Grindeanu: DNA nu e reprezentata de Kovesi sau de Negulescu, ca sa trec de la o extrema la alta

Joi, 30 Martie 2017, ora 15:14
4366 citiri
Grindeanu: DNA nu e reprezentata de Kovesi sau de Negulescu, ca sa trec de la o extrema la alta
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, ca este de acord cu concluziile prezentate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in raportul de evaluare a lui Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi, aratand ca lupta anticoruptie trebuie sa fie puternica, iar institutiile sa functioneze "dincolo de persoane", pentru ca DNA "nu e reprezentata de doamna Kovesi".

Premierul a afirmat ca a avut o discutie cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, inainte ca el sa prezinte public, miercuri, concluziile raportului sau privind activitatea Ministerului Public si ca "este de acord cu ele".

Iata care a fost prima reactie a lui Grindeanu, dupa prezentarea raportului de catre Tudorel Toader

"Pentru ca lupta anticoruptie sa fie cu adevarat puternica in Romania, toate mecanismele trebuie sa functioneze foarte bine, dar mecanismele nu stau si nu sunt legate de persoane.

DNA nu e reprezentata de domnul Negulescu sau de doamna Kovesi, ca sa trec de la o extrema la alta, ci este o institutie care trebuie sa functioneze dincolo de anumite persoane fizice", a afirmat premierul.

Iata si reactia lui Liviu Dragnea, care a fost nemultumit de raportul ministrului Justitiei

Ce a declarat Tudorel Toader

Dupa un discurs de 45 de minute cu numeroase paranteze si trimiteri la texte de lege, ministrul a spus la final in cateva secunde concluzia: nu a gasit motive sa declanseze revocarea celor doi sefi de Parchete, insa de acum incolo DNA si DIICOT vor fi monitorizate permanent, pentru ca derapajele DNA in privinta anchetei OUG 13 nu se justifica prin dezideratul nobil al luptei impotriva coruptiei.

De asemenea, Toader a subliniat ca, in raportul de 19 pagini intocmit in acest caz, se releva derapaje institutionale, in sensul unor actiuni "cel putin exagerate" ale DNA, despre care a sustinut ca si-a arogat competenta de a efectua o ancheta penala, intr-un domeniu care excedeaza cadrului legal, concluzie de altfel exprimata si de CCR.

In ce priveste efectuarea evaluarilor, ministrul a tinut sa sublinieze ca s-a ocupat doar el, personal, fara interferenta altor persoane: "Eu, personal, am realizat evaluarea, fara niciun fel de presiune, de ingerinta, de niciun fel de sugestie de la absolut nimeni strain de Ministerul Justitiei, strain de mine".

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#Sorin Grindeanu raport Tudorel Toader, #Grindeanu DNA reprezentata Kovesi, #Grindeanu raport evaluare procurori sefi , #premier