Judecatorul care a decis sa-l tina pe Oprescu in arest atrage atentia DNA: Recuperati prejudiciul

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 20:26
7862 citiri
Judecatorul care a decis sa-l tina pe Oprescu in arest atrage atentia DNA: Recuperati prejudiciul
Foto: Arhiva/site CCR

Judecatorul care a decis mentinerea lui Sorin Oprescu in arest arata in motivare importanta recuperarii prejudiciilor si sugereaza procurorilor DNA sa nu puna pe locul doi acest aspect, pentru ca astfel ii acorda infractorului posibilitatea de a-si ascunde bunurile.

"Judecatorul de drepturi si libertati de la Curte urmeaza insa sa mentioneze ca buna desfasurare a procesului penal pentru a carei garantare este necesara analiza oportunitatii luarii unei masuri de preventie presupune, inter alia, reducerea motivatiei infractorilor angrenati in activitati de coruptie privind implicarea in viitoare activitati infractionale, inclusiv prin introducerea sumelor de bani care au produs dezechilibre sistemului financiar in economia legala: activitatea de recuperare a produsului infractiunii in scopul indeplinirea obligatiilor pe care orice stat il are fata de cetatenii lui devine conditie sine qua non pentru asigurarea conservarii Democratiei si a salvgardarii Statului de Drept", precizeza judecatorul Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), in motivarea deciziei prin care a confirmat arestarea preventiva in cazul lui Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu, dus de urgenta la spital - UPDATE

Instanta a apreciat ca anchetatorii nu trebuie sa puna pe locul doi recuperarea prejudiciului, pentru ca astfel ii acorda infractorului posibilitatea de a-si ascunde bunurile.

"Din acest considerent, organele de ancheta trebuie sa acorde o atentie sporita urmaririi, identificarii, evaluarii, ridicarii bunurilor in vederea luarii masurilor asiguratorii inca din primele momente ale demararii anchetei. Plasarea activitatii de recuperare a produsului infractiunii pe un plan secund atrage in mod inevitabil esecul acesteia deoarece i se acorda infractorului timpul necesar de a-si ascunde sub orice forma bunurile, dupa ce a aflat ca activitatea sa infractionala a fost descoperita", arata magistratul in documentul citat.

Sorin Oprescu, arestat pentru a nu avea cand sa ascunda probe - motivarea judecatorilor

Judecatorul Camelia Bogdan mai noteaza ca "integrarea unei investigatii financiare in cadrul oricarei anchete penale ce vizeaza infractiuni economico-financiare, in cadrul carora includem si infractiunile de coruptie, conform Recomandarii Consiliului Europei privind Criminalitatea economica (.....) este esentiala".

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita.

Cum apar numele lui Rares Bogdan si Cozmin Gusa in dosarul Oprescu - document din instanta

Reactia lui Rares Bogdan, dupa ce numele lui a fost invocat de Oprescu in instanta

Decizia de arestare preventiva a fost contestata de Sorin Oprescu si judecata in 14 septembrie la Curtea de Apel Bucuresti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Magistratul a mentinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv.

Sorin Oprescu a fost suspendat din functia de primar general al Capitalei, in 15 septembrie, dupa decizia definitiva de arestare preventiva. Consiliul General al Municipiului Bucuresti l-a desemnat pe Stefanel Marin (UNPR) in functia de primar interimar.

DNA: Oprescu avea o relatie "atipic de apropiata" cu seful de la Cimitire

Procurorii DNA il acuza pe Sorin Oprescu de luare de mita, sustinand ca in 5 septembrie, in baza unei intelegeri prealabile cu seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, si cu fostul sau sofer Cristian Stanca, zis "Grenada", a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruti de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea si Octavian Alin Petroi, denuntatori in dosar. Firma efectua lucrari la Palatul de la Mogosoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infractionala a lui Popa si l-ar fi mentinut in functie, sustin anchetatorii.

Santajat de un fost director, Oprescu ii suspecta pe fratii Camataru ca il dau in vileag

In acest dosar au mai fost arestati, in 7 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae si Florin Supeala, directorul general si respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia, si omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanta a dispus si luarea masurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, si pentru Romeo Albu.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Oprescu judecator Camelia Bogdan recuperare prejudiciu, #DNA recuperare prejudiciu Sorin Oprescu , #arestat