DNA cere condamnare cu executare pentru Sorin Oprescu: Lasam la aprecierea instantei limitele pedepsei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 06 Mai 2019, ora 17:07
20267 citiri
DNA cere condamnare cu executare pentru Sorin Oprescu: Lasam la aprecierea instantei limitele pedepsei
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Procurorul DNA a cerut luni condamnarea la o pedeapsa cu executare in penitenciar pentru fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, acuzat de mai multe infractiuni de coruptie. "Va solicitam sa aveti in vedere ca nu a recunoscut infractiunile. Cerem inchisoare cu executare si lasam la aprecierea instantei limitele pedepsei", a cerut anchetatorul.

Sorin Oprescu este judecat pentru luare de mita, abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat.

Procurorul DNA a cerut si confiscarea unor bune detinute de Sorin Oprescu, in comun cu partenera sa, Adriana Nica.

"Noi apreciem ca nicio suma de bani gasita in conturile Adrianei Nica nu a fost dovedita. Avea un salariu de circa 4.000 de lei, aproximativ 1.000 de euro pe luna. Inclusiv imobilul cumparat in Herastrau a fost cumparat din mita", sustine procurorul.

Intrebat de judecatorul Iosefina Parvu daca face munca in folosul comunitatii, Sorin Oprescu a raspuns: Eu fac de 43 de ani munca in folosul comunitatii.

Ceilalti inculpati din dosarul au spus ca sunt de acord sa presteze munca in folosul comunitatii in cazul in care sunt gasiti vinovati. Cinci dintre inculpatii din acest dosar au recunoscut acuzatiile, iar patru, printre care si Sorin Oprescu, le-au negat.

Tribunalul Bucuresti a suspendat pentru 15 minute pledoariile in acest caz.

Urmeaza pledoariile avocatilor din acest caz si ultimul cuvant. Judecatorul din acest caz, Iosefina Parvu, se pensioneaza la 1 iunie.

"Sunt interceptari"

"In cazul lui Sorin Oprescu a fost dovedita infractiunea de luare de mita. Este vorba de suma de 25.000 euro!", precizeaza procurorul DNA.

Potrivit procurorului, fapta de luare de mita este dovedita prin interceptarile ambientale, filaj, dar si prin denuntul celui care ar fi dat mita, Bogdan Cornel Popa, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si ulterior al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane.

"Oprescu nu recunoaste fapta, dar apare pe interceptari", spune procurorul DNA.

"Modalitatea de primire-predare a banilor este prezentata de Popa - intr-o punga de cadouri. Popa spune ca a dat aceasta suma de bani cu titlu de mita. Apare si pe interceptari si pe filaj", povesteste anchetatorul.

Din probe ar fi reiesit ca Bogdan Popa s-ar fi dus la vila lui Sorin Oprescu din Ciolpani doar impreuna cu soferul acestuia, Cristian Stancu.

Cum s-ar fi spalat banii

Discutiile au vizat si infractiunea de spalare de bani de care este acuzat fostul primar.

Magistratul Iosefina Parvu: Cum albea domnul Oprescu acesti bani?

Procurorul DNA: Crea aparenta unei datorii fata de o alta persoana, Nadina Rus.

Magistratul Iosefina Parvu: Cum o albea?

Procurorul DNA: Ca banii aia i-a solicitat pentru Rus. Sub aparenta unei legalitati, care sa dea o forma licita a banilor. Nu s-a depus niciun contract prin care Oprescu sa arate ca avea o datorie fata de Rus sau firma acesteia.

DNA a pus concluzii similare si in cazul infractiunii de abuz in serviciu, pentru care este judecat Sorin Oprescu. Aceasta acuzatie vizeaza modul in care soferul fostului primar, Cristian Stanca, a fost angajat la ACCU - institutie aflata in subordinea Primariei Capitalei.

"Noi apreciem ca sunt probe de savarsire a celor trei infractiuni. Va solicitam sa aveti in vedere ca nu a recunoscut infractiunile. Cerem inchisoare cu executare si lasam la aprecierea instantei limitele pedepsei", a cerut DNA.

Procurorul a pus concluzii de condamnare a fostului primar si pentru infractiunea de grup infractional organizat. "Sorin Oprescu initial a aderat la acest grup, dar ulterior a preluat conducerea lui", a explicat anchetatorul.

Magistratul Iosefina Parvu a aratat ca o parte din denuntatorii din acest caz, afaceristi, sunt judecati pentru fapte economice intr-un alt dosar.

Se aplica confiscarea extinsa?

Una dintre discutiile din acest proces a fost daca sa se aplice confiscarea extinsa in cazul lui Sorin Oprescu, in contextul in care legea a intrat in vigoare in 2012, iar in calcule apare si un imobil construit in 1996.

"Este vorba de 1,2 milioane de lei, proveniti din infractiuni de natura pentru care inculpatul a fost trimis in judecata. Sorin Oprescu nu a facut dovada ca suma este una licita", spune DNA.

A cerut condamnari cu executare

Procurorul DNA a solicitat instantei, pe rand, sa constate vinovatia si celorlalte persoane judecate in acest dosar si sa se dea pedepse cu executarea in penitenciar.

"Florin Supeala si Bogdan Popa, Ruxandra Petroi au recunoscut faptele si au cerut judecarea in forma simplificata", prezinta cazul DNA.

Magistratul Iosefina Parvu: Cererea de judecare in forma simplificata nu a fost inca judecata.

Procurorul DNA: Ei au recunoscut acuzatiile.

Avocatul lui Bogdan Popa cere procurorului sa i se spuna explicit daca clientul sau beneficiaza de vreo reducere.

Procurorul DNA: Suntem de acord cu reducerea la jumatate a pedepsei - ca urmare a denunturilor facute de Bogdan Popa, dar nu cu circumstantele atenuante.

Magistratul Iosefina Parvu: Deci avem la Popa reducerea de 1/3 a pedepsei (solicitarea de judecare in forma simplificata - n.red.) si inca cu 1/2 (ca urmare a denunturilor - n.red.)?

Procuror DNA: Da.

Solicitari similare, de reducere a pedepsei cu o treime - ca urmare a recunoasterii vinovatiei si cu inca jumatate - ca urmare a denunturilor facute au fost depuse si in cazul lui Romeo Albu si Ruxandra Petroi.

In cazul lui Cristian Stanca, procurorul DNA a cerut sa se tina cont de faptul ca acesta a recunoscut o parte din acuzatii.

Procurorul DNA a mai explicat pe larg care sunt acuzatiile celor implicati.

"Florin Supeala este recidivist, a mai fost condamnat in 2012 de Tribunalul Bucuresti", spune anchetatorul.

Procuror DNA: Cerem condamnarea pentru toti la pedepse in penitenciar si confiscarea banilor proveniti din infractiuni.

Magistratul Iosefina Parvu: Toti la gramada?

Procuror DNA: Sa luati act ca Bogdan Popa, Florin Supeala si Ruxandra Petroi au recunoscut acuzatiile si au cerut judecarea in forma simplificata.

Discutiile despre interceptari

Judecatorul Iosefina Parvu i-a cerut procurorului DNA sa-si spuna opinia, in sedinta publica, in cazul interceptarilor realizate de DNA cu aparatura SRI. Este vorba de o solicitare facuta de fostul avocat al lui Oprescu, de excludere a interceptarilor ambientale si a filajului in baza unei decizii CCR recente.

"Din adresele DNA si SRI rezulta ca SRI doar a acordat sprijinul tehnic. SRI arata ca doar suportul pe care s-au facut aceste inregistrari le apartine, dar ca nu au umblat la ele", spune procurorul DNA.

Magistratul Iosefina Parvu arata ca ar fi niste neconcordante intre adresele SRI si DNA trimise in instanta, privind cine a facut interceptarile.

"Interceptarile au fost realizate de DNA cu suportul SRI. Filajul a fost facut de SRI, nu avea cine altcineva sa-l faca. Transcrierile filajelor au fost facute de DNA, si nu de SRI," explica procurorul DNA.

Procurorul a explicat ca tehnica SRI a fost montata pe denuntator, Bogdan Popa, de un politist, sub supravegherea unui procuror DNA.

"L-ati audiat pe acest politist in sala de judecara. Inregistrarile au fost facute de DNA", spune procurorul.

Toti inculpatii din dosar sunt prezenti in sala de judecata

Sorin Oprescu este in banca a doua, langa avocatii sai.

"Incepem dezbaterile pe fond. Prima data discutam pe solicitarile de schimbare a incadrarilor juridice ale faptelor", spune judecatorul Iosefina Parvu.

Primul avocat care-si incepe pledoaria este aparatorul lui Bogdan Popa, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si ulterior al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane.

Acesta cere schimbarea incadrarii, in cazul clientului sau, din patru infractiuni de luare de mita, intr-o infractiune de luare de mita in forma continuata. Aceleasi cereri sunt facute si in cazul celorlalte infractiuni pentru care este judecat Bogdan Popa.

Fostul director este judecat pentru luare de mita (4 infractiuni), complicitate la luare de mita, dare de mita (2 infractiuni), complicitate la dare de mita, trafic de influenta (5 infractiuni) si spalare de bani (4 infractiuni).

Mai multi avocati fac solicitari similare.

Termen final, cu repetitie

Este al treilea termen stabilit pentru concluziile finale in acest proces. Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti in urma cu trei ani si jumatate, in noiembrie 2015. In cazul in care dosarul se amana astazi, iar judecatorul Iosefina Parvu se pensioneaza, procesul se va relua de la zero.

Ultimile doua termene s-au amanat, deoarece a lipsit unul dintre inculpati, afaceristul Claudiu Bengalici.

Interceptarile, excluse?

Tot la acest termen, instanta ar trebui sa se pronunte si pe cererea fostului avocat al lui Sorin Oprescu, Viorel Mocanu, de excludere a unor interceptari din dosar facute cu sprijinul SRI.

Mocanu este in acest moment agent guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

"Ma duc sa fac prajituri acasa"

Potrivit "Libertatea", la termenul din 24 aprilie, magistratul Iosefina Parvu le-a cerut avocatilor din sala: "Schimbati judecatorul".

Apoi si-a motivat strania cerere: "Pentru ca eu nu voi avea timp sa aman pronuntarea si sunt si probleme tehnice in dosar".

A continuat. "Eu pe 1 (iunie - n.red.) mi-am incetat calitatea. In iunie imi iese decizia de pensionare si ma duc sa fac prajituri acasa".

Acuzatiile DNA

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, este judecat in acest dosar, alaturi de alti 8 inculpati, pentru luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat.

In aceeasi cauza sunt judecati Bogdan Popa, fost sef al Administratiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul sofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost sef al Directiei Economice din Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti, Florin Supeala, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societati comericale, Ion Nita si Romeo Albu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Sorin Oprescu proces, #Sorin Oprescu tribunal, #Sorn Oprescu DNA, #Sorin Oprescu Iosefina Parvu , #DNA
Comentarii
Poza Liandra
Liandra
rank 5
Vai de ea tara .....Vai de voi gainarii cu mainile in san !
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5