Industria si drogul spagii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 07:55
5867 citiri
Industria si drogul spagii

Teoretic, in penal nu exista o regina a probelor. Practic, flagrantul delict este o astfel de regina, pentru ca, daca exista denuntul mituitorului, banii marcati si mana pe bani, vinovatia devine aproape imposibil de demontat.

Este si cazul lui Sorin Oprescu. Dincolo de explicatiile avocatilor, desigur obligati profesional sa invoce o aparare, nu stiu cum mai poate dl Oprescu sa scape basma curata.

Dar cazul acesta scoate la iveala cu mult mai mult decat situatia personala a unui om. Este inca o bucata din ceea ce se poate numi industria spagii din Romania.

Potrivit procurorilor, in Primaria Generala vorbim despre un autentic grup infractional organizat, documentat pentru perioada 2013-2015, dar probabil cu mult mai vechi, in care coruptia era profesionist pusa la punct, cu mecanisme precise, cu procente fixe. Fiecare contract incheiat de Primarie era dijmuit in mod organizat, pe o ierarhie bine stabilita.

Vedem ca grupul mafiot functiona pe etaje, primarul nu se intalnea niciodata cu mituitorul, avea oameni care colectau banii, pastrau un procent pentru ei, apoi dadeau mai departe, pana sus la primar, care avea o cota de 10% din tot.

De aceea a si fost probabil atat de greu de ajuns la varful bine protejat. De ar fi fost dl Oprescu la fel de metodic si in privinta treburilor Bucurestiului!

Nu e prima oara cand vedem asa ceva. Va aduceti probabil aminte ca si in cazul Chiliman-Moisescu procurorii au prezentat acelasi tip de organizare precisa. Si nu am niciun motiv sa cred ca schema nu este valabila in cea mai mare parte nu numai a primariilor, ci si a institutiilor publice din Romania.

Aceasta si este grozavia coruptiei din Romania. Ca nu este vorba despre cazuri punctuale, oricat de multe. Ci despre industrii mafiote extinse in care banul public nu era ciugulit pe ici pe colo, ci era drenat metodic, profesionist.

Asemenea grupuri au o forta impresionanta. Si de aceea, daca nu sunt demantelate complet, au capacitatea de a se regenera, chiar daca mai sangereaza din cand in cand. Ca furunculul care daca nu e scos de la baza continua sa colecteze puroi.

Dar aceasta forta este si sursa slabiciunii lor. Cand apar bresele in sistem, cand incep sa pice pionii, daca procurorii sunt decisi, intreg sistemul se prabuseste ca un domino. La Sorin Oprescu nu s-a ajuns deodata. Procurorii au ajuns intai la directorul de infrastructura, la consilierul personal al primarului, la un angajat din cadrul Directiei de Urbanism.

Nu am nicio indoiala ca oamenii acestia au explicat exact functionarea grupului infractional. Si este foarte probabil ca directorii din Primarie care i-au dat lui Sorin Oprescu banii fatali sa fi fost la randul lor in plasa si sa fi acceptat colaborarea ca sa scape cat mai ieftin. Pe etaje functionau, pe etaje au fost anihilati.

Sigur ca, in conditiile acestea, te intrebi, in opinia mea perfect logic, cum de nu si-a dat seama Sorin Oprescu, un om inteligent de altfel, cam ce va urma dupa caderea catorva oameni si nu s-a oprit? Cu cateva ore inainte de a fi retinut spunea intr-un interviu ca il sperie avalansa de denunturi la DNA.

Din prea mare siguranta, dar nu numai. Din ce vedem, spaga este mai mult decat coruptie, este un drog care da dependenta. Eu cred ca oamenii acestia nu se opresc, desi asediul DNA este atat de aprig, pentru ca nu se mai pot opri. Spaga este deja un mod de viata, o nevoie organica, indiferent cat au deja, indiferent de riscuri. Daca se opresc, intra in sevraj.

Dar mai e ceva la care cred ca ar trebui sa meditam.

Nu stiu daca coruptia lui Sorin Oprescu este o reala supriza pentru cineva (in afara de Traian Basescu, bag de seama). Circumstantele da, dar faptul ca Primaria colcaia de coruptie de sus pana jos reprezenta o banalitate pentru cei mai multi dintre bucuresteni. Cu atat mai mult cu cat ea era, cum spuneam, la nivel de industrie. Numai cat a scris presa de-a lungul timpului despre potlogariile din Primarie.

Si, totusi, dl Oprescu nu avea rival autentic la nivel Bucurestiului. Ultima data a castigat la pas din primul tur. Daca nu era saltat, probabil ca ar fi castigat din nou. Sondajele il aratau mereu pe primele locuri ale increderii populatiei.

Desi vorbim despre omul care se pare ca a dijmuit practic 10% din toti banii dati de bucuresteni pentru investitiile Capitalei, cel putin in ultimii doi ani. Repet, nu stiu daca se indoia cineva ca aceasta este situatia, dar, vedeti, dl Oprescu era simpatic, charismatic, stia "sa o scoata la vopsea" de fiecare data, chiar daca era vorba despre nenorociri zguduitoare ca a copilului mancat de caini.

A vrajit bucurestenii cu discursul antisistem cu aparenta neinregimentare politica, pentru a crea un alt sistem teribil de jumulire a celor care l-au votat.

Ce votam noi, oameni buni? Care ne sunt criteriile? Care ne este exigenta si mai ales permeabilitatea la coruptie?

Cei mai multi dintre cei ajunsi cu catuse pe maini nu erau numiti, ci alesi in functie, adica saltati prin votul nostru in varfurile unor grupuri infractionale organizate, care actionau impotriva noastra. Si cat timp vom tot vota impotriva noastra nu vad la ce putem spera.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Oprescu retinut DNA, #Oprescu mita pungi , #arestat