Cartea fantoma a lui Sorin Grindeanu

Luni, 20 Martie 2017, ora 22:11
9497 citiri
Cartea fantoma a lui Sorin Grindeanu
Foto: Guvernul Romaniei

Prima problema legata de Sorin Grindeanu nu a fost legata de parcursul sau profesional, ci de o marturisire pe care nimeni nu i-o ceruse si care tocmai de aceea a parut stridenta.

Cartea pe care a publicat-o prim-ministrul Sorin Grindeanu despre un subiect de analiza matematica pare de negasit. De aceea, cercetatorul Sergiu Moroianu de la Institutul de Matematica al Academiei l-a invitat pe autor sa-si prezinte cartea personal intr-un mediu de profesionisti receptivi. E oare inceputul unui nou scandal de plagiat?

Prim-ministrul a prezentat, ce-i drept, copertile cartii pe pagina sa de Facebook, dar despre continutul ei nu a oferit nici cea mai mica dovada, ca, de exemplu, sumarul sau inceputul primului capitol. Ipoteza cea mai sumbra ar fi ca lucrarea sa este, de fapt, un plagiat care in contextul politic de astazi nu mai poate fi expus.

Cum sa ne explicam altfel tacerea premierului si neglijenta cu care si-a prezentat "dovezile"? Cum sa ne explicam indiferenta cu care pare sa trateze banuielile cele mai dezonorante? Cand a fost prezentat prima data in calitate de candidat la functia de prim-ministru cineva remarca cu usurare amuzata ca viitorul premier nu detine titlul doctor, dar relaxarea a fost de scurta durata, caci a aparut problema acestei carti fantomatice despre Integrala Lebesgue-Radon.

Prima problema legata de Sorin Grindeanu nu a fost insa legata de parcursul sau profesional, ci de o marturisire pe care nimeni nu i-o ceruse si care tocmai de aceea a parut stridenta. Ca sa dovedeasca faptul ca nu are nicio legatura cu SRI-ul, el a invocat memoria bunicului pe linie materna care fusese inchis la Sighet. In principiu, este o ascendenta onoranta, dar ce legatura are cu SRI-ul?

A fost limpede ca aveam de a face cu un om imatur din punct de vedere politic. Caci a spune ca descendentul unui fost detinut politic nu poate avea relatii cu SRI inseamna a pretinde ca serviciul secret de astazi e identic cu fosta Securitate. Sau ca mare lucru nu s-a schimbat. In fine, nu este imposibil ca cineva sa creada acest lucru, dar nu din interiorul partidului in care s-a inscris inca de pe vremea lui Ion Iliescu.

Asadar tanarul premier a spus o prostie din dorinta de a-si consolida profilul "democratic", dar una care-i dezvaluie imaturitatea. La prima confruntare cu presa a tinut sa invoce figura bunicului ca figura tutelara si protectoare. Acest lucru mai arata ca el se astepta ca "pericolul" sa vina dinspre cercurile anticomuniste, dinspre cei care pe durata a aproape un deceniu, incepand din 1990, au pretins o lege a lustratiei si, in consecinta, si-a fabricat un scut din imaginea bunicului detinut politic.

Pericolul acesta, asa cum bine s-a vazut, era insa pur imaginar, caci societatea romaneasca s-a schimbat radical, dar asta mai arata ca nu era deprins sa vada viata decat de pe un singur versant, acela al ascendentei sale reale fesenisto-pedeseriste si ca avea o imagine neclara despre "ceilalti".

Chiar daca a spus un lucru adevarat, el a mintit in esenta, construindu-si un profil pe gustul adversarilor banuiti. In cele din urma s-a vazut ca pericolul in ceea ce il priveste venea din cu totul alta parte si ca manifestantii care i-au cerut demisia in Piata Victoriei au o viziune asupra politicii care nu mai are nicio legatura cu anticomunismul anilor '90.

In orice caz, premierul are un fel foarte relativist de a gandi demnitatea personala. De vreme ce isi poate modula identitatea ca sa para pe gustul unora sau altora, nu ar fi de mirare ca lucrarea sa despre Integrala Radon sa fie si ea doar "o aparenta" convenabila. Iar daca nu este asa sta in puterea lui sa demonstreze.

Horatiu Pepine

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu s-a răzgândit în privința sesizării la CCR a legii austerității. „Nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecători”
Marcel Ciolacu s-a răzgândit în privința sesizării la CCR a legii austerității. „Nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecători”
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni, 2 octombrie, că nu va mai solicita devansarea termenului de 18 octombrie la care Curtea Constituţională va dezbate sesizarea USR şi Fortei Dreptei pe...
Ministrul Agriculturii anunță că urmează să fie construit primul centru de legume şi fructe din Oltenia
Ministrul Agriculturii anunță că urmează să fie construit primul centru de legume şi fructe din Oltenia
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunţat că le-a prezentat colegilor şi prietenilor săi, Virgil Delureanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, primarului comunei Tia Mare, Virgil...
#Sorin Grindeanu carte matematica, #Grindeanu plagiat carte matematica, #Grindeanu carte analiza matematica , #premier