Dragnea, atac la Grindeanu si pentru a ascunde esecul din alegerile partiale

Marti, 13 Iunie 2017, ora 16:46
14326 citiri
Dragnea, atac la Grindeanu si pentru a ascunde esecul din alegerile partiale
foto Hepta.ro

Presedintele PSD se pregateste sa declanseze o operatiune de demitere a primului ministru Sorin Grindeanu pe care el insusi l-a nominalizat si l-a sustinut pentru aceasta functie.

Criza politica din partidul de guvernamant va avea impact la nivelul intregii tari. Din acest motiv e important de analizat rezultatul alegerilor locale partiale care au avut loc duminica trecuta.

Din trei orase mari in care s-au organizat alegeri partiale, PSD a pierdut doua - Targu-Jiu si Roman. E adevarat ca a castigat Craiova, acolo unde a fost primar Lia Olguta Vasilescu, actualul ministru al Muncii, dar la o prezenta la urne de sub 20 de procente dintre alegatori.

Marea surpriza s-a inregistrat la Targu-Jiu, unde candidatul liberal Marcel Romanescu a reusit sa-l invinga pe candidatul PSD Aurel Popescu. De 17 ani orasul a fost condus de social-democrati, Targu-Jiu fiind un important fief electoral al acestora. Liberalii, pe langa orasul Roman, judetul Neamt, au castigat si doua orase din apropierea Bucurestiului, Fierbinti Targ, judetul Ialomita, si Jilava, judetul Ilfov.

Cu o saptamana inainte de alegeri, Gabriela Firea, primarul Bucurestiului, a facut o miscare de forta pentru a-l ajuta pe candidatul PSD din Jilava, doamna Mariana Dumitrescu, a lansat cu tam-tam o linie RATB care leaga localitatea Jilava de Capitala.

"Duminica, locuitorilor comunei Jilava, din judetul Ilfov, li se poate schimba soarta in bine, prin alegerea ca primar a doamnei Mariana Dumitrescu. O femeie harnica, aproape de oameni, care va lupta pentru a rezolva toate neajunsurile cetatenilor. Si aceasta localitate merita sa aiba strazi asfaltate, apa si canalizare, gradinite, locuri de joaca pentru copii. Mariana Dumitrescu este o garantie ca se vor gasi solutii. O sustin si o voi sprijini in continuare, spre binele locuitorilor din comuna Jilava", a scris Gabriela Firea pe pagina personala de Facebook, dar campania ei a fost in zadar, reprezentanta PSD a pierdut alegerile.

Foto: Facebook/Gabriela Firea - Primarul Capitalei, alaturi de candidata PSD la primaria Jilava

Liberalii au castigat si orasele Rasnov si Baia Sprie. Din 49 de localitati, PSD a castigat 27, PNL 16, patru ALDE si doua PMP.

"Cu siguranta rezultatele din Targu-Jiu si as spune si Roman stirbesc pozitia lui Dragnea. Opozitia n-a fost si nu va fi niciodata la fel de slaba si dezbinata ca acum. In aceste conditii, PSD putea sa spere si la victorii in Roman sau in Rasnov, ori la un scor mai mare in Craiova", a declarat sociologul Barbu Mateescu, pentru Ziare.com.

Sustinerea lui Dragnea nu i-a convins pe alegatori

In ziua alegerilor, Liviu Dragnea a descins in comuna Viziru, judetul Braila, unde l-a sustinut pe candidatul PSD Dima Priceputu. Social-democratii, cu toata vizita electorala a presedintelui PSD, au pierdut comuna Viziru la 32 de voturi. Primaria locala a fost castigata de candidatul PNL Victor Doaga.

"Succes candidatului nostru din comuna Viziru, judetul Braila, Dima Priceputu! Succes tuturor candidatilor PSD la alegerile locale partiale!", a scris Liviu Dragnea pe pagina sa oficiala de Facebook in data de 8 iunie, ultima zi de campanie.

De atunci presedintele PSD nu a mai facut nicio declaratie oficiala despre alegerile locale sau despre rezultate. S-a concentrate pe razboiul cu Sorin Grindeanu, actualul prim-ministru.

Foto: Facebook/Liviu Dragnea - Seful PSD, in comuna Viziru, judetul Braila, pentru a-l ajuta pe candidatul PSD, dar acesta a pierdut in fata liberalilor

Ponta, acuzatii grave la adresa lui Dragnea dupa esecul de la Tg Jiu

Fostul prim-ministru Victor Ponta, deputat ales patru mandate consecutive in judetul Gorj, explica de ce PSD a pierdut acest oras dupa 17 ani.

"Atitudinea de siguranta absoluta si suficienta a PSD (pe modelul de la Centru) in fata unui candidat PNL foarte muncitor si hotarat - (l-am invins pe Dl. Romanescu in competitia directa pentru Camera Deputatilor cu 52-30% in 2008 cu multa munca din partea intregului activ PSD si dupa o lupta oricum dificila). E profund gresit sa crezi ca doar te prezinti la alegeri si victoria vine de la sine intr-un oras care a votat in ultimii 15 ani in special pentru Circiumaru si Ponta (si doar in subsecvent pentru partidul pe care il reprezentau acestia)!

Liviu Dragnea i-a amenintat pe candidatul PSD la primarie si pe liderii locali ca daca il cheama pe Ponta in campanie si se afiseaza cu el va taia toate proiectele de la Ministerul Dezvoltarii! Desi am insistat sa fiu implicat in orice mod, teama acestora a prevalat si asa am fost exclus din campanie pentru prima data din 2004. Intr-un oras mic asa cum e Targu Jiu aceste lucruri se afla imediat. Oamenii nu au incredere intr-un partid care pune pe primul loc luptele egoiste din interior si nu interesul orasului si al lor", a scris Victor Ponta pe pagina sa oficiala de Facebook.

Trebuie precizat faptul ca fostul prim-ministru si presedinte PSD considera si votul de la Craiova ca fiind un esec pentru Liviu Dragnea: "In Iunie 2016 Olguta Vasilescu castiga Primaria Craiova cu 62% din voturi ulterior devenind chiar ministru - ieri candidatul PSD castiga cu 42% la o prezenta catastrofala de sub 20%", a mai scris Ponta.

Dragnea si Firea nu mai sunt atat de populari in PSD

La alegerile locale partiale au votat 207.458 de persoane dintr-un total inscris pe liste 627.910, adica 33%. Intr-un comunicat oficial, Partidul National Liberal anunta ca a castigat 31% din voturile valabil exprimate, ceea ce reprezinta o schimbare dupa dezastrul de la alegerile locale, pierderea Bucurestiului, si cele parlamentare din 2016.

"Adevarul adevarat este ca PSD a castigat la Craiova si a pierdut la Targu-Jiu. Pare un truism simplist, dar este singurul raspuns care explica ceea ce s-a intamplat duminica pentru ca nu se poate spune clar si raspicat daca PSD a castigat sau a pierdut alegerile. PSD a castigat ca volum, dar a pierdut un simbol destul de important, asa ca depinde si din ce punct de vedere se trage linie: functionalist sau imagologic.

Cert este un lucru: chiar si la Targu-Jiu, nu PNL a castigat, cat PSD a pierdut, ceea ce face ca PSD sa fie actorul central din aceste alegeri partiale. Acest lucru vine si cu avantaje si cu dezavantaje. Avantajul este ca PSD este in continuare actorul central. Dezavantajul este ca acest lucru pune presiune suplimentara pe partid", a declarat analistul politic Alexandru Macoveiciuc, pentru Ziare.com, prezentand o radiografie putin mai optimista pentru social-democrati.

Dar, atunci, de ce liderii PSD pastreaza tacerea asupra alegerile locale si, in schimb, Liviu Dragnea si Gabriela Firea au pornit un atac furibund pentru a-l determina pe Sorin Grindeanu sa-si dea demisia?

Poate pentru ca s-a intamplat ceva. In comunitatile in care au facut campanie Liviu Dragnea si Gabriela Firea, candidatii PSD au pierdut si, in plus, "candidatii liberali au fost peste imaginea nationala a partidului. Exact acelasi fenomen l-am constatat dupa parlamentare: oferta de la locale (adica oamenii locului, in care alegatorii aveau incredere aproape indiferent din partea cui candidau) a primit un milion de voturi mai mult decat brand-ul PNL la legislativele din 2016", a mai spus sociologul Barbu Mateescu pentru Ziare.com.

O eventuala criza politica declansata de Liviu Dragnea in incercarea de a-l indeparta pe Sorin Grindeanu va adanci si mai mult ruptura din interiorul PSD.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Dragnea alegeri locale partiale, #Dragnea demisie Grindeanu, #Dragnea Firea alegeri locale , #Liviu Dragnea