Cine sunt magistrații care l-au condamnat pe Sorin Oprescu și de ce nu s-au pus de acord asupra deciziei definitive

Vineri, 13 Mai 2022, ora 17:29
8657 citiri
Cine sunt magistrații care l-au condamnat pe Sorin Oprescu și de ce nu s-au pus de acord asupra deciziei definitive

Unul dintre cei trei judecători care au semnat, vineri, 13 mai, decizia definitivă de condamnare pe numele lui Sorin Oprescu l-a achitat pe fostul edil al Capitalei pentru abuz în serviciu și spălare de bani, dar l-a găsit vinovat pentru luare de mită și constituire de grup infracțional organizat. Dacă ceilalți doi magistrați ar fi fost de acord, Oprescu ar fi primit o pedeapsă de 6 ani de închisoare, în loc de 10 ani și 8 luni.

Nu numai că Sorin Oprescu ar fi scăpat cu o pedeapsă înjumătățită, dar i s-ar fi restituit și telefonul mobil special, pe care acesta îl folosea pentru a nu fi interceptat. Este vorba despre un dispozitiv „gen smartphone marca Xcomm, cu inscripția The Swiss Secure Communication Network”.

Judecătorii au discutat despre el cu ocazia deliberării: doi au spus că trebuie confiscate, unul că trebuie înapoiat către Sorin Oprescu deoarece „nu sunt probe că ar fi fost destinat să fie folosit la săvârșirea vreunei infracțiuni”.

Cine sunt judecătorii care l-au condamnat pe Sorin Oprescu

Din completul de judecată care l-a condamnat definitiv pe Sorin Oprescu au făcut parte magistrații Daniela Panioglu, Claudia Jderu și Mihai Valentin, ultimul formulând o opinie separată.

Judecătoarea Daniela Panioglu este cea care l-a condamnat pe omul de afaceri Nelu Iordache la 11 ani și 9 luni de detenție.

Judecătoarea Claudia Jderu este cea care a pronunțat, în primă instanță, o pedeapsă de 8 ani de închisoare pentru Elena Udrea în Dosarul finanțării campaniei din 2009.

În schimb, judecătorul Mihai Valentin este cel care, alături de un alt coleg de complet, l-a achitat definitiv pe fostul primar al comunei Jilava, Adrian Mladin, într-un dosar în care pe fond fusese condamnat la 8 ani de închisoare.

Judecătorul Mihai Valentin de la Curtea de Apel București a apreciat că Sorin Oprescu trebuie achitat pentru două dintre infracțiunile reținute în sarcina sa, adică pentru spălare de bani și abuz în serviciu – ambele cu motivarea că „faptele nu sunt prevăzute de legea penală”.

Ce a scris magistratul Mihai Valentin în opinia separată

Iată extrasele din opinia separată semnată de judecătorul Mihai Valentin:

  • „Achită pe inculpatul Oprescu Sorin – Mircea sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor (…) – fapta nu este prevăzută de legea penală.
  • Achită pe același inculpat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu (…) – fapta nu este prevăzută de legea penală.
  • Majorează pedeapsa aplicată de instanța de fond pentru infracțiunea de luare de mită de la 4 ani închisoare la 5 ani închisoare.
  • Condamnă pe inculpatul Oprescu Sorin – Mircea la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.
  • Contopește pedepsele stabilite prin prezenta (5 ani închisoare și 3 ani închisoare), aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare, la care adaugă 1/3 din pedeapsa ce nu se execută, respectiv 1 an, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa de 6 (șase) ani închisoare”.

Sorin Oprescu a primit 10 ani și 8 luni de pușcărie

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit:

  • 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată;
  • 6 ani pentru luare de mită,
  • 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu
  • 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor.

Pedepsele au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, au rezultat 10 ani şi 8 luni închisoare.

Sechestru de peste 470.000 de lei pe averea lui Oprescu

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Sechestrul a fost instituit până la concurența sumelor de 472.228,61 lei, la care se adaugă suma de 50.000 lei, cheltuieli judiciare către stat.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost dat în urmărire, după ce nu a fost găsit la domiciliul său pentru punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea

Citeste si:
Un post de paznic silvic „face” cât un teren în Corbeanca. Găinăriile lui Cezar Răduță, fost director general adjunct al Romsilva
Un post de paznic silvic „face” cât un teren în Corbeanca. Găinăriile lui Cezar Răduță, fost director general adjunct al Romsilva
Cezar Mihail Răduță, fost director general adjunct al Romsilva, va fi judecat de Tribunalul București pentru luare de mită, după ce a luat un teren de peste 1.000 de metri pătrați în...
De ce a fost condamnat la închisoare Cristian Popescu Piedone. Un interviu dat după incendiul din Colectiv s-a întors împotriva sa
De ce a fost condamnat la închisoare Cristian Popescu Piedone. Un interviu dat după incendiul din Colectiv s-a întors împotriva sa
Judecătorii Curții de Apel București, Adina Pretoria Dumitrache și Viorel Andrei Iugan, explică pe larg în motivarea de 1093 de pagini a sentinței din dosarul Colectiv de ce l-au condamnat...
Comentarii
EdgeMaster
rank 5
olimpiu
rank 3
Tristul a intrat în harat pana la gat.