Pleaca Grindeanu? Cantecul de sirena al lui Liviu Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 03 Iunie 2017, ora 19:40
37038 citiri
Pleaca Grindeanu? Cantecul de sirena al lui Liviu Dragnea

Cel mai interesant fenomen politic al momentului este relatia complicata dintre Sorin Grindeanu si Liviu Dragnea, mai precis daca liderul PSD va forta inlocuirea premierului, despre care se vorbeste atat de insistent.

Am crezut mereu ca intre cei doi are loc un fel de joc de-a politistul bun si cel rau, menit sa scada presiunea publica asupra Guvernului, uriasa dupa episodul OUG 13, si sa ii dea lui Liviu Dragnea posibilitatea sa se manifeste ca un fel de suprapremier.

Doar ca in ultima vreme, gluma pare sa se fi ingrosat, adica exista semnale puternice ca presedintele PSD chiar ar vrea sa il inlocuiasca pe Sorin Grindeanu. De ce? Explicatiile pot fi mai multe si nu se exclud una pe alta.

Pe de-o parte, cat e el de subtirel din punct de vedere politic, dl Grindeanu este totusi premierul si - mai ales cat timp asupra lui Liviu Dragnea sta atarnata sabia unei noi condamnari, deci a puscariei - e normal ca in jurul domniei sale sa se formeze o masa politica, ce, la un moment dat, poate deveni critica.

Este o problema pe care, cat de curand, adica pe 6 iunie, CCR i-ar putea-o rezolva aproape complet lui Liviu Dragnea prin admiterea exceptiei Bombonica, care ar dinamita abuzul in serviciu. Dar chiar asa, condamnatul Liviu Dragnea ramane cu interdictia de a fi premier. Adica exact ceea ce Sorin Grindeanu este.

Si chiar daca premierul insusi nu are cine stie ce vigoare politica, el poate fi foarte bine folosit de cei care s-au saturat de Liviu Dragnea si stilul lui dictatorial, cu atat mai mult cu cat a dat cateva probe, in chestiunea gratierii cel mai recent, ca este oricand gata sa sacrifice interesele celorlalti pesedisti pentru a securiza propriile interese.

Ca sa fie convins ca asa ceva nu se va intampla, dl Dragnea ar avea nevoie de cineva foarte sigur in pozitia cheie din fruntea Guvernului. Cineva ca Sevil Shaidehh. O varianta vehiculata deja este Carmen Dan.

Nevoia de obedienta maxima este accentuata de faptul ca, dupa toate aparentele, dl Grindeanu nu a raspuns la chiar toate comenzile. In Justitie, de exemplu, ii ofera sprijinul total lui Tudorel Toader, care nu executa chiar tot ce i se cere. Vedem ca Guvernul nu si-a asumat nici legea salarizarii ca proiect de lege promovat de la Palatul Victoria.

Pe de alta parte, este clar ca guvernarea PSD este intr-un punct mort. Legea salarizarii ar putea provoca scaderi de venituri, nemultumeste toate sindicatele, deja incep intarzierile fata de programul de guvernare, cresterea economica este potrivit specialistilor o bula bazata stict pe consum si inca unul din import, iar investitiile sunt cvasi-blocate, riscul de depasire a deficitului e mare, vaccinuri, ambulante etc.

Cineva trebuie sa ia asupra sa aceste probleme si Sorin Grindeanu ar fi numai bun de sacrificat ca sa duca cu sine petele negre si sa lase noului ales al lui Liviu Dragnea locul curat si uscat.

Planul are insa un impediment major. Nu poate fi dus la bun sfarsit fara semnatura presedintelui Iohannis, cel care-l desemneaza pe noul premier. Asadar, fara a avea o intelegere ferma cu presedintele Iohannis, in baza careia acesta sa desemneze pe cine vrea Liviu Dragea, a-l darama pe Sorin Grindeanu este o aventura cu risc politic urias pentru ca ar pune toate cartile in mana dlui Iohannis si ar putea duce PSD in situatia unei alegeri imposibile: fie accepta premierul presedintelui, fie risca alegeri anticipate, fie trebuie sa-l suspende pe presedinte.

Nici nu stiu care dintre ele ar fi mai proasta.

Din informatiile mele, dl Dragnea incearca din rasputeri sa ajunga la intelegere cu presedintele, fiind dispus sa promita nici mai mult, nici mai putin decat ca ii va asigura victoria la prezidentialele din 2019.

Nu cred ca dl Iohhanis ar putea face eroare mai mare decat sa creada acest cantec de sirena. Pe de-o parte, pentru ca dupa ce se va vedea cu sacii in caruta, nu vad ce l-ar mai putea constrange pe Liviu Dragnea sa-si tina cuvantul. Onoarea? Desigur.

Pe de alta parte, si sa vrea sa-si tina cuvantul, dl Dragnea nu are nicio garantie, in acest moment cel putin, ca pana la prezidentialele din 2019 va mai fi nu numai in fruntea PSD, ci un om liber. Si chiar daca va fi si va dori sa-si tina cuvantul, nu stiu daca va depinde de domnia sa.

PSD este un partid mare, cu orgoliu, care va fi la guvernare, deci cu toate parghiile puterii in mana. Cum sa convingi un asemenea partid sa piarda alegerile, cum sa tii ascuns un ordin de blat care trebuie sa se duca spre teritoriu? Foarte greu, spre imposibil.

Deci soarta lui Sorin Grindeanu cred ca depinde de inteligenta politica a lui Klaus Iohannis mai mult decat de intelegerea cu Liviu Dragnea. Si, ca o consecinta directa, dl Grindeanu probabil ca va sti cu cine trebuie sa tina aproape si cine are tot interesul sa nu-l lase aruncat din barca.

#Dragnea Grindeanu remaniere , #Liviu Dragnea