Grindeanu sustine ca la Guvern nu s-a discutat de niciun proiect de lege care sa preia prevederile OUG 13. Dar Ministerul Justitiei l-a trimis la CSM

Luni, 06 Februarie 2017, ora 18:25
5775 citiri
Grindeanu sustine ca la Guvern nu s-a discutat de niciun proiect de lege care sa preia prevederile OUG 13. Dar Ministerul Justitiei l-a trimis la CSM
Foto: Digi 24 TV

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a lasat sa se inteleaga ca Ministerul Justitiei ar fi actionat independent de Guvern, atunci cand a trimis la CSM un nou proiect de lege privind modificarea Codurilor Penale, copiat aproape integral dupa OUG 13 si despre care inca nu se stie in ce stadiu se afla.

Premierul a explicat ce s-a discutat duminica, in sedinta de guvern, aratand ca nu a fost inclusa si o discutie despre un nou proiect de lege.

"Duminica, in sedinta de guvern, am avut pe ordinea de zi ordonanta de urgenta prin care s-a abrogat Ordonanta 13 si s-a ajuns la starea initiala, ca si cand acea ordonanta nu ar fi fost, chiar daca au ramas in continuare articole declarate neconstitutionale.

Am cerut Ministerului Justitiei, pentru ca acolo sunt articole declarate in intregime neconstitutionale de catre Curte, sa dea drumul la o dezbatere. La aceste lucruri m-am referit in sedinta de guvern. Tot ceea ce inseamna modificarile pe articole date de Curtea Constitutionala trebuie demarate discutiile cat mai repede, pentru a respecta legea.

Ca o face Ministerul Justitiei, ca o face Parlamentul, ca o face... Academia, aceste discutii trebuie sa inceapa. Cred ca e normal sa se inceapa a se discuta, nu pe altceva. Cred ca discutia trebuie sa fie cat mai larga", a spus Grindeanu.

Referitor la decizia de abrogare a ordonantei 13, acesta a subliniat ca, "sambata seara, la Guvern, am spus ceea ce consider eu, ca prim-ministru, ca trebuie facut".

De asemenea, acesta a spus ca lipsa comunicarii a fost una dintre greselile facute de Guvernul sau in cazul acestei ordonante si ca trebuia ca aceste lucruri "sa fie facute cat mai transparent".

"De asta am si luat decizia de a retrage ordonanta - semnalele care au venit din strada si din alte parti", a explicat Grindeanu.

"E clar ca acest act a dus la diviziune si imi doresc stabilitate. Indemn la calm, escaladarea sustinerii de o parte sau de alta nu este productiva pentru Romania. Votul e al parlamentarilor - asta este un procedeu normal de demitere a Guvernului", a mai spus Sorin Grindeanu referitor la motiunea de cenzura, care se va vota miercuri.

Degringolada la Ministerul Justitiei

Ministerul Justitiei pare sa renunte pentru moment la modificarea Codurilor Penale, insa degringolada care a precedat acest anunt indica o situatie in aceasta institutie care poate fi descrisa cel putin ca fiind haotica.

Mai exact, in cursul diminetii, ministrul Florin Iordache a anuntat ca ordonanta 13 a fost transformata in proiect de lege, care va fi depus la Parlament. Deja noul proiect, care este copy-paste aproape in totalitate dupa ordonanta mult contestata, fusese trimis la CSM pentru avizare.

Insa, dupa doar cateva ore, Ministerul Justitiei a anuntat printr-un comunicat ca nu mai e interesat de modificarea Codurilor printr-un proiect de lege.

"Ministerul Justitiei nu este preocupat sa elaboreze un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedura Penala.

In prezent, Ministerul Justitiei centralizeaza deciziile pronuntate de Curtea Constitutionala cu privire la actele normative mentionate, urmand ca acestea sa fie analizate in perioada urmatoare", se precizeaza intr-un comunicat remis presei putin dupa ora 13:00.

Contactat de Ziare.com, biroul de presa al Ministerului Justitiei a transmis initial ca nu are informatii suplimentare fata de cele doua comunicate. Ulterior, ni s-a comunicat ca ministerul a renuntat la proiectul depus duminica (nu luni cum a lasat Iordache sa se inteleaga - n.red.), pentru ca intentioneaza sa elaboreze un proiect mai amplu pentru modificarea Codurilor Penale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Sorin Grindeanu proiect lege CSM, #Ministerul Justitiei proiect lege ordonanta CSM, #proiect lege ordonanta modificare coduri penale , #premier