Sorin Oprescu, un supravietuitor baftos (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 09:09
5728 citiri
Sorin Oprescu, un supravietuitor baftos (Opinii)

Sorin Oprescu este unul dintre cei mai baftosi politiceni romani. Un adevarat supravietuitor, desi nu o data multi i-au cantat prohodul.

Ei bine, iata ca acum, dupa un mandat mediocru in care nu a facut decat sa incheie proiecte incepute de altii, cu echipa de start injumatatita si fara autostrada suspendata, Sorin Oprescu isi anunta candidatura pentru un nou mandat la alegerile in 2012. Si asa cum arata lucrurile are toate sansele sa-l castige.

Visul sau, marturisit mai mult sau mai putin explicit, a fost sa devina ministrul Sanatatii sau macar presedintele Casei de Sanatate, functii pe care PSD i le-a refuzat mereu cu obstinatie, desi doctorul a fost constant in gratiile lui Ion Iliescu. Si poate nici n-ar fi fost rau pentru sistemul sanitar ca Sorin Oprescu sa-l fi pastorit, in locul cenusiei Daniela Bartos, sa zicem.

In schimb, partidul l-a aruncat in doua lupte sinucigase pentru primaria Capitalei, pe care le-a pierdut la mustata. I-a refuzat-o pe a treia, atunci cand nimeni nu mai credea in potentialul sau electoral. Ei bine, acest refuz pare sa fi fost sansa lui Sorin Oprescu, desi aunci cand a parasit PSD pentru o candidatura pe cont propriu multi l-au vazut deja terminat.

Cu un discurs antisistem foarte bine conceput si interpretat, fara strop de continut si cu un program facut pe genunchi, Sorin Oprescu a castigat, ajutat de un Vasile Blaga care nu si-a dorit functia, o lipsa de apetit care-i razbea prin toti porii. Intre un politician abil, dar total incompetent, si un sef de santier plictisit si fara pic de scanteie, era logic ca bucurestenii sa-l alega pe primul. Spre ghinionul lor.

Caci in 3 ani de mandat, Sorin Oprescu a reusit un singur lucru cu adevarat notabil - sa asfalteze doua strazi de cosmar: bulevardele Prezan si Aviatorilor, cu tot cu infernala Piata Charles de Gaulle. In rest, numai proiecte aiuristice, de la fantani cantatoare, la plante exotice prin cimitire si alte amsemenea bazaconii, din fericire refuzate de consiliul local. Ba a mai si fost inregistrat in timp ce punea la cale cu drumarii sa-i fraiereasca pe soferi cu plombele acelea miraculoase la preturi exorbitante. La un moment dat a incercat o candidatura la presedintie, doar cat sa se faca ingrozitor de ras.

Ai fi zis ca, gata, chiar i s-a infundat si bucurestenii il vor trimite pachet inapoi la bisturiu. Dar soarta pare sa-i suranda din nou. PSD tot nu are candidat pentru primaria Capitalei, dar nici nu pare dispus sa-l sustina pe Andrei Chiliman, care-si roade de ani de zile unghiile cu ochii catre sefia Bucurestiului. Un asa-zis independent ar fi solutia de compromis, ideala, nu-i asa? Pana si Marian Vanghelie si-a dat acordul scrasnit pentru sustinerea lui Sorin Oprescu.

Dinspre PD-L se anunta o candidatura aproape caricaturala, a Elenei Udrea. Nu stiu daca bucurestenii sunt pregatiti sa voteze o femeie intr-o functie atat de inalta, dar in special Elena Udrea, perceputa ca un simbol al coruptei si clientelismului PD-L, n-ar avea asigurata nici macar intrarea in turul al doilea.

In acest peisaj, daca nu vor aparea schimbari spectaculoase nu vad, sincer cine sa-l opreasca pe Sorin Oprescu. Iar daca nu-l opreste, viitorul i-ar putea fi chiar mai luminos. Caci PSD nu duce lipsa doar de candidati pentru Bucuresti, ci si de lideri autentici pentru varful partidului. Victor Ponta poarta o palarie prea mare, Adrian Nastase e mult prea compromis, mai ales in ochii Bruxelles-ului, iar Mircea Geoana poarta pe veci stampila frustratului -"Mihaela, dragostea mea!".

Ion Iliescu, eminenta cenusie, a facut deja un test la recentul congres al PSD, cand Sorin Oprescu, cu statut de invitat special, a cules ropote de aplauze entuziaste. Asa ca, dupa o eventuala reconfimare la Primarie, nu vad ce l-ar putea impiedica sa revina la partidul muma pentru a-i deveni presedinte. In plus, daca legea va fi modificata, puterile primarului general vor spori supectaculos.

Ati vazut de multe ori atat noroc?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Sorin Oprescu primar, #Sorin Oprescu mandat Primarie , #autostrada suspendata