Ce semnificaţie are indicatorul P-MAI pus în faţa clădirii Poliţiei Capitalei. "L-am căutat în Codul Rutier şi nu l-am găsit"

Joi, 18 August 2022, ora 14:28
6337 citiri
Ce semnificaţie are indicatorul P-MAI pus în faţa clădirii Poliţiei Capitalei. "L-am căutat în Codul Rutier şi nu l-am găsit"
Angajații MAI parchează gratuit pe două străzi blocate cu barieră din apropierea Poliției Capitalei FOTO Facebook/ Sorin Ioniță

Președintele Expert Forum, Sorin Ioniță, a atras atenția, joi, 18 august, într-o postare pe Facebook, la câteva zile după ce parcarea din centrul Capitalei a devenit exclusiv cu plată, că polițiștii încă beneficiază de gratuitate.

Analistul a publicat fotografii cu parcarea din fața sediului Poliției Capitalei. Acesta susține că bariera blochează două străzi publice. Sorin Ioniță susține că în fața instituției au fost marcate locuri albastre cu plată, iar pe străzile pe care parchează angajații Ministerului Afacerilor Interne este un semn rutier pe care nu l-a găsit însă în Codul Rutier.

„Ştie cineva după care reguli urbanistice MAI ţine blocate cu barieră două străzi publice în zona ultracentrală a Bucureştiului, Mihai Vodă şi Lipscani, capătul dinspre Splai, pentru a fi folosite ca parcare gratuită pentru maşinile personale ale angajaţilor? In condiţiile în care în faţa clădirii s-a făcut parcare albastră care ieri la ora acestor poze era 80% goală?

Asta se întâmplă la fix 100 metri de clădirea Primăriei Bucureşti, care jubilează că a reuşit să-şi desfiinţeze propriile gradene ilegale ce blocau străduţele adiacente. Foarte bine, e un început, dar adevăratul efect demonstrativ pentru cetăţeni va fi când şi Poliţia, chemată să aplice drastic legea zilele astea, va respecta la rândul ei legea şi bunul simţ.

Apropo, ce semnificaţie are indicatorul P-MAI pus în faţa clădirii Poliţiei Capitalei, asta cu maşinile angajaţilor suite pe trotuar şi pe iarbă la Mihai Vodă? Că eu l-am căutat în Codul Rutier şi nu l-am găsit”, a transmis Sorin Ioniță.

De marți, 16 august, șoferii riscă noi sancțiuni dacă folosesc parcările Primăriei Capitalei și nu achită tarifele stabilite de autorități.

Astfel, dacă îți lași mașina pe un loc de parcare din zona albastră și nu achiți contravaloarea parcării vei fi obligat să achiți 200 de lei amendă. În plus, ai să te alegi și cu roțile blocate.

Parcarea pe locurile marcate cu albastru, gestionate de Primăria Generală, poate costa chiar și 10 lei pe oră.

Excepție fac locurile marcate cu alb și cele nemarcate, de exemplu cele de la marginea bordurii, care sunt gratuite. Parcările de reședință care țin de primăriile de sector au un regim diferit.

Tarife în funcție de zonă

Pentru zona 1 a Capitalei, șoferii vor plăti 5 lei pentru primele două ore de parcare, apoi 10 lei pentru fiecare oră în plus. În zona 2, fiecare oră de parcare va costa 2 lei 50.

Astfel, tarifele practicate de Compania Municipală Parking, conform HCGMB 517/2019, în intervalul orar 7.00 – 23.00, de luni până vineri, sunt următoarele:

– 10 lei/oră, în zona 0;

– 5 lei/oră în zona 1;

– 2,5 lei/oră în zona 2.

Plătești direct din aplicație

Potrivit aceleiaşi surse, contravaloarea locului parcat poate fi achitată şi prin aplicaţia „Parking Bucureşti”. Aceasta poate fi descărcată gratuit din AppStore sau din Google Play.

Prin Parking Bucuresti App puteţi achita anticipat, online, tariful de parcare folosindu-vă cardul bancar sau prin SMS la numărul 7458. Rămâne, însă, valabilă şi alternativa de plată cu cash în toate parcajele gestionate de Compania Municipală Parking Bucureşti S.A.”, informează compania.

Aplicaţia este utilă şi in găsirea în cel mai scurt timp a parcajelor din apropierea destinaţiei alese şi a locurilor libere.

Poți să apelezi la abonamente

Riveranii pot beneficia de abonamente, cu sau fără rezervare.

Fără rezervare (plata tarifului permite utilizarea unui loc de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia):

– 200 de lei/lună în zona 0;

– 100 lei/lună în zona 1;

– 80 de lei/lună în zona 2.

Cu rezervare (plata tarifului permite utilizarea unui loc de parcare, cu rezervarea acestuia, în intervalul 0.00-24.00):

– 900 lei/lună în zona 0;

– 700 de lei/lună în zona 1;

– 400 de lei/lună în zona 2.

Totodată, persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei. De exemplu:

– pentru zona 0: 75 lei/zi, 300 de lei/săptămână, 1.050 de lei/lună;

– pentru zona 1: 38 de lei/zi, 150 de le/săptămână, 525 de lei/lună;

– pentru zona 2: 15 lei/zi, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună.

Citește și:
Câți bani a încasat Primăria București în 2022 din închirierea Arenei Naționale. Suma a crescut spectaculos comparativ cu anii precedenți
Câți bani a încasat Primăria București în 2022 din închirierea Arenei Naționale. Suma a crescut spectaculos comparativ cu anii precedenți
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat luni, 26 septembrie, câți bani a încasat municipalitatea prin închirierea Arenei Naționale. Edilul Bucureștiului spune că până acum...
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...