PSD il propune pe Sorin Grindeanu pentru functia de premier si il ameninta pe Iohannis cu suspendarea - Urmatoarea miscare e la presedinte

Miercuri, 28 Decembrie 2016, ora 20:35
56070 citiri
PSD il propune pe Sorin Grindeanu pentru functia de premier si il ameninta pe Iohannis cu suspendarea - Urmatoarea miscare e la presedinte
Foto: Realitatea TV

Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicatiilor in Guvernul Ponta si presedinte al CJ Timis, este cea de a doua propunere pentru functia de premier pe care o face coalitia majoritara PSD-ALDE.

Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu ii forteaza acum mana presedintelui Iohannis, amenintandu-l cu suspendarea, in cazul in care il va refuza si pe Grindeanu.

Conducerea PSD s-a reunit, miercuri dupa amiaza, intr-o sedinta a Comitetului Executiv National, pentru a lua o decizie cu privire la nominalizarea premierului. Sedinta a fost convocata de urgenta dupa ce, marti, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a decis sa nu accepte prima propunere facuta de PSD pentru functia de prim-ministru, respingand-o pe Sevil Shhaideh.

Cu toate ca Liviu Dragnea a declarat inainte de Craciun ca PSD nu va face o alta nominalizare, liderul PSD s-a razgandit argumentand ca Sevil Shhaideh i s-a plans ca a primit amenintari cu moartea.

De asemenea, Dragnea a spus ca a fost sustinut de colegi pentru pozitia de premier, dar a refuzat, din cauza ca exista o lege "neconstitutionala si nedreapta" care il impiedica sa fie membru al Guvernului, din cauza ca e condamnat penal.

In acest moment, toti ochii sunt indreptati catre Palatul Cotroceni, de unde se asteapta o reactie din partea presedintelui Klaus Iohannis.

Ziare.com a transmis principalele momente, declaratii si reactii in format LIVE text:

20:30 - Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale a precizat ca la cabinetul presedintelui s-au primit documentele prin care PSD il propune pe Sorin Grindeanu pentru fotoliul de la Palatul Victoria.

20:05 - Presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, considera ca Sorin Grindeanu este o propunere "mult mai potrivita" decat Sevil Shhaideh.

"Probabil domnul Dragnea s-a trezit din betia puterii si a inceput sa gandeasca un pic mai rational. (...) Categoric, noi vom vota impotriva, pentru ca PMP este un partid in opozitie totala cu PSD, dar la prima vedere pare o propunere care poate reusi din punct de vedere al procedurilor de instalare a unui nou guvern", a comentat Tomac.

19:55 - "Liviu Dragnea vine cu o noua masca palida a sa. Vom avea doua guverne - unul Dragnea, altul Grindeanu -, amandoua disfunctionale. Ministerele din Romania oricum tind sa actioneze fiecare de capul sau. Acum vor face joc de glezne intre cei doi sefi ai guvernelor paralele", a comentat fostul ministru al Fondurilor Europene, deputatul USR Cristian Ghinea, citat de Agerpres.

19:35 - Co-presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu l-a avertizat pe presedintele Klaus Iohannis ca ar face "un gest suicidal" daca l-ar respinge si pe Sorin Grindeanu, spunand ca singura solutie, intr-un asemenea scenariu, ar fi suspendarea din functie a sefului statului, informeaza News.ro.

"Daca presedintele refuza si a doua oara, e clar ca ceea ce urmareste nu e altceva decat un joc de putere si amplificarea unei crize politice care i s-ar parea ca ii aduce avantaje. Atunci, sigur ca nu avem la dispozitie alte solutii politice inovatoare", a mai precizat Tariceanu.

19:32 - Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a comentat, pe Facebook, ca desemnarea lui Sorin Grindeanu exprima esecul lui Liviu Dragnea.

"Dupa incercarea lui Liviu Dragnea de a guverna Romania pe persoana fizica, prin interpusi, partidul a trebuit sa improvizeze o formula pentru a mai salva din esecul major inregistrat in ultimele zile. PSD a optat astfel pentru o solutie de avarie, temporara", a sustinut presedintele PNL.

19:15 - Co-presedintii ALDE, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, au iesit intr-o conferinta de presa pentru a saluta nominalizarea de catre PSD a lui Sorin Grindeanu pentru functia de premier, dar s-au contrazis reciproc cand au fost intrebati despre luarea deciziei, informeaza News.ro.

"Am luat act de decizia pe care conducerea PSD a luat-o astazi. (...) Este o decizie plina de intelepciune", a apreciat Daniel Constantin

"Nu, nu am luat act. Cred ca am fost foarte clar, v-am spus ca am avut o consultare ieri, astazi, inainte de a incepe sedinta pe care noi am avut-o. Ne-am consultat si am luat o decizie in comun", a precizat, in schimb, Calin Popescu Tariceanu.

18:35 - Sorin Grindeanu le-a multumit colegilor pentru increderea acordata si a tinut sa precizeze ca nu va face "miscari in Guvern si miscari politice" fara colegii sai. "Ei trebuie sa decida, impreuna trebuie sa decidem mutarile pe care le facem. Este o relatie de subordonare, domnul Dragnea este presedintele PSD, e simplu", a conchis Sorin Grindeanu.

Totodata, Grindeanu a explicat de ce s-a razgandit dupa ce declarase ca nu vrea sa fie ministru sau premier. "Declaratia mea a fost ca nu imi doresc sa intru in Guvern la acel moment. Dar eu inteleg momentul si sunt de 20 de ani membru PSD. Tot timpul trebuie sa simti si responsabilitatea oamenilor care cred in tine".

Foto: Realitatea TV

18:34 - O prima reactie de la europarlamentarul Siegfried Muresan.

"Principalul atribut pe care Dragnea il cauta la candidatul pentru pozitia de prim ministru este sa fie slab. Eu spun ca prim ministrul tarii noastre trebuie sa fie corect, competent, credibil, sa cunoasca problemele tarii, sa stie si sa vrea sa le rezolve", scrie Muresan pe contul sau de Facebook.

17:55 - Liviu Dragnea a mai spus ca s-a consultat cu colegii de la ALDE, care au fost de acord cu noua propunere. Prin urmare, decizia va fi transmisa oficial presedintelui Iohannis, urmand ca acesta sa anunte public daca accepta propunerea coalitiei majoritare sau nu. In acest ultim caz, sunt sanse mari sa se ajunga la suspendare.

Citeste toate explicatiile date de Liviu Dragnea si ce spune despre posibilitatea ca el insusi sa fie premier intr-o buna zi.

17:45 - Liviu Dragnea a anuntat, la finalul sedintei CEX, ca noua propunere facuta de PSD pentru functia de prim-ministru este Sorin Grindeanu, presedintele CJ Timis.

Liderul PSD a afirmat ca Sevil Shhaideh a fost amenintata cu moartea in ultimele zile, de aceea, a decis sa se retraga din prim planul vietii politice. De asemenea, Liviu Dragnea a spus ca el a fost prima noua propunere facuta de colegii sai, insa a reamintit ca legea, "nedreapta si neconstitutionala", nu ii permite acum sa ocupe o functie in Guvern.

In aceste conditii, el a fost cel care a decis sa il propuna pe Sorin Grindeanu ca premier, pentru a se asigura ca la Palatul Victoria ajunge un om loial, care nu doreste sa construiasca acolo un pol de putere. Propunerea sa a fost votata de CEx.

17:15 - Surse citate de Realitatea TV au declarat ca noua propunere de premier va fi Viorica Dancila, europarlamentar PSD si membra a filialei din Teleorman.

Potrivit acelorasi surse, un alt nume vehiculat ar fi cel al Danielei Carmen Dan, fost prefect de Teleorman, o alta apropiata a lui Liviu Dragnea.

17:10 - Intrebat de jurnalisti, vicepremierul Vasile Dancu a declarat ca el nu va fi una dintre propunerile pentru prim-ministru, spunand insa ca participa impreuna cu Liviu Dragnea la "proiectul unei noi strategii pe termen lung de modernizare a Romaniei".

16:00 - Liderii PSD s-au reunit la sediul central al PSD, din Bucuresti, departe de ochii presei, relateaza Digi24. Singurul mandatat sa faca declaratii la final este Liviu Dragnea.

Printre cei care si-au facut aparitia se numara Gabriela Firea, Rovana Plumb, Marcel Ciolacu, Marian Neacsu, Mihai Tudose si Ionut Vulpescu, informeaza News.ro.

De asemenea, conducerea ALDE s-a reunit la sediul central al partidului.

15:40 Inainte de sedinta CEx, cei mai multi social-democrati i-au cerut lui Liviu Dragnea sa renunte la Sevil Shhaideh si sa faca o noua propunere, informeaza Digi24.

15:30 - Liderii ALDE, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, vor sustine o conferinta de presa la ora 17:30.

"Ne vom consulta (cu PSD - n.red.), astfel incat decizia sa fie una comuna. (...) Vom face tot posibilul pentru evitarea unei crize politice, insa vreau sa fiu foarte clar: presedintele nu poate sa desconsidere votul si Constitutia. Presedintele trebuie sa stie ca in atare conditii suspendarea este o actiune posibila", a declarat Tariceanu miercuri la pranz.

15:00 - Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca "astazi, dupa Comitetul Executiv National, presedintele o sa primeasca raspunsul la solicitarea dumnealui. Care va fi intr-un fel sau in altul", informeaza News.ro.

Liderul PSD a mai spus ca nu a decis inca daca raspunsul oferit presedintelui va fi dat public sau institutional. "O sa facem ceva civilizat, suntem oameni civilizati", a punctat el, precizand ca nu a mai avut alte discutii cu presedintele Iohannis in aceste zile.

Tensiuni pe scena politica

In ultimele 24 de ore, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, cei doi lideri marcanti ai coalitiei PSD-ALDE care a castigat alegerile, au repetat la unison ca presedintele incalca vointa exprimata de alegatori la scrutinul din 11 decembrie si l-au amenintat pe Klaus Iohannis cu suspendarea.

Totusi, in timpul campaniei electorale, Liviu Dragnea a refuzat cu obstinatie sa spuna pe cine sustine PSD la functia de sef al Executivului, justificandu-si atitudinea prin faptul ca nu ar dori sa faca din viitorul prim-ministru o tinta a atacurilor de campanie.

Desemnarea lui Sevil Shhaideh, o apropiata a lui Liviu Dragnea, ca posibil premier a fost o surpriza pentru toata lumea, chiar si pentru colegii de partid si a starnit critici aprige din partea liderilor Opozitiei, in frunte cu fostul presedinte Traian Basescu, care a spus ca "marea problema nu e Sevil Shhaideh, ci sotul ei".

Presedintele Klaus Iohannis nu si-a justificat refuzul, iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat in repetate randuri ca formatiunea sa nu va sustine o eventuala suspendare a presedintelui, pentru ca acesta nu a incalcat Constitutia atunci cand a decis sa respinga propunerea PSD-ALDE.

"Sunt convins ca coalitia de guvernare PSD-ALDE, intr-un timp foarte rezonabil, va inainta o alta propunere. Presedintele a recunoscut majoritatea, nu a cerut propunere nici de la PNL, nici de la UDMR (...) Majoritatea este recunoscuta de catre presedintele Iohannis, sunt convins ca ei vor veni cu o alta propunere azi, maine, poimaine, cand va exista o decizie in cadrul coalitiei de guvernare.

Nu exista niciun articol constitutional pe care se poate construi o suspendare. Nu vad niciun motiv. Suspendarea, din punctul nostru de vedere, nu este fezabila si nici nu am sustine acest demers (...) Presedintele nu a incalcat Constitutia, ne place sau nu ne place decizia sa, argumente constitutionale nu exista", a declarat Kalemen Hunor.

Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
#Dragnea PSD premier Shhaideh , #premier