Grindeanu explica de ce OUG pe gratiere e datata 18 ianuarie si spune cati detinuti vor iesi din inchisoare

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 15:55
13976 citiri
Grindeanu explica de ce OUG pe gratiere e datata 18 ianuarie si spune cati detinuti vor iesi din inchisoare
Foto: Facebook/ Sorin Grindeanu

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a explicat, miercuri, de ce OUG privind gratierea prevedea ca dispozitiile sale se aplica "numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017", adica azi, ziua in care presedintele Klaus Iohannis a prezidat sedinta de guvern.

"Nu trebuia sa intre pe ordinea de zi. Era normal sa apara data de 18, pentru ca astazi a fost prezentata de catre ministrul Justitiei mie si celorlalti colegi.

Asta era forma de astazi prezentata, nu a intrat. (...) A fost o propunere din partea ministrului Justitiei sa fie din data de astazi.

Daca era pe ordinea de zi, cu toata opozitia dlui Iohannis, ar fi intrat in discutia Guvernului", a spus Grindeanu, la Antena 3.

Acesta a adaugat ca, "daca aceste doua propuneri, legate de gratiere, si de modificare a Codului Penal, ar fi fost pe ordinea de zi, s-ar fi vazut acel lucru". Grindeanu a spus, si pentru News.ro, ca "pentru a intra pe ordinea de zi trebuia sa aiba avizele si de alte ministere, ceea ce nu s-a intamplat inainte de venirea presedintelui, deci ei au redactat-o, cum era normal, cu ziua de azi".

"I-am rugat pe cei de la Secretariatul General sa transmita toate datele legate de ordinea de zi. Asadar, pana dupa miezul noptii, au avut loc discutii cu toate ministerele, pe Legea bugetului, si asta este explicatia pentru care ordinea de zi a aparut cu aceasta intarziere", a subliniat premierul.

In textul OUG privind gratierile postat pe site-ul Ministerului Justitiei, doua articole ridica semne de intrebare asupra momentului cand proiectul ar fi trebuit sa fie adoptat.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat in fata presei si anterior i-a spus si presedintelui Klaus Iohannis ca aceasta OUG nu urma sa fie adoptata miercuri. Insa in proiect scrie "dispozitiile prezentei ordonante de urgenta se aplica numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017", iar intrarea in vigoare va fi "la data de 18.02.2017".

3.000 de detinuti vor iesi din inchisoare, in urma OUG pe gratiere

Premierul a precizat ca ar fi vorba despre "in jur de 3.000 de persoane" care ar urma sa iasa din inchisoare ca urmare a aplicarii OUG. Totodata, Grindeanu a subliniat ca gratierea isi justifica urgenta, pentru ca ar urma sa rezolve "in parte suprapopularea" din inchisori, pentru care se asteapta noi condamnari ale Romaniei la CEDO.

La observatia ca Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliului Suprem al Magistraturii si procurorului general li s-a cerut un punct de vedere pana pe 23 ianuarie, Grindeanu a mentionat: "Nu a fost termen de la mine, probabil ca a fost un termen dat de ministrul Justitiei".

"Eu cred ca sunt lucruri care vor fi discutate de Ministerul Justitiei si de CSM, vizavi de termene. Daca vor avea nevoie de mai mult timp, vor primi.

(...) Avem termen noi toti, ca tara, de exemplu legat de gratieri, faptul ca ne asteptam sa avem o decizie pilot de la CEDO, care ne va face sa platim aproape 100 de milioane de euro pentru suprapopulari si conditii.

(...) Intentia mea este sa fac aceasta dezbatere, sa fie transparenta, sa vedem puncte de vedere si de la CSM, si de la institutii, asa incat sa avem cea mai buna forma", a mai precizat premierul.

Acesta a mai spus ca si "fostul mare guvern tehnocrat a dat OUG pentru modificarea Codului Penal, dar nu imi amintesc sa fi fost asa mare scandal".

"Azi, ministerul a venit cu doua propuneri, o sa vedem care este cea mai buna varianta, poate sa fie OUG, poate sa fie lege in Parlament, daca lucrurile si decizia cea mai corecta va fi prin Parlament.

Ministerul Justitiei va pregati o strategie pe acest domeniu. Unul dintre lucrurile pe care poate sa le faca este cel legat de aceasta gratiere, pentru fapte minore. Se exclud foarte multe lucruri care nu intra sub incidenta gratierii", a mentionat Grindeanu.

"Toata lumea isi doreste un stat de drept, sa reducem cat mai mult din coruptie, toate lucrurile care fac o Romanie dreapta, normala, cum am spus in discursul de investitura. Dar o Romanie normala inseamna si respectarea drepturilor fiecarui cetatean la un proces echitabil si corect, fara abuzuri.

Romania normala nu inseamna abuzuri, nu inseamna amestecul puterilor in stat si nici macar ca una dintre puterile in stat sa fie mai puternica decat alta, ci inseamna un echilibru. Asta inseamna o Romanie normala. Fiecare cetatean sa aiba convingerea ca va avea parte de un proces corect", a mai declarat premierul.

Acesta a facut comentariile aflat in drum spre SUA, unde va participa la ceremonia de investire a lui Donald Trump in functia de presedinte.

Ministrul Justitiei a anuntat miercuri ca a elaborat o OUG care scoate mii de detinuti din puscarie si o ordonanta care modifica si completeaza Codurile Penale.

Cele doua ordonante au fost promovate fara consultare publica si fara acordul institutiilor judiciare. Presedintele Inaltei Curti a dezvaluit ca a primit proiectul miercuri, pe email,, iar procurorul general a spus ca ordonanta de modificare a Codurilor Penale este "un proiect penibil".

Citește și:
Închisoare pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal. Proiect de lege depus în Parlament
Închisoare pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal. Proiect de lege depus în Parlament
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a depus la Parlament, marţi, proiectul de modificare a legislaţiei penale care prevede ca niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni...
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre susţinerea lui Nicuşor Dan pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, că, în 2023, partidul...