Un ministru explica de ce isi retrage demisia: A fost un element de protest. De ce sunt toate trase la indigo?

Joi, 22 Iunie 2017, ora 15:29
6581 citiri
Un ministru explica de ce isi retrage demisia: A fost un element de protest. De ce sunt toate trase la indigo?
Foto: Arhiva site/Gov.ro

Haosul domneste la Guvern dupa ce aproape toti ministrii au depus cereri prin care isi retrag demisiile inaintate anterior votului la motiunea de cenzura. Echipa premierului Sorin Grindeanu sustine ca procedura este ilegala, in timp ce ministrii PSD si ALDE spun ca este nevoie de acest lucru pentru a-si putea asigura interimatul.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu, a mai atras atentia si asupra faptului ca cererile sunt trase la indigo, inclusiv greselile gramaticale, fiind inlocuite doar numele.

In tot acest razboi continuu de la Palatul Victoria, certitudinea e una singura: demisi ca si-au depus ei cererile sau pentru ca au votat caderea Guvernului din care faceau parte, niciun portofoliu nu poate ramane in aer, legislatia fiind foarte clara in acest caz si, pana cand functiile nu sunt ocupate de alte persoane, ei sunt obligati sa asigure interimatele.

Explicatiile ministrilor in fata acestei certitudini sunt insa cel putin interesante.

Astfel, ministrul interimar al Turismului, Mircea Dobre, sustine ca demisia si-a depus-o, alaturi de colegi, doar ca o forma de protest si acum, ca Grindeanu a fost dat jos prin motiune, nu mai au de ce sa continue boicotul.

"Demisia a fost un element de protest. Vizavi ca prin motiune a picat in ghilimele Guvernul, ca era un Guvern de 3 membri, procedura de motiune de cenzura se aplica acum. (...) Din punct de vedere moral aveam un guvern format din 3 persoane, din punct de vedere juridic aveam un guvern... un guvern", a spus Dobre, la Digi24, sustinand ca, atat timp cat toate demisiile nu au fost trimise la Cotroceni, nu conteaza ca premierul a luat act de ele.

Intrebat care este totusi sensul gestului de a-si retrage demisia, avand in vedere ca atributiile oricum e obligat sa si le indeplineasca, Dobre a sustinut ca procedura s-a schimbat odata ce a fost votata motiunea de cenzura.

"Deci in primul rand cand am depus noi demisia, premierul putea sa inainteze demisiile. Incepand de ieri (miercuri, n.red.) cand motiunea a trecut se schimba procedura", a spus Dobre.

Moderatoarea l-a intrebat cine l-a informat ca se schimba procedura dupa votul motiunii. Dobre a raspuns vizibil enervat: "Actele normative".

Intrebat cand a semnat cererea de retragere a demisiei, Dobre a raspuns pe acelasi ton: "azi, la birouul de la Ministerul Turismului, sunt in biroul meu".

Conversatia a escaladat insa cand moderatoarea l-a intrebat pe ministru de unde a primit cererea, facand referire astfel la declaratia purtatorului de cuvant al Guvernului care a atras atentia ca textele sunt identice.

"Trebuie sa o primesc de undeva? Putem sa facem si noi un text prin care sa ne retragem demisiile. Nu putem sa vorbim intre noi, e interzis prin lege? Am discutat intre noi. O luati putin in neserios. Care e problema? Unde e ilegalitatea? E problema noastra interna, de ce trebuie sa va dau explicatii? Am discutat intre noi si am facut acest text si l-am trimis mai departe", a declarat ministrul interimar al Turismului.

Moderatoarea a incercat in continuare sa obtina un raspuns la intrebarea de ce e nevoie de retragerea demisiilor in conditiile in care ei sunt oricum obligati sa asigure interimatul. (Amintim ca in textul cererii ministrii precizeaza ca demisia este retrasa "in vederea asigurarii stabilitatii activitatii Guvernului, precum si indeplinirii actelor necesare pentru administrarea treburilor publice").

"N-am zis ca nu ne putem exercita atributiile de serviciu, am zis ca daca va uitati in textul respectiv am explicat foarte clar ca demisia respectiva a fost un element de protest. (...) Demisia a venit ca o necesitate extrema de a schimba premierul. Restul discutam degeaba in conditiile in care ieri a fost adoptata o motiune de cenzura. Imi puneti aceleasi intrebari cu alte cuvinte, ce am avut de declarat am declarat. V-am raspuns la telefon, foarte civilizat, dvs veniti cu aceleasi intrebari cu alte cuvinte", a raspuns nervos ministrul.

Vezi aici care sunt ministrii care incearca sa-si retraga demisiile si ce sustine Guvernul

Eveniment Quarterly Report

Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume...
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Baronul PSD Dumitru Buzatu este amintit de foști colegi de facultate din Iași. În studenție, politicianul ajuns stăpânul "moșiei" Vaslui era apreciat și considerat un tânăr de viitor....
#ministri Grindeanu retragere demisie ilegala, #explicatii retragere demisie ministri PSD , #ministri