Grindeanu, despre evaluarea lui Lazar si Kovesi: Am mare incredere in ministrul Justitiei

Vineri, 24 Martie 2017, ora 15:27
4296 citiri
Grindeanu, despre evaluarea lui Lazar si Kovesi: Am mare incredere in ministrul Justitiei
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, la Tulcea, referindu-se la evaluarea facuta de ministrul Justitiei in privinta activitatii procurorului general si a sefei DNA, ca are "mare incredere" in ministrul Tudorel Toader.

"Am mare incredere in domnul ministru Toader si astept nu doar aceasta evaluare, dar si pachetul de proiecte de legi pe care trebuie sa il promovam in perioada urmatoare, fie ca vorbim de acea parte de care am vorbit tot timpul, dar care nu cuprinde doar legea gratierii, ci e un pachet de masuri pe care trebuie sa il adoptam, astfel incat acea posibila decizie pilot a CEDO care ne-ar duce intr-o situatie de a plati aproximativ 80 de milioane de euro pe an - calculul apartine vechii guvernari - sa fie evitat.

Si, in pregatirea acestui pachet, care mai cuprinde poate si acele masuri alternative de detentie, sunt lucruri care intr-un final cred ca exista si in Parlament ca initiative legislative, daca sunt lucruri care corespund cu viziunea Ministerului Justitiei sunt lucruri absolut binevenite", a afirmat premierul.

Comisia juridica a Senatului a amanat, pentru trei saptamani, discutiile privind proiectul Legii gratierii, la solicitarea Ministerului Justitiei, pe motiv ca Executivul va veni cu un set de masuri complementare pentru situatia din penitenciare. Ministrul Tudorel Toader a afirmat ca va discuta cu premierul Sorin Grindeanu inclusiv posibilitatea retragerii proiectului.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, marti, ca finalul verificarilor la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si DNA se apropie si ca in termenul stabilit va comunica concluziile si argumentele care au dus la acestea. Tudorel Toader a mai spus, referitor la declaratiile presedintelui Klaus Iohannis ca este optimist in ce priveste aceste verificari, ca si el este "optimist in statul de drept".

Intrebat care sunt motivele evaluarilor facute de Ministerul Justitiei, Tudorel Toader a spus ca, potrivit Constitutiei, "Ministerul Public isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei".

Intrebat ce spune despre declaratiile presedintelui Klaus Iohannis, care a aratat ca este optimist in ceea ce priveste verificarile Ministerului Justitiei, Tudorel Toader a raspuns: "Si eu sunt optimist in statul de drept".

Ministrul Justitiei a anuntat, in 12 martie, ca va discuta cu procurorul general Augustin Lazar si, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruta Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerand ca s-a incalcat legea, conform deciziei Curtii Constitutionale, si a dat de inteles ca nu exclude nici varianta ca cei doi sa demisioneze pana atunci.

Tudorel Toader a mai spus ca va face o analiza a activitatii Ministerului Public in doua saptamani, urmand sa ia in acel moment o decizie finala, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

Ulterior, in 13 martie, ministrul Justitiei a afirmat ca nu le-a sugerat procurorului general al Romaniei si procurorului-sef al DNA sa isi dea demisia, ci a invocat o institutie care exista in Codul Muncii, precizand ca oricine poate sa isi dea demisia si ca nimeni nu este obligat sa munceasca impotriva vointei lui.

Ministerul Justitiei a precizat ca ministrul are dreptul si obligatia de a verifica eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor de serviciu de catre procurorul general si procurorul-sef al DNA, potrivit legii privind organizarea judiciara.

In 15 martie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a intalnit cu procurorul general, Augustin Lazar, anuntand ca au fost discutate "aspecte privind activitatea institutionala a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Procurorul general al Romaniei declara ca ministrul Justitiei nu i-a cerut demisia la intalnirea pe care au avut-o, iar discutia a fost "foarte clarificatoare si pozitiva, ceea ce este un fapt bun".

Procurorul Augustin Lazar nu are de gand sa-si dea demisia, cum a sugerat ministrul Justitiei

Ministrul Justitiei nu renunta: Va evalua activitatea lui Lazar si Kovesi dupa criterii "manageriale si profesionale"

In ce conditii ii poate evalua ministrul Justitiei pe Lazar si Kovesi

Scenariu pentru 2017: Iohannis suspendat, Tariceanu presedinte interimar, Lazar si Kovesi demisi

Ministrul Justitiei anunta ca evaluarile lui Kovesi si Lazar sunt aproape gata. Procurorul general: Sunt relaxat si optimist

Lipsa de transparenta la Ministerul Justitiei: Tudorel Toader refuza sa dezvaluie cum si de cine sunt evaluati Lazar si Kovesi

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu s-a răzgândit în privința sesizării la CCR a legii austerității. „Nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecători”
Marcel Ciolacu s-a răzgândit în privința sesizării la CCR a legii austerității. „Nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecători”
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni, 2 octombrie, că nu va mai solicita devansarea termenului de 18 octombrie la care Curtea Constituţională va dezbate sesizarea USR şi Fortei Dreptei pe...
Ministrul Agriculturii anunță că urmează să fie construit primul centru de legume şi fructe din Oltenia
Ministrul Agriculturii anunță că urmează să fie construit primul centru de legume şi fructe din Oltenia
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunţat că le-a prezentat colegilor şi prietenilor săi, Virgil Delureanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, primarului comunei Tia Mare, Virgil...
#Sorin Grindeanu evaluari Kovesi Lazar, #Tudorel Toader evaluari Kovesi Lazar, #ministrul Justitiei evaluari Kovesi Lazar, #Sorin Grindeanu incredere Toader evaluari procurori , #premier