Grindeanu raspunde Comisiei Europene: Lupta impotriva coruptiei este una dintre prioritatile Guvernului pe care il conduc

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 22:33
17958 citiri
Grindeanu raspunde Comisiei Europene: Lupta impotriva coruptiei este una dintre prioritatile Guvernului pe care il conduc

Prim-ministrul Sorin Grindeanu i-a transmis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintelui Frans Timmermans, in care sustine necesitatea ordonantelor de modificare a codurilor penale si a gratierii.

"Am luat nota de declaratia comuna facuta astazi cu privire la lupta impotriva coruptiei in Romania.

Doresc, de la bun inceput, sa subliniez ca lupta impotriva coruptiei este una dintre prioritatile Guvernului pe care il conduc si sunt in totalitate de acord cu evaluarea dumneavoastra privind raportul Comisiei de Cooperare si Verificare care reprezinta si pentru Uniunea Europeana si pentru noi o tema de maxim interes", se arata in scrisoarea premierului, remisa Ziare.com, care "argumenteaza contextul si ratiunile adoptarii acestor modificari legislative".

Mesaj ferm de la Comisia Europeana, dupa ordonanta Iordache: Lupta cu coruptia trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata

Iata si reactia Doinei Pana la mesajul Comisiei Europene

In ce priveste ordonanta gratierii, Sorin Grindeanu explica:

"Va informez ca exista deja o procedura in cadrul CEDO care se refera la o decizie pilot privind supraaglomerarea din inchisorile romane si conditiile precare de detentie, situatie care poate conduce la o penalizare semnificativa a Romaniei (cca 80 milioane EUR pe an - conform calculelor estimative intocmite de ministrul de justitie din fostul guvern) ".

Premierul explica si de ce s-a stabilit plafonul de 200.000 de lei privind incriminarea abuzului in serviciu:

"Stabilirea plafonului de 200.000 lei nu a fost una arbitrara, ci s-a plecat de la prevederile art. 183 Cod Penal care definesc notiunea de consecinte deosebit de grave ale unei infractiuni, unde regasim un cuantumul de 2 milioane lei.

Am apreciat ca pentru existenta infractiunii de abuz in serviciu un cuantum de 10 ori mai mic este in acord cu Decizia Curtii Constitutionale, Comisiei de la Venetia si jurisprudentei CEDO.

De mentionat ca, prin fixarea unui plafon de 200.000 lei, raspunderea nu este inlaturata, ci va continua sa fie o raspundere administrativa si disciplinara iar prejudiciul va fi recuperat integral, acest lucru fiind in consonanta inclusiv cu recomandarile institutiilor europene".

Prim-ministrul argumenteaza ca "lipsa de coerenta dintre o decizie constitutionala si prevederile declarate neconstitutionale ar putea conduce la vid legislativ, precum si la o interpretare si aplicare neunitara a acestor prevederi".

Grindeanu, dispus sa-l trimita pe Iordache la Bruxelles sa dea explicatii

Totodata, Grindeanu subliniaza ca asteapta cu interes parerea celor doi lideri ai Comisiei Europene asupra textelor ordonantelor de urgenta, "iar ministrul justitiei va va sta la dispozitie pentru obtinerea tuturor clarificarilor necesare, inclusiv printr-o eventuala deplasare la Bruxelles".

"De asemenea, ministrul Afacerilor Externe, care va fi la Bruxelles cu prilejul Consiliului Afaceri Externe, va fi onorat sa aiba o discutie cu dumneavoastra pe aceasta tema, daca programul dumneavoastra permite", adauga premierul.

In incheiere, acesta ii asigura pe liderii Comisiei Europene si de deschiderea sa pentru continuarea dialogului, inclusiv la Bruxelles: "Reiterez angajamentul ferm al tuturor institutiilor si factorilor decizionali din Romania privind continuarea luptei impotriva coruptiei".

"In aceste eforturi contam pe sprijinul si sustinerea Comisiei Europene, dar si pe o evaluare echilibrata si corecta din partea acesteia, care sa tina cont de cadrul constitutional national si de substanta concreta a prevederilor legislative, nu doar de reactiile din spatiul public si mediatic", mai spune Grindeanu.

Iata si ce i-a scris presedintele Klaus Iohannis premierului Grindeanu, miercuri, cerandu-i sa abroge ordonanta de modificare a codurilor penale

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

Citeste mai multe despre cum a dat Guvernul lovitura de gratie Justitiei: A modificat Codurile Penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?"

De asemenea, Guvernul a trimis la Parlament, pentru aprobare in procedura de urgenta, legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ dar obligatoriu, a scos in strada zeci de mii de oameni din toata tara.

Protestele au continuat si pe parcursul zilei de miercuri, in ciuda faptului ca a fost zi lucratoare. Totodata, miercuri seara, sute de mii de oameni au iesit in strada in toata tara, participand la cele mai mari proteste de dupa Revolutie.

CSM a decis, miercuri dimineata, cu unanimitate de voturi sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Vezi sesizarea depusa de CSM la Curtea Constitutionala prin care ordonata ar putea fi blocata.

Totodata, presedintele Iohannis a discutat cu Avocatul Poporului, caruia i-a pus la dispozitie documente care arata ca poate sesiza Curtea Constitutionala, invitandu-l sa o faca.

F.N.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...