Guvernul a decis sa abroge ordonanta care modifica Codurile Penale

Sambata, 04 Februarie 2017, ora 21:00
52989 citiri
Guvernul a decis sa abroge ordonanta care modifica Codurile Penale
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat, sambata seara, abrogarea ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor Penale. In plus, premierul a spus ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, isi va asuma consecintele.

"Maine (duminica - n.red.) vom face in regim de urgenta o sedinta de Guvern pentru abrogarea acestei ordonante. Vom gasi calea legala - abrogare, prorogare, ca sa nu intre in vigoare aceasta ordonanta", a spus prim-ministrul, intr-o scurta declaratie sustinuta la ora 20:30.

De asemenea, premierul a lasat sa se inteleaga ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, va fi sacrificat, subliniind ca acesta si ministerul "isi vor asuma si isi asuma consecintele".

Sorin Grindeanu a subliniat ca a ascultat opiniile tuturor - ale colegilor de partid, de alianta sau din opozitie, dar si ale protestatarilor, si ca a decis ca nu vrea dezbinarea Romaniei. Nu in ultimul rand, premierul a mentionat ca spera ca ordonanta sa fie trimisa in cel mai scurt timp, sub forma de proiect de lege, in Parlament, pentru ca este nevoie de punerea in concordanta cu deciziile CCR, "excluzand poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat".

Declaratiile au fost facute dupa intalnirea de urgenta cu Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, de sambata, in care s-au discutat solutiile prin care ar putea fi deblocata criza in care au aruncat Romania prin adoptarea pe furis a ordonantei de urgenta pentru modificarea Codurilor Penale.

Dupa mai bine de patru ore de discutii, in timp ce Grindeanu a anuntat conferinta de presa la Guvern, Calin Popescu Tariceanu a iesit la TV si a anuntat ca s-a decis abrogarea ordonantei.

Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat, inainte de sedinta, ca pe masa va pune inclusiv posibilitatea abrogarii ordonantei, sustinand ca social-democratii si votantii lor nu mai pot fi stapaniti si se va ajunge la contraproteste.

Intre timp, protestele continua si sambata, in toata tara. Urmariti aici desfasurarea acestora.

Raluca Pruna si Cristi Danilet atrag atentia asupra abrogarii

Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna atrage atentia ca nu poate fi vorba despre expresia "abrogare sau prorogare", cele doua lucruri fiind diferite.

"Premierul tocmai ne-a vorbit de 2 lucruri complet diferite. Abrogare sau prorogare (adica amanarea intrarii in vigoare). Cum spuneam, pana nu vad ca abroga, nu cred decat ca vor sa traga de timp. Am mai aflat evidenta; ca Romania e dezbinata. Subscriu si adaug: de cei care au luat statul captiv si cred ca pot legifera orice, oricum, noaptea, pe furis, fara avize. Guvernul Grindeanu a ratat o sansa sa abroge acum, seara, si sa publice noaptea asta. Prin simetrie cu adoptarea OUG 13/2017", scrie pe Facebook Raluca Pruna.

Si judecatorul Cristi Danilet, fost membru CSM, arata ca ordonanta poate fi abrogata chiar daca unele prevederi au intrat deja in vigoare si altele inca nu. In schimb, Danilet atrage atentia ca exista un scenariu in care ne-am putea trezi cu ordonanta in vigoare in forma ei de acum.

"Nu are importanta ca unele norme din OUG sunt in vigoare si altele urmeaza sa intre in vigoare. Asadar, trebuie o noua OUG de abrogare a OUG 13 de marti noapte, dar - atentie - si aceasta noua OUG trebuie publicata in Monitorul Oficial si depusa la Parlament pana pe 10 februarie 2017 si apoi, evident, Parlamentul sa o aprobe (caci daca o respinge, va insemna ca este mentinuta toata OUG de marti) ", scrie Cristi Danilet pe Facebook.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile premierului Grindeanu si desfasurarea evenimentelor de-a lungul zilei

20:30 - Premierul Sorin Grindeanu a inceput declaratiile de presa:

- Am ascultat si am vazut si am auzit in aceste zile foarte multe opinii, venind din partea colegilor mei de partid, colegi din coalitia guvernamentala, colegi de politica si de la partide aflate in opozitie. Am auzit foarte multe opinii de la oameni simpli, vocea strazii.

- Vin astazi sa va spun decizia mea. Nu vreau si nu doresc sa dezbinam Romania. Romania nu poate fi rupta in doua. Romania, cred eu, pare rupta in doua, daca nu chiar in mai multe bucati. Este ultima mea dorinta de a se ajunge la asa ceva.

- In acelasi timp, tot ceea ce inseamna deciziile pe care CCR le-a luat in timp si care nu au fost puse in practica, e normal, e chiar conform legii, ca in cel mai scurt timp sa-si gaseasca transpunerea in cadrul legal.

- Toate aceste lucruri sunt obligatorii pentru toti cetatenii Romaniei. Dincolo de mitinguri - si am urmarit cu atentie ce s-a intamplat in toata tara -, si am vazut pozitiile oamenilor, ideea este ca s-a creat un clivaj in societate.

- Membrii si sustinatorii nostri ne indeamna sa continuam in ce inseamna acest demers.

- Va anunt ca am luat cateva decizii:

- Prima: Maine vom face in regim de urgenta o sedinta de Guvern pentru abrogarea acestei ordonante.

- Vom gasi calea legala - abrogare, prorogare, ca sa nu intre in vigoare aceasta ordonanta.

- De asemenea, vreau sa va spun ca e nevoie de a avea o concordanta intre deciziile CCR si cadrul legal. O sa demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR si de la forma pe care o avem, excluzand poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel incat dupa un dialog pe care sper sa il am, in cel mai scurt timp sa trimitem proiect de lege spre Parlament, pentru punerea in concordanta cu cadrul legal.

- Cred ca mai este important sa spunem un lucru: toate argumentele pe care le-am avut in sustinerea acestei ordonante nu au fost foarte bine comunicate.

- S-a creat foarte multa confuzie, foarte multe distorsiuni. Ministerul si ministrul Justitiei isi vor asuma consecintele.

- Inchei prin a va spune ca doresc in continuare a pune in practica programul de guvernare pentru care am fost votat.

- Va multumesc, o seara buna!

20:13 - "Am luat aceasta decizie - sa retragem ordonanta, sa o abrogam, pentru ca nu avem nimic de ascuns, ca nu are niciun fel de dedicatie pentru cineva, niciunul dintre noi nu beneficiaza dupa ordonanta si ca oamenii sa inteleaga in final ca nu acesta a fost scopul nostru, de a ne apara cumva de justitie.

(...) Nu e vorba de a ceda in fata unui adversar, ci de a avea intelepciunea de a ne gandi la interesul tarii, la interesul major al Romaniei. Si tocmai pentru ca aceasta ordonanta nu are niciun fel de ascunzisuri, niciun fel de dedicatie speciala, de ce sa nu aratam ca putem sa o retragem pentru ca nu avem nici un fel de interes personal", a spus Tariceanu la Romania Tv, potrivit Agerpres.

20:09 - Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca s-a luat decizia sa se abroge ordonanta de urgenta, anunta televiziunile de stiri.

19:50 - Declaratiile premierului sunt programate peste jumatate de ora, la ora 20:20.

19:47 - Antena 3 anunta ca, la putin timp dupa ora 20:00, premierul Grindeanu va face declaratii de la Guvern, acolo unde sunt peste 50.000 de protestatari.

19:30 - Au trecut mai bine de patru ore de cand s-a anuntat inceputul intalnirii dintre Dragnea, Grindeanu si Tariceanu, dar nu s-a facut pana acum niciun anunt cu privire la rezultatul discutiilor.

18:30 - Fostul deputat PSD Aurelia Cristea a spus, intr-un mesaj postat pe contul sau de Facebook, ca trebuie abrogata de urgent ordonanta.

"Cum vad eu lucrurile:

1. Abrogarea ordonantei urgent. Ne prabusim economic si asta afecteaza fiecare cetatean.

2. Dragnea&company (cei care au pus la cale OUG si au proliferat in spatiul public amenintari cu o contramanifestatie PSD) trebuie sa plece. Nu mai reprezinta nici o garantie de incredere nici pentru cetateni si cu atat mai putin pentru partenerii externi. Contractul social a fost rupt!

Sper ca fostii mei colegi sa aleaga cetatenii pe care-i reprezinta si nu pe Dragnea. Sunt suficienti oameni capabili in PSD sa conduca partidul si care au credibilitate!

3. PSD trebuie sa guverneze cu o echipa guvernamentala capabila sa ofere garantia ca cetateanul este respectat.

4. Tuturor celor care manifestati in strada va transmit tot respectul si aprecierea mea. Romania noastra acum se naste", scrie Aurelia Cristea, care si-a dat miercuri demisia din partid.

18:00 - Protestatarii au ajuns de minute bune la Parlament si continua sa soseasca cu miile, urmand sa inconjoare cea mai mare cladire administrativa din lume, formand un lant uman. In ce ii priveste pe presedintii celor doua Camere si pe seful Executivului, acestia inca nu au facut niciun anunt, in conditiile in care s-au intalnit acum aproape trei ore.

17:59 - Potrivit unor surse citate de Antena 3, ministrul Justitiei, Florin Iordache, ar putea sa-si dea demisia.

17:30 - Primarul PSD al Iasiului, Mihai Chirica, sustine ca ar fi trebuit sa e vina cu solutia abrogarii ordonantei de mai mult timp. Joi, acesta a spus ca Florin Iordache ar trebui sa fie demis de premierul Sorin Grindeanu.

"Este o revenire intr-o stare de normalitate, in felul acesta va reusi sa arate Romaniei intregi ca intentia este de a guverna corect. Sa revenim din nou la un program de guvernare pe care l-am promis in 11 decembrie. Domnul premier Grindeanu trebuie sa tina cont de aceasta propunere.

Eu nu mai am incredere in domnul Iordache. Nu dintr-un motiv personal pentru ca nu ne-am cunoscut de foarte multe ori, dar daca venea cu aceasta propunere mai devreme cu siguranta s-ar fi rezolvat pana in momentul de fata", a precizat edilul iesean, la Digi 24.

17:15 - Presedintele Consiliului National al PSD, Mihai Fifor, a lasat sa se inteleaga la randul sau ca ordonanta va fi abrogata.

"Cred ca niciodata ce a declarat presedintele Liviu Dragnea nu a fost urmat decat de actiune. Ce a afirmat astazi este suficient de clar. Presiunea in tara este formidabila in vederea organizarii unei contramanifestatii, iar acest lucru este foarte greu de controlat. Nu ne dorim sa avem in tara romani contra romani", a spus Fifor, la Digi 24.

INFO: Chiar si daca Guvernul ar decide abrogarea ordonantei, inca nu este clara modalitatea in care se va face acest lucru si nu se va putea sustine o sedinta de Guvern astazi, avand in vedere ca, toata ziua, se discuta si se aproba bugetul in Parlament.

17:00 - Televiziunile de stiri anunta ca premierul Sorin Grindeanu va sustine declaratii de presa, in aceasta seara. Este de asteptat ca seful Executivului sa anunte decizia luata cu privire la o eventuala abrogare a ordonantei.

16:50 - Fostul presedinte Emil Constantinescu cere la randul sau abrogarea ordonantei de urgenta.

"Avand in vedere degradarea accelerata a climatului social si a cooperarii dintre institutiile statului, care pot aduce grave prejudicii securitatii nationale si pot intrerupe cursul ascendent al dezvoltarii economice a Romaniei, considerand justificate demonstratiile de protest ale cetatenilor din Capitala si din alte mari orase ale tarii, solicit majoritatii parlamentare PSD - ALDE sa ceara Guvernului abrogarea Ordonantei de Urgenta referitoare la modificarea Codului Penal si sa asigure promovarea in Parlament a unui proiect de lege care sa fie dezbatut in procedura normala, alaturi de proiectul Legii de gratiere", a spus Constantinescu, citat de News.ro.

16:40 - Copresedintele ALDE, Daniel Constantin, a declarat, la Parlament, ca el a inteles faptul ca "oamenii care protesteaza nu sunt de acord cu modalitatea" in care a fost adoptata ordonanta si ca i-a transmis punctul sau de vedere premierului Sorin Grindeanu. Constantin a adaugat ca e nevoie de "o abordare lucida pentru rezolvarea problemei"

16:25 - Ministrul de Interne, Carmen Dan, a fost intrebat de jurnalisti, la Palatul Parlamentului, de ce a dat aviz favorabil ordonantei. "In ordonanta, dupa cum stiti, sunt prevederi de competenta Internelor, care privesc alcoolemia", a raspuns Carmen Dan.

De asemenea, aceasta a spus, referitor la o eventuala abrogare a ordonantei, ca sustine "orice masura care ar putea detensiona situatia".

16:12 - Calin Popescu Tariceanu lasa sa se inteleaga, intr-o postare pe contul sau de Facebook, ca este posibila abrogarea ordonantei.

"Eventuala adoptare a deciziei de abrogare a ordonantei ne va permite sa avem o discutie serioasa cu segmente largi ale societatii si cu intreg spectrul politic despre cum ne construim viitorul ca tara.

Romania se afla intr-un blocaj grav din cauza abuzului de putere al anumitor institutii si autoritati si va fi nevoie de o abordare lucida si nepartizana pentru a gasi o rezolvare la aceasta problema.

De aceea voi propune de indata tuturor celor interesati, partide, reprezentanti ai societatii civile, mediul economic sa ne asezam la aceeasi masa", a scris pe Facebook Tariceanu.

16:10 - Vlad Chereches, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), sustine ca protestele nu se vor opri, cel putin pana cand nu va fi abrogata ordonanta.

"Daca Guvernul da dovada de maturitate si responsabilitate - dupa abrogare si publicarea in Monitorul Oficial -, protestele se vor opri. Pana atunci, din punctul meu de vedere, protestele vor continua. Este regretatebil ca membrii Guvernului au primit amenintari. Dar si noi primim, dupa fiecare aparitie la televizor, mesaje de amenintare si mesaje de jigniri.

Subiectul este ordonanta, ar fi bine sa fie modificata, depinde si in ce sens se modifica. Solutia ar fi o abrogare.

Pana cand nu avem decizia, problema nu este rezolvata. Suntem de acord sa fie modificat Codul penal conform solicitarilor CCR si ale CEDO, dar sa fie doar acele modificari, nu modificari care sa favorizeze fapte de coruptie", a spus Chereches.

16:05 - Secretarul general al PSD, Codrin Stefanescu, sustine ca ministrii si familiile acestora au fost amenintati, dupa ce au fost facute publice numerele de telefon ale guvernantilor. Intr-o interventie la Antena 3, social-democratul a evitat sa raspunda intrebarii moderatoarei, privitoare la ordonanta de urgenta.

"Nu e foarte corecta informatia ca cedeaza Liviu Dragnea datorita presiunii strazii. Cei care manifesteaza, este dreptul lor, e un drept castigat cu sange acum 27 de ani. Ca au sau nu au aprobare, nu ma interesaza pe mine, om care participat la Revolutie.

Declicul s-a produs acum cateva zile cand pe toate retelele de socializare Mircea Marian si alti ai lui Soros au publicat telefoanele ministrilor si sotiilor si copiilor lor, care au primit mesaje, injurandu-i intr-un mod ingrozitor.

Asta a produs in societate un declic din partea celor care ne sustin, imens, infinit. Cum a spus Mihai Gadea, a depasit tavanul, nu mai rezistau sa stea in casa. Pe langa ordonanta, ma intereseaza ca avem colegi care au fost amenintati, mamele, tatii, familia, copii minori. Pentru mine, ordonanta e de locul 15", a spus Codrin Stefanescu.

La insistentele moderatoarei sa comenteze cu privire la posibilitatea abrogarii ordonantei, Codrin Stefanescu a incheiat interventia telefonica, vizibil iritat.

16:00 - Potrivit unor surse citate de televiziunile de stiri, Dragnea vrea abrogarea ordonantei. Antena 3 relateaza insa ca presedintele Senatului, Calin Popescut Tariceanu, nu vrea abrogarea ordonantei. In acest moment are loc o discutie la Vila Lac 1 intre liderii coalitiei de guvernare, potrivit televiziunii citate.

15:55 - Vicepremierul Sevil Shhaideh a spus, de la Parlament, ca nu stie daca vor fi retrase ordonantele. "Nu stiu daca vor fi retrase, noi iesim de la discutiile pe buget, prioritatea pentru noi astazi este bugetul acestei tari. (...) Nu comentez aceste lucruri pe care nu le stiu", a spus ministrul Dezvoltarii, citat de Agerpres.

15:50 - Ar putea exista insa o problema in ce priveste abrogarea ordonantei, avand in vedere ca exista o decizie a Curtii Constitutionale din 1995 cum ca, odata inceputa procedura legislativa prin depunerea actului in Parlament, o ordonanta nu mai poate fi modificata sau abrogata, potrivit News.ro.

Decizia a fost luata atunci in premiera, neexistand precedente.

Unele dintre hotararile CCR din 1995 sunt insa contrazise de practica actuala, precum anularea efectelor intregii ordonante daca legea ei de aprobare este neconstitutionala. Pe de alta parte, Legea 24/2000 permite abrogarea actelor intre publicarea in Monitorul Oficial si intrarea in vigoare, in situatii speciale.

5 zile de proteste masive - oamenii sunt inca in strada

De 5 zile sute de mii de oameni au iesit in strada in Romania si in mai multe orase din lume.

Acestea au fost cele mai mari proteste de dupa Revolutie, cu peste 300.000 de oameni in strada, dintre care 150.000 in fata Guvernului.

CSM, presedintele Klaus Iohannis si Avocatul Poporului au contestat la Curtea Constitutionala ordonanta Iordache, incepand, astfel, o cursa contracronometru, avand in vedere ca modificarile Codului Penal ar urma sa intre in vigoare pe 11 februarie, la ora 00:00.

Si procurorul general Augustin Lazar a cerut, vineri, judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti suspendarea si anularea ordonantei. Lazar a cerut ca judecarea cererii sa se faca in regim de urgenta, inainte ca acest act normativ sa intre in vigoare.

Totodata, numeroase state partenere ale Romaniei au cerut la unison Guvernului sa retraga ordonanta si sa nu opreasca lupta anticoruptie. De asemenea, situatia din Romania a fost dezbatuta si criticata si in plenul Parlamentului European, iar vineri o reactie extrem de dura a venit de la Departamentul de Stat al SUA, care a transmis ca masurile Guvernului Grindeanu "submineaza statul de drept si slabesc responsabilitatea in cazul infractiunilor financiare si actelor de coruptie".

Din PSD au inceput sa plece oameni, iar joi dimineata un ministru a demisionat din cauza ordonantei: Nu pot accepta impostura sau minciuna!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Tariceanu abrogat ordonanta urgenta, #premierul Grindeanu declaratii abrogare ordonanta, #Grindeanu abroga ordonanta, #Dragnea Grindeanu retragere ordonanta, #Dragnea Grindeanu abrogare ordonanta urgenta, #ordonanta modificare coduri abrogata , #Liviu Dragnea