Grindeanu spune ca are totul sub control, dupa estimarile FMI: Masurile luate au fost foarte bine analizate

Luni, 20 Martie 2017, ora 23:07
5897 citiri
Grindeanu spune ca are totul sub control, dupa estimarile FMI: Masurile luate au fost foarte bine analizate
Foto: Ziare.com

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, luni seara, referitor la vizita delegatiei FMI in tara noastra, ca a discutat cu reprezentantii misiunii Fondului, carora le-a prezentat viziunea Cabinetului sau, si a dat asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.

"Am avut o intalnire cu dansii, saptamana trecuta, impreuna cu ministrul Finantelor. Noi le-am spus vizunea noastra, vizunea data de Comisia Nationala de Prognoza, de tot ceea ce am spus atunci cand am construit bugetul, de cresterea economica pe care ne-am propus-o, de toate datele macroeconomice.

Hotararea noastra este sa punem in aplicare programul de guvernare (...) Am avut acest dialog cu dansii, ne-am spus argumentele si vom urmari in continuare ca fiecare dintre masurile, pe care noi ni le-am propus, sa fie puse in practica", a declarat premierul Sorin Grindeanu, la Antena 3.

El a tinut sa dea asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.

"Pe fiecare masura pe care noi am adoptat-o s-a calculat si s-a facut o analiza cat se poate de serioasa la efectele pe care le are fiecare dintre masuri in economie", a asigurat Grindeanu, subliind ca masurile pe care Executivul le va lua in continuare "vor fi la fel de bine analizate".

Prim-ministrul a mentionat ca misiunea FMI "nu e una extraordinara", precizand ca toate tarile, conform statutului Fondului Monetar International, in fiecare an, primesc o vizita de monitorizare din partea acestora.

"Noi am mai avut misiuni ale FMI, nu este o misiune extraordinara (...) Am mai avut, in 2014, cand s-au luat, de asemenea, masuri de relaxare fiscala (...) Toate lucrurile care ingrijorau s-au dovedit in final si FMI a venit dupa cateva luni si a spus: da, Guvernul a avut dreptate, au avut impact pozitiv asupra economiei, cresterea economica este sustenabila. De aceea va spus ca lucrurile sunt monitorizate si de catre noi, fiecare masura de asemenea si ne vom tine de programul de guvernare", a explicat premierul.

FMI estimeaza ca impactul asupra bugetului al tuturor masurilor promise de PSD inainte de alegeri ar fi echivalent cu 5,5% din produsul intern brut PIB al Romaniei, a declarat vineri seful delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, in cadrul conferintei de presa de la finalul misiunii.

Seful delegatiei FMI a avertizat ca Romania nu mai are spatiu bugetar pentru alte reduceri de impozite si taxe.

"Taieri de taxe si masuri de crestere a salariilor si pensiilor, cu costul investitiilor publice, au facut ca bugetul sa fie mai putin flexibil si risca sa nu faca fata socurilor care ar putea veni.

Este mai usor sa scazi taxele, foarte greu sa le cresti. Este mai usor sa cresti salariile si foarte greu sa le scazi. Nu mai e loc de alte taieri de taxe, daca scopul este de a pastra flexibilitatea bugetului", a subliniat Baqir.

Citește și:
Ciolacu îi dă peste nas lui Iohannis: „Nu putem fi pompieri la nesfârșit!; Desemnarea premierului este atributul președintelui”
Ciolacu îi dă peste nas lui Iohannis: „Nu putem fi pompieri la nesfârșit!; Desemnarea premierului este atributul președintelui”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a venit joi, 9 februarie, cu o replică pentru președintele Klaus Iohannis, afirmând că desemnarea premierului este un atribut care revine, conform Constituției,...
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
Premierul Nicolae Ciucă a convocat joi, 9 februarie, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat hotărârea privind sprijinirea Republicii Arabe Siriene,...