Cum i-a înduplecat Sorin Oprescu pe magistrații din Grecia să-l elibereze pe cauțiune: ”Nu am avut stăpân și ce am făcut am făcut pentru neamul meu”

Marti, 31 Mai 2022, ora 23:25
3580 citiri
Cum i-a înduplecat Sorin Oprescu pe magistrații din Grecia să-l elibereze pe cauțiune: ”Nu am avut stăpân și ce am făcut am făcut pentru neamul meu”
Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare în dosarul șpăgii din portbagaj FOTO Hepta

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu le-a vorbit marți, 31 mai, magistraților din Grecia despre nedreptățile din țara noastră și condițiile de detenție.

Fostul edil a fost lăsat în libertate pe cauţiune de instanţa din Grecia, care judecă cererea de extrădare în cazul său.

În fața magistraților, Oprescu a susținut că dosarul său este, de fapt, o pedeapsă pentru decizia de a candida ca independent la alegerile pentru Primăria Capitalei, refuzând ”să stea în genunchi” şi să asculte ”rugăminţi politice”.

”Fiindcă am participat şi am câştigat cursa pentru primar general, în urmă cu 15 ani, ca independent şi nu ca membru de partid, nu am avut stăpân, domnule preşedinte, şi ceea ce am făcut am făcut pentru neamul meu şi fără să ţin seama, cu ghilimelele de rigoare, de rugăminţile politice. Am refuzat, domnule preşedinte, o serie de relaţii (...) Plătesc acum această nesupunere pe care toată viaţa mea am considerat-o că nu poţi face ceva bun pentru oameni stând în genunchi”, a afirmat Oprescu, potrivit unor înregistrări prezentate, marţi seară, de Antena 3.

Oprescu i-a mai spus judecătorului elen că perioada anilor 2013-2016 se caracterizează prin cuvântul-cheie ”denunţător” şi ”toată clasa politică a început să dispară direct în puşcărie".

”Euforia era atât de mare, domnule preşedinte, încât îmi aduc aminte de o afirmaţie, după părerea mea mai mult decât gravă, a preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România: că judecătorii sunt pe aceeaşi parte a tranşeei cu procurorii şi în felul acesta o perioadă de timp s-a făcut, chipurile, dreptate în România”, a mai spus fostul primar al Capitalei în faţa completului de judecată.

Oprescu a adăugat că a crezut ”o clipă că lucrurile s-au schimbat şi că se caută dreptate” în România.

”Dacă dumneavoastră şi onorata mă veţi trimite înapoi, voi fi încarcerat, după care toată lumea se va mira de ce sunt refuzate toate căile de atac pe care le mai am la dispoziţie. Sunt condamnat la 10 ani de zile puşcărie pe un denunţ, unul singur, în care denunţătorul, la rândul lui fiind denunţat, afirmă în faţa completului de judecată următorul lucru: după ce am fost prins de procuratură cu banii de mită a intrat un procuror în camera de interogatoriu şi mi-a spus, citez, ”dă-l pe goarnă pe primarul general şi pleci acasă”. În acel moment a apărut denunţul, pentru acest lucru primesc 10 ani de zile de puşcărie. (...) Eu vreau să vă prezint doar respectuos, să vă spun că în cazul în care dvs. veţi hotărî să mă trimiteţi în România, nu este nicio exagerare, niciuna din căile de atac... probabil că vor fi aprobate post-mortem”, a mai afirmat fostul edil.

Sorin Oprescu s-a plâns şi de condiţiile din penitenciarele din România, arătând că toaletele nu au uşi, opt deţinuți sunt cazaţi într-o cameră de opt metri pătraţi, iar în ceea ce priveşte hrana, ei au de ales între ”cartofi cu cartofi în fiecare zi, orez cu orez”, adică tot ce nu ar avea voie să mănânce.

Întrebat dacă poate să-şi cumpere mâncare adecvată regimului impus de boala sa, Oprescu a arătat că deţinuţii nu au în România această posibilitate, ci doar să primească pachet de la rude, dar mâncarea nu rezistă mult timp pentru că nu există frigidere.

Fostul primar a vorbit și despre relaţia medicului din penitenciar cu deținuții, susținând că acesta discută cu ei de la patru metri şi jumătate şi că îi trimite la spital ”în momentul când îşi dă seama că s-ar putea să se stingă bolnavul”.

Marți, magistraţii din Grecia au decis că Sorin Oprescu poate fi eliberat pe o cauţiune de 5.000 de euro.

Fostul primar a fost condamnat definitiv, în mai, la 10 ani și 8 luni de închisoare în dosarul șpăgii din portbagaj.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...