Dupa raportul lui Toader, Grindeanu face aluzii la sefia DNA: O institutie nu se poate confunda cu o persoana

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 20:51
7415 citiri
Dupa raportul lui Toader, Grindeanu face aluzii la sefia DNA: O institutie nu se poate confunda cu o persoana
Foto: Hepta.ro

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a reactionat dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat rezultatele evaluarii procurorului general Augustin Lazar si a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, salutand raportul prezentat miercuri seara.

Intr-un comunicat al Guvernului se prezinta "pozitia premierului Grindeanu privind rezultatele evaluarii realizate de catre ministrul Justitiei" si se arata ca seful Executivului "a luat act de decizia" lui Tudorel Toader, respectiv de a monitoriza atent DNA si DIICOT, si de a nu declansa procedurile de revocare a celor doi procurori sefi.

"Ministrul Justitiei are autoritatea legala, experienta profesionala si caderea morala pentru a face aceasta evaluare si pentru a recomanda masurile necesare. Premierul a cerut sa fie informat constant in legatura cu rezultatele monitorizarii continue asupra activitatii procurorilor, pe care a decis sa o instituie domnul ministru al Justitiei.

De asemenea, premierul considera necesar ca autoritatile statului sa-si respecte competentele constitutionale, pentru ca, pe viitor, astfel de conflicte sa fie evitate. Trebuie sa avem in vedere faptul ca judecatorii CCR au aratat, in decizia lor, ca o institutie a statului si-a arogat atributii pe care nu le poseda", se arata in comunicatul Guvernului.

Grindeanu bate apropouri la Kovesi

De asemenea, premierul a reiterat "angajamentul ferm al Guvernului Romaniei fata de lupta anticoruptie" si a subliniat ca, "pentru ca aceasta lupta sa fie cu adevarat eficienta, ea nu trebuie sa stea sub semnul unui nume".

"Mecanismele de combatere a coruptiei trebuie sa ajunga la maturitate, ceea ce inseamna ca trebuie sa functioneze, indiferent de conducere. O institutie nu se poate confunda cu o persoana, oricine ar fi aceasta", a mai transmis prim-ministrul, in comunicatul Guvernului.

Iata si reactia presedintelui Klaus Iohannis, dupa declaratiile lui Tudorel Toader si a procurorului general.

Ce a declarat Tudorel Toader

Anterior, miercuri seara, ministrul Justitiei a anuntat concluziile la care a ajuns in urma evaluarilor pe care le-a facut procurorului general Augustin Lazar si procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Dupa un discurs de 45 de minute cu numeroase paranteze si trimiteri la texte de lege, ministrul a spus la final in cateva secunde concluzia: nu a gasit motive sa declanseze revocarea celor doi sefi de Parchete, insa de acum incolo DNA si DIICOT vor fi monitorizate permanent, pentru ca derapajele DNA in privinta anchetei OUG 13 nu se justifica prin dezideratul nobil al luptei impotriva coruptiei.

De asemenea, Toader a subliniat ca, in raportul de 19 pagini intocmit in acest caz, se releva derapaje institutionale, in sensul unor actiuni "cel putin exagerate" ale DNA, despre care a sustinut ca si-a arogat competenta de a efectua o ancheta penala, intr-un domeniu care excedeaza cadrului legal, concluzie de altfel exprimata si de CCR.

F.N.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#Grindeanu reactie raport ministrul Justitiei, #Tudorel Toader monitorizare DNA DIICOT, #Sorin Grindeanu DNA Kovesi , #premier