Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei

Vineri, 20 Mai 2022, ora 03:00
7144 citiri
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei

Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro, astfel că a fost suspendat din funcție de către prefectul Capitalei la vremea respectivă.

Ultima sa declarație de avere disponibilă este cea completată în mai 2015, potrivit căreia nu ducea lipsă de terenuri, proprietăți, bani sau obiecte de valoare. Toate acestea cu un salariu declarat de aproximativ 6.500 de lei pe lună.

Astfel, Oprescu declara două terenuri intravilane, unul în Ilfov și unul în Predeal. De asemenea, nota un apartament în București de 172 de metri pătrați și o casă în Ilfov de 480 de metri pătrați.

Avea de asemenea obiecte de artă în valoare de 57.000 de euro, obiecte de cult de 9.000 de euro, la care se adaugă bijuterii, ceasuri și aparate electronice de 25.000 de euro.

Avea mai multe conturi deschise la bancă, în care declara aproximativ 156.000 de lei și 32.000 de dolari.

Declara un venit anual net de 78.750 de lei ca primar al Capitalei, adică aproximativ 6.562 de lei pe lună.

Menționa și două contracte de cesiune care-i aduceau peste 600.000 de lei şi 20.500 de euro.

Averea lui Oprescu, în atenția ANI

Discrepanțele dintre veniturile câștigate și bunurile deținute au atras atenția Agenției Naționale de Integritate, care a declanșat procedura de verificare a averii lui Oprescu în 2015.

Sorin Oprescu, în arest în Grecia

Sorin Oprescu este în arest în Grecia, unde va rămâne până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Adus în fața instanței miercuri, 18 mai, a fost întrebat dacă vrea să se întoarcă în România, dar a refuzat, argumentând că a avut parte de o judecată nedreaptă în țară.

Procurorul în fața căruia a fost prezentat miercuri la instanța din Atena a decis că, pe parcursul următoarelor 40 de zile, un complet de judecată va analiza dosarul lui Sorin Oprescu și va stabili dacă să rămână sau nu în arest.

Sorin Oprescu a fost reținut marți, 17 mai, după ce a fost localizat de Interpol în Atena.

Fostul primar general Sorin Oprescu fusese dat vineri, 13 mai, în urmărire națională pentru că nu a fost găsit la domiciliu pentru punerea în aplicare a mandatului de arestare.

Sorin Oprescu (70 de ani) a primit vineri, 13 mai, verdictul final în dosarul de corupție în care este judecat.

Instanța de la Curtea de Apel București l-a condamnat pe Sorin Oprescu la 10 ani și 8 luni de închisoare. Pedeapsa a fost dublată față de condamnarea pe fond, când a primit 5 ani și 4 luni de închisoare.

Citeste si:
Yoghinul care a umplut Arenele Romane din București, considerat un impostor. Cât de apropiat este Sadhguru de elita politică
Yoghinul care a umplut Arenele Romane din București, considerat un impostor. Cât de apropiat este Sadhguru de elita politică
Jurnaliștii de la Vice și mai multe publicații din India au făcut o serie de investigații despre Sadhguru, cel mai urmărit yoghin din lume, cu peste 2,2 miliarde de vizualizări pe rețelele...
Destinații perfecte pentru luna de miere de anul acesta: Grecia e și în acest top. Ce prețuri plătesc tinerii căsătoriți
Destinații perfecte pentru luna de miere de anul acesta: Grecia e și în acest top. Ce prețuri plătesc tinerii căsătoriți
Ridicarea restricțiilor din pandemie nu a dat restart doar la vacanțe, ci și la nunți. Cei care se căsătoresc caută destinația perfectă pentru luna de miere. În acest sezon, tinerii...