Avertismentul lui Dancu pentru PSD: Majoritatile obtuze isi creeaza dusmani imediat. Deocamdata, viitorul nu suna bine!

Luni, 20 Februarie 2017, ora 16:43
7464 citiri
Avertismentul lui Dancu pentru PSD: Majoritatile obtuze isi creeaza dusmani imediat. Deocamdata, viitorul nu suna bine!
Foto: Facebook / Nicu Socol

Majoritatile obtuze, conduse de elite slabe, isi creeaza dusmani imediat si se detoneaza fara sa vrea, ii avertizeaza Vasile Dancu pe colegii din PSD, in contextul in care sute de mii de oameni au protestat fata de modul in care Guvernul Grindeanu a incercat sa modifice Codurile Penale prin ordonanta de urgenta.

Intr-un articol publicat in revista "Sinteze" si pe blog, Vasile Dancu subliniaza ca "majoritatea tacuta si lenesa este tot mai putin la moda", in schimb, "minoritatile active isi construiesc mijloace speciale pentru a invinge".

"Si, totusi, cum se poate ajunge la proteste sociale care devin stire mondiala intr-o societate cum este cea descrisa de studiile psiho-sociologice? Simplu: majoritatile pot fi majoritati obtuze, mai ales, atunci cand sunt conduse de elite slabe, care nu inteleg ca logica majoritara este doar principiu fondator, dar nu si unic, adica discretionar, principiu de functionare sau mecanism de management social.

Majoritatea obtuza se poate aseza la putere dispretuind tot ce nu intra in sfera sa de interes imediat, mai ales dispretuind sensibilitatile colective. Majoritatile obtuze pot dispretui dialogul, comunicarea si continua lupta surda din timpul care era destinat luptei pentru putere.

Cand elita majoritatii cauta sa domneasca si sa sugrume, sa preseze si sa nu se uite la feedbackul social, atunci se formeaza minoritati disperate, care pot erupe in societate, cu sau chiar fara ajutorul unor organizatii de interese legitime sau ilegitime. In aceste cazuri, majoritatile obtuze se pot desira incet, deoarece se pierde pe drum puterea numarului", scrie fostul vicepremier in Guvernul condus de Dacian Ciolos.

Sociologul Vasile Dancu mai subliniaza ca "elita majoritatilor, cand exista, deoarece putem avea si majoritati fara cap, trebuie sa treaca mai multe probe complicate", una fiind aceea de a opri "gloata castigatoare sa ia intreaga societate ca prada de razboi".

"Elita majoritara, cand ea exista, trebuie sa mai treaca o proba de inteligenta, o proba de istetime mai degraba, nici macar una de cultura: intelegerea ca orice majoritate este perisabila si tot mai fragila, intr-o lume tot mai fragmentata in care acolo sus, la guvernare, de exemplu, se sta, in medie, doar o jumatate de mandat, in ultimii 10 ani.

Altfel spus, in orice majoritate, exista zeci de grupuri minoritare care se activeaza doar in situatii disperate.

Este adevarat ca spatiul social este si un spatiu de confruntare intre majoritati si minoritati. Majoritatile inteligente, care practica toleranta si respectul minoritatii, cele care stiu sa imparta puterea, nu pierd niciodata razboiul. Majoritatile obtuze nu au cum sa castige, isi creeaza dusmani imediat, se detoneaza fara sa vrea.

Deocamdata, viitorul nu suna bine!", conchide Vasile Dancu.

Citeste mai multe despre protestele anti-guvern:

C.B.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....