stat", folosite deopotriva pentru descrierea unor proteste pasnice si democratice si intunericirii a cat mai multor minti.

Restul e simplu.

Il executa, dupa ureche, armata de "lautari" si "interpreti" de la televiziunile oligarhiei. In era populismului descatusat, a-i descanta pe oameni, iata o neglijata sarcina. Una ce nu mai e de mult "de viitor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ordonante Justitie, #Guvern ordonante , #guvern