Semnele capitularii. De ce protestul trebuie sa continue

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 19 Februarie 2017, ora 12:24
77102 citiri
Semnele capitularii. De ce protestul trebuie sa continue

Nu stiu de ce, dar cand l-am vazut pe premierul Grindeanu cum isi turna galeata dupa galeata de cenusa in cap la Bruxelles, mergand pana acolo incat sa spuna ca a apreciat creativitatatea protestatarilor, cei care strigau "noaptea, ca hotii", "Ciordache", "PSD, ciuma rosie", "DNA sa vina sa va ia!" si alte asemenea creatii, mi-a venit in minte o scena celebra din "Morometii".

Scena cand batranul Moromete, dupa ce a incercat sa-i convinga in fel si chip pe Paraschiv si Nila, pune parul pe ei: "Mai faci, mai faci?" "Nu mai da, nu mai fac!".

Este de presupus, inclusiv din postarea fostului ministru Ghinea, ca dl Grindeanu a avut intalniri foarte grele cu liderii UE si ceea ce a auzit pare sa-l fi trumatizat si fezandat. Unde mai pui ca acasa, fostii colegi in primaria Timisoara intrau rand pe rand la DNA intr-un urias dosar de abuz in serviciu, care, ce sa vezi, ar fi fost in cea mai mare masura distrus de OUG 13.

In acelasi timp, aflam ca OUG 14 ar urma sa fie aprobata, iar OUG 13 respinsa in primele zile ale viitoarei saptamani intr-o procedura parlamentara mai fulgeratoare decat Legea celor 102 taxe a lui Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea da semne de capitulare, pentru a calma si UE, si strada pregatita sa se reactiveze duminica seara. Eu pana nu vad ce e de vazut in MOF, nu cred o iota nici din promisiuni, nici de cenusa in cap. Si ca mine cred ca sunt multi. Neincrederea pana la capat este un prim motiv pentru care cred ca presiunea trebuie mentinuta.

Si chiar daca vom vedea OUG 13 respinsa si OUG 14 aprobata prin legi publicate in MOF, nu cred ca razboiul se va fi incheiat. El are un resort clocotit pentru dl Dragnea personal, aflat in pragul puscariei in procesul Bombonica unde trei coinculpati cheie au recunoscut faptele, si al altor anchetati, judecati si condamnati ai puterii, dar unul si in metalitatea profunda a unei mari parti din PSD.

Vedem ca OUG 13 urmeaza sa fie recuperata intr-un proiect de lege cu toate dezincriminarile incluse, vedem ca Serban Nicolae pledeaza ca gratierea sa nu mai fie conditionata de plata prejudiciului pentru ca, ce sa vezi?, n-ar mai fi act de clementa.

Vedem ca in timp ce Sorin Grindeanu se spaseste pe la Bruxelles, ministrul Olguta Vasilescu pune Protectia copilului pe protestatarii parinti, desi cel mai mare si mai prestigios ONG in domeniu, Salvati Copiii, explica de ce nu este vorba de nicio incalcare a legii si nicio periclitare a copiilor, ba chiar despre un drept al copiilor de a participa la asa ceva.

Vedem ca impotriva barbatului care a proiectat mesaje in piata au inceput represaliile penale. Firmele care au asigurat diverse tipuri de suport protestelor sunt calcate de controale. Mi se par incercari evidente, ostentative chiar, de intimidare.

Efectul lor va fi insa de bumerang - enerveaza si incranceneaza si mai tare. Deci noi erori care in loc sa inhibe protestele, le intretin. De ce le face PSD? Cred ca explicatia tine de acel al doilea resort al pericolului, mentalitatea PSD, explicata intr-un interviu pentru Ziare.com de sociologul Barbu Mateescu: PSD a ramas prizionierul altei lumi, altei Romanii, care s-a contractat enorm si tinde spre disparitie.

Sub radarul tuturor partidelor si chiar al analistilor, anesteziati de aparenta demobilizare a societatii absenta de la vot din lipsa de oferta electorala, a crescut o noua Romanie pe care PSD nu o intelege si pentru care nu are decat mesaje care maresc falia.

Oamenii care protesteaza nu sunt dependenti de guvern, nu asteapta suta de in plus, nu se tem. Pentru ei, guvernul nu e nici tatucul care da, nici vataful care sperie, este angajatul lor, care trebuie sa ii respecte. Altfel, ca orice angajat, poate fi concediat. Ei bine, PSD nu intelege asa ceva. Nu poate.

E de asteptat asadar ca asemenea ciocniri intre lumi sa aiba mereu loc. Societatea s-a maturizat, e exigenta, si-a constientizat forta. Iar PSD ori intelege noua Romanie, ori intra intr-un razboi pe care nu il poate castiga. Si cred ca protestul trebuie sa continue, calm, luminos, creativ, dupa cum spune dl Grindeanu, pana cand PSD baga la cap lectia.

Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Partidele proeuropene, PSD, PNL, USR și UDMR au convenit, în urma discuțiilor purtate miercuri, 11 decembrie, ca noul Guvern să fie redus de la 18 la cel mult 16 ministere, potrivit surselor...
Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
Academia Română salută deciziile recente luate de importante instituţii ale statului român, legitime şi oportune, în faţa ameninţărilor reale, deosebit de periculoase la adresa...
#Grindeanu Bruxelles ordonanta justitie , #premier
  1. Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
  2. Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
  3. Clotilde Armand a pierdut definitiv procesul împotriva ANI și ar putea rămâne și fără locul din Senat. "Justiția lui Ciolacu funcționează"
  4. Instanța supremă a respins contestația lui George Simion împotriva deciziei CCR de anulare a alegerile prezidențiale
  5. Noul Parlament, convocat pe 20 decembrie la ora 14.00 de președintele Klaus Iohannis
  6. Pîrvulescu face portretul viitorului șef de stat. "Un preşedinte fără experienţă politică ar fi doar un notar la Palatul Cotroceni"
  7. Reacția rectorului UBB la zvonurile despre o candidatură la Cotroceni: "Angajamentele mele pentru România euroatlantică nu au fost pentru asta"
  8. Condițiile puse de USR pentru a intra la guvernare: reducerea cheltuielilor, reformă administrativă și a serviciilor
  9. Călin Georgescu ar fi fost filat ani la rând, din rațiuni necunoscute, susține un jurnalist: ”Ar putea fi chiar o bătălie a serviciilor secrete”
  10. "Oameni. Nu partide". Fostul șef SRI vorbește despre importanța alegerii unui tandem președinte-premier înainte de prezidențiale