Reactia lui Iohannis la criza declansata de Dragnea. Isi va da jos PSD Guvernul prin motiune de cenzura?

Joi, 15 Iunie 2017, ora 11:38
11092 citiri
Reactia lui Iohannis la criza declansata de Dragnea. Isi va da jos PSD Guvernul prin motiune de cenzura?
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a cerut, joi, PSD si ALDE sa-si rezolve criza interna care a dus la retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, la doar 5 luni de la investire.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi, a anuntat ca seful statului va respecta Constitutia si, deci, nu poate face nimic pana cand nu sunt indeplinite conditiile legale pentru investirea unui alt Guvern.

"Va informez ca presedintele Romaniei a primit scrisoarea semnata de presedintii PSD si ALDE, prin care acestia anunta ca au retras Guvernului sprijinul politic. Presedintele Romaniei a luat act de faptul ca in interiorul coalitiei de guvernare a aparut o nemultumire in ceea ce priveste activitatea Executivului si ca se doreste schimbarea intregului Cabinet", a spus Dobrovolshi.

Aceasta a citat apoi din articolele 106 si 107 din Constitutie si a anuntat ca seful statului va respecta intocmai legea fundamentala, astfel ca nu are nicio parghie pentru a interveni in aceasta criza.

"Deocamdata nu ne aflam in niciuna din situatiile mentionate in Constitutie. Cand functia de prim-ministru va deveni vacanta, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea in Parlament a unei motiuni de cenzura, presedintele Romaniei va declansa procedurile constitutionale in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru.

In situatia in care Guvernul va fi demis conform Constitutiei, presedintele Romaniei va urma cu celeritate pasii procedurali prevazuti in legea fundamentala. Presedintele solicita solutionarea urgenta a crizei din interiorul coalitiei de guvernare pentru a se evita instabilitatea politica. Rezolvarea crizei interne a coalitiei este strict responsabilitatea partidelor din care este alcatuita.

Presedintele Romaniei garanteaza respectarea Constitutiei in cadrul acestei proceduri", a conchis purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.

Iata ce prevede Constitutia in aceasta situatie:

Articolul 106: Functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege.

Articolul 107: (...) (2) Presedintele Romaniei nu il poate revoca pe primul-ministru.

(3) Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului ministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern.

(4) Prevederile alineatului (3) se aplica in mod corespunzator si celorlalti membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioada de cel mult 45 de zile.

Ramai pe Ziare.com pentru a afla, imediat ce se intampla, cele mai noi informatii despre criza politica fara precedent de la varful tarii: Urmareste AICI in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor de joi.

Tensiunile din coalitia de guvernare sunt la cote maxime dupa ce presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat miercuri seara ca toti ministrii si-au dat demisia, dar si Grindeanu. Apoi premierul a spus ca nu paraseste Palatul Victoria pana cand nu are garantia ca presedintele Iohannis va numi in functie tot un social-democrat.

Aceasta garantie insa este greu de obtinut avand in vedere ca seful statului nu are voie sa convoace consultari cu partidele si sa desemneze alt premier, atat timp cat exista un Executiv in functie. Astfel, au existat chiar voci care au spus ca acesta ar fi de fapt adevaratul plan al social-democratilor, sa-i forteze mana presedintelui sa incalce Constitutia si sa demareze, astfel, suspendarea sa, fapt ce, dupa cum a anuntat Cotroceniul, nu se va intampla.

La Cotroceni ar mai trebui sa ajunga si demisiile ministrilor, insa Grindeanu a spus ca nu le va trimite, astfel ca acestea nu pot fi validate, iar pesedistii care si-au dat demisia raman practic in functie cel putin inca 15 zile. In acelasi timp, la PSD ar urma sa aiba loc o noua sedinta a CExN, dupa cum a anuntat miercuri Dragnea.

Citeste pe larg declaratiile lui Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu:

Citește și:
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că dosarul cu şină va dispărea din România în 3-5 ani, acesta fiind un termen rezonabil, având în vedere...