Drumul lui Oprescu spre Cotroceni (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Duminica, 19 Iunie 2011, ora 18:35
4869 citiri
Drumul lui Oprescu spre Cotroceni (Opinii)

Nu stiu cine ar mai putea sa-i stea in cale lui Sorin Oprescu in 2014 in cursa pentru fotoliul de presedinte. Nu exista niciun dubiu ca va candida, asa cum nimeni nu are cum sa nu observe cat de atent isi calculeaza fiecare pas pe care il face. Sorin Oprescu a adoptat una dintre cele mai bune tactici pentru aceste vremuri in care clasa politica se afla intr-un proces de disolutie cvasi-totala.

Cel mai bun medic dintre primari si cel mai eficient edil dintre doctori, Sorin Oprescu a intuit, dupa rusinoasa iesire din cursa prezidentiala din 2009, ca simpla calitate de a fi independent nu este de ajuns pentru a castiga Romania. Inaugurarea pasajului Basarab, discursul si festivitatile de inceput, marea de bucuresteni care a curs de-a lungul si de-a latul constructiei, in prima zi, bucuria imposibil de ascuns si mandria ca, totusi, ceva - ceva se mai si construieste in tara asta - toate acestea se capitalizeaza intr-un scor formidabil pentru Oprescu.

Sorin Oprescu este prieten cu toata lumea si, in acelasi timp, este dusmanul tuturor - "independentul" care il respecta la nevoie si pe Ion Iliescu si pe Elena Udrea sau Traian Basescu (cel care a inceput pasajul Basarab), dar care, tot la nevoie, sare oricand la atac asupra oricarui posibil adversar. Sorin Oprescu a invatat ca a fi doar "independent" si a da din gura de dimineata pana seara pe tot ce misca in tara nu are sanse de castig prea mari.

Asa a invatat ca, daca tot stai cu fundul pe un munte de bani, incearca sa lasi ceva in urma ta. O dara, un bloc, un pasaj, ceva, orice - un lucru pe care oamenii sa-l poata asocia usor cu numele tau. Sorin Oprescu a inteles rapid ca daca se tine de toate proiectele imaginate, studiate, incepute sau contractate pe vremea predecesorilor sai - Traian Basescu si Adriean Videanu - are cele mai multe sanse sa adune capital social cu un minim de efort, plus o imagine unica de "continuator si unificator" al politicilor vorbelor goale din ultimii 20 de ani.

Strategia lui Sorin Oprescu este cea a pasilor mici, dar siguri. A lovit cu pasajul Basarab, ba chiar si-a permis si luxul de a fi si modest si a recunoscut meritele inaintasilor sai, insa a subliniat mereu o singura idee - este primul lucru palpabil lasat in urma in ultimii 20 de ani. O idee de campanie electorala aproape geniala. Dovada ca edilul sef al Capitalei a intuit corect dorinta cea mai puternica a romanilor, si i-a dat glas printr-un spectacol pe masura, dovada stand prezenta bucurestenilor in numar urias la inaugurarea pasajului.

Nu mai conteaza ca din "autostrada suspendata" a lui Sorin Oprescu s-a ales pana la urma praful sau ca primii ani din mandat si i-a pierdut incercand sa faca circ cu recordul mondial de cei mai multi Mosi Craciun si cel mai mare carnat sau tort. Astazi, Sorin Oprescu a inteles. Si-a dat seama ca nu este nevoie doar de iluzia ruperii de clasa politica corupta, ipocrita si meschina a ultimilor 20 de ani, ci in primul rand trebuie sa lase ceva in urma. Iar daca acel ceva este un record mondial sau o raritate in Europa, cu atat mai bine.

Astfel, toate suferintele, frustrarile, mizeria si saracia celorlalti 22 de milioane de romani si-au gasit, in sfarsit, nasul - in fata pasajului Basarab toate se sting. Pasajul renaste speranta, gadila orgoliul si "promite" si la nivel national. Pana acum, Sorin Oprescu nu a mai vorbit despre alegeri. Insa realegerea la Capitala a lui Oprescu pare doar o formalitate, daca nu are loc cine stie ce prostie.

Cat despre algerile din 2014, daca candidatii pe care-i stim de pe acum - in primul rand Crin Antonescu - nu se reinventeaza, atunci va incepe domnia lui Oprescu.

Citeste si:
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Președintele USR Dacian Cioloș a transmis vineri, 3 decembrie, un mesaj în care critică numirea lui Marian Neacșu, condamnat în trecut la șase luni de închisoare, în postul de secretar...
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...