Grindeanu spune ca are totul sub control, dupa estimarile FMI: Masurile luate au fost foarte bine analizate

Luni, 20 Martie 2017, ora 23:07
5897 citiri
Grindeanu spune ca are totul sub control, dupa estimarile FMI: Masurile luate au fost foarte bine analizate
Foto: Ziare.com

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, luni seara, referitor la vizita delegatiei FMI in tara noastra, ca a discutat cu reprezentantii misiunii Fondului, carora le-a prezentat viziunea Cabinetului sau, si a dat asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.

"Am avut o intalnire cu dansii, saptamana trecuta, impreuna cu ministrul Finantelor. Noi le-am spus vizunea noastra, vizunea data de Comisia Nationala de Prognoza, de tot ceea ce am spus atunci cand am construit bugetul, de cresterea economica pe care ne-am propus-o, de toate datele macroeconomice.

Hotararea noastra este sa punem in aplicare programul de guvernare (...) Am avut acest dialog cu dansii, ne-am spus argumentele si vom urmari in continuare ca fiecare dintre masurile, pe care noi ni le-am propus, sa fie puse in practica", a declarat premierul Sorin Grindeanu, la Antena 3.

El a tinut sa dea asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.

"Pe fiecare masura pe care noi am adoptat-o s-a calculat si s-a facut o analiza cat se poate de serioasa la efectele pe care le are fiecare dintre masuri in economie", a asigurat Grindeanu, subliind ca masurile pe care Executivul le va lua in continuare "vor fi la fel de bine analizate".

Prim-ministrul a mentionat ca misiunea FMI "nu e una extraordinara", precizand ca toate tarile, conform statutului Fondului Monetar International, in fiecare an, primesc o vizita de monitorizare din partea acestora.

"Noi am mai avut misiuni ale FMI, nu este o misiune extraordinara (...) Am mai avut, in 2014, cand s-au luat, de asemenea, masuri de relaxare fiscala (...) Toate lucrurile care ingrijorau s-au dovedit in final si FMI a venit dupa cateva luni si a spus: da, Guvernul a avut dreptate, au avut impact pozitiv asupra economiei, cresterea economica este sustenabila. De aceea va spus ca lucrurile sunt monitorizate si de catre noi, fiecare masura de asemenea si ne vom tine de programul de guvernare", a explicat premierul.

FMI estimeaza ca impactul asupra bugetului al tuturor masurilor promise de PSD inainte de alegeri ar fi echivalent cu 5,5% din produsul intern brut PIB al Romaniei, a declarat vineri seful delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, in cadrul conferintei de presa de la finalul misiunii.

Seful delegatiei FMI a avertizat ca Romania nu mai are spatiu bugetar pentru alte reduceri de impozite si taxe.

"Taieri de taxe si masuri de crestere a salariilor si pensiilor, cu costul investitiilor publice, au facut ca bugetul sa fie mai putin flexibil si risca sa nu faca fata socurilor care ar putea veni.

Este mai usor sa scazi taxele, foarte greu sa le cresti. Este mai usor sa cresti salariile si foarte greu sa le scazi. Nu mai e loc de alte taieri de taxe, daca scopul este de a pastra flexibilitatea bugetului", a subliniat Baqir.

Eveniment Quarterly Report

Românii nu mai vor să cumpere locuințe, ci să le închirieze. Cele mai atractive zone din București ANALIZĂ
Românii nu mai vor să cumpere locuințe, ci să le închirieze. Cele mai atractive zone din București ANALIZĂ
Ponderea celor care plănuiesc să achiziţioneze o locuinţă în următoarele 12 luni a scăzut cu 8 puncte procentuale, de la 45% în 2022, la 37% anul acesta, însă a crescut spectaculos...
Cifrele de inflație din SUA nu salvează o lună de coșmar - TradeVille
Cifrele de inflație din SUA nu salvează o lună de coșmar - TradeVille
Autorizații De Construire Pentru Clădiri Rezidențiale, In Scădere Cu 24% In perioada 1 ianuarie – 31 august 2023, s-au eliberat 23,311 de autorizații de construire pentru clădiri...
#Sorin Grindeanu estimari FMI, #Grindeanu masuri cresteri salarii, #FMI estimari deficit bugetar, #FMI cresteri salariale Romania , #premier