Autostrada suspendata a lui Oprescu, facuta praf de specialisti francezi

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 14:29
9341 citiri
Autostrada suspendata a lui Oprescu, facuta praf de specialisti francezi
Foto: AFP

In timp ce marile orase din Europa cauta modalitati de reducere a traficului rutier, primarul capitalei Romaniei a lansat un proiect ambitios, de a construi o autostrada suspendata, in ciuda protestelor. Ideea este comentata atat de romani, dar si de specialisti in arhitectura si urbanism din cadrul Universitatii Paris Est din capitala Frantei.

Cu un cost de 1,5 miliarde de euro autostrada cu sase benzi va avea o lungime de 13 kilometri si va traversa mai multe cartiere bucurestene, anunta France 24, care citeaza un comentariu publicat pe AFP.

Ceea ce va creste pretul va fi trecerea pe sub cel mai mare parc al Capitalei, Herastrau. "Acest lucru inseamna ca un kilometru de sosea va costa peste 100 de milioane de euro, in timp ce pretul mediu european este de cinci milioane de euro", spune Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Probleme pe termen lung

Primarul Sorin Oprescu a facut din acest proiect prioritatea celui de-al doilea mandat al sau, care se incheie in 2016. "Fondurile nu vor fi alocate din bugetul local", a spus Oprescu, dupa ce Consiliul Municipiului Bucuresti a aprobat proiectul. "Banii vor veni dintr-un parteneriat public-privat", adauga edilul.

Investitori din China, Statele Unite, Rusia, Coreea de Sud ar fi interesati in aceasta afacere, a mai spus Oprescu. Anul trecut, primarul Bucurestiului a semnat chiar un memorandum legat de autostrada suspendata, impreuna cu Grupul Shanghai Construction.

"Pe termen scurt, o noua autostrada ar putea descongesiona traficul, dar pe termen lung, va atrage mai multe masini", este de parere Gruia Badescu, expert in urbanism si doctorand la Universitatea Cambridge.

Dupa ce s-au confruntat cu probleme asemanatoare, municipalitatile din mai multe orase franceze, cum ar fi Marsilia si Grenoble, au decis sa dezafecteze podurile ce traversau zone locuite.

La inceputul anilor '60, autoritatile din Paris planuiau sa contruiasca o retea de autostrazi suspendate, dar au renuntat dupa ce si-au dat seama cat de mult rau ar face orasului.

Acum, coalitia formata dintre Socialisti si Verzi, care detine majoritatea in consiliul local, a promis ca va construi un drum peste Sena, care sa duca in inima Parisului, pana in 2013.

"Europa se confrunta nu numai cu prea multe masini, dar si cu extinderea oraselor", spune Jean Latterrasse, seful Departamentului de Transport Urban din cadrul Universitatii Paris Est.

Traficul nu este cea mai stringenta problema a bucurestenilor

"Bucurestiul se confrunta cu doua mari probleme: pe de-o parte lipsa culturii administrative, iar pe de alta parte, absenta unui dialog dintre autoritati si comunitate", este de parere Gabriel Pascariu, profesor la Universitatea de Arhitectura Ion Mincu. "Recentele studii arata ca traficul nu este nici macar cea mai stringenta problema a bucurestenilor", adauga profesorul.

Bucurestiul este desfigurat de dictatorul Nicolae Ceausescu, care a daramat trei sferturi din centrul sau istoric pentru a construi un palat gigantic. Pe la mijlocul ultimilor 10 ani, in perioada boom economic, peste 1.000 de autoturisme au fost inmatriculate, zilnic, in Bucuresti.

"Este clar ca solutiile care au functionat in anii '70 nu pot rezolva problemele din trafic de astazi", spune Alain Bourdin profesor de urbanism la Universitatea Paris Est.

"Sa fim realisti: autoritatile nu pot limita traficul masinilor pana cand nu ofera o alternativa reala, adica un transport public foarte bine pus la punct", adauga specialistul francez.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#autostrada suspendata presa franceza, #Oprescu autostrada suspendata , #autostrada suspendata