Cum s-a pierdut un an in calculul sentintei lui Sorin Oprescu. Eroare materiala a sentintei?

de Ionel Stoica , Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 13 Mai 2019, ora 20:00

   

Cum s-a pierdut un an in calculul sentintei lui Sorin Oprescu. Eroare materiala a sentintei?
Exista neconcordante in calculul contopirii infractiunilor din decizia de condamnare a fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu. Desi minuta sentintei arata ca fostul edil a fost condamnat la o pedeapsa totala de 4 ani si 4 luni de inchisoare, din calculul celor trei infractiuni pentru care a fost gasit vinovat Oprescu reiese ca acesta ar fi trebuit condamnat la 5 ani si 4 luni.

Concret, Sorin Oprescu a fost trimis in judecata pentru mai multe infractiuni: spalare de bani, luare de mita, constituirea unui grup infractional organizat si abuz in serviciu.

Judecatorul Iosefina Parvu de la Tribunalul Bucuresti a decis achitarea fostului edil pentru spalare de bani. Magistratul l-a gasit vinovat pe Oprescu pentru alte trei infractiuni si a decis condamnarea la 4 ani si 4 luni.

Pe fiecare infractiune in parte ea a decis:

Luare de mita - 4 ani de inchisoare:


Constituirea unui grup infractional organizat - 1 an de inchisoare;

Abuz in serviciu - 3 ani de inchisoare.

Judecatorul arata modul prin care a contopit pedepsele.

"In baza articolului 39, alineatul 1, lit. b, Cod Penal, inculpatul executa pedeapsa de 4 ani inchisoare la care adauga sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse de 1 an si 4 luni. (Aici ar putea fi greseala!)

In final, inculpatul executa pedeapsa de 4 ani si 4 luni inchisoare si 3 ani interdictia drepturilor prev. de art 66 alin 1 lit. a b k cod penal", este minuta Iosefinei Parvu.

Articolul 39, litera, alineatul 1, lit. b din Codul penal stabileste regula dupa care este calculata pedeapsa principala in caz de concurs de infractiuni: cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.

Practic se calculeaza pedeapsa cea mai mare, de 4 ani pentru luare de mita, la care se adauga sporul de 1/3 din celelate condamnari: 4 luni de la constituirea unui grup infractional organizat si 1 an de la abuzul in serviciu.

In total, sentinta ar fi trebuit sa fie de 5 ani si 4 luni.

Am solicitat un punct de vedere de la Tribunalul Bucuresti in acest caz si in momentul in care-l vom primi il vom publica.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7311 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ORCA
rank 5
Unde-i lege....
E tocmeala...
silvia_h
rank 5
Nu vă mai bateți capul.
... Oricum, escrocul Sorin Oprescu nu va face pușcărie, nici el nici Mazare, nu-i lasă Dragnea la greu.
becher
rank 5
s-a pierdut un an,treaca
dela mine.Cand totul se termina cu bine sa fim mai relaxati.S-a sunt adunarea,se constituie o noua echipa la Rahova.Oparescu,Mazare se alatura si Hrebe,unu si unu,psd-isti de frunte,koiosi grei.Posibil sa aiva in echipa si un Dihor.
valll
rank 5
E clar ca e o greseala de calcul...
Cred ca din cauza emotiei. tensiunii.
Nu e usor pentru un judecator sa mai condamne pe cineva in conditiile acestea, cand infractorii au ajuns la putere, fac si desfac legile, aplica pedepse magistratilor care si-au luat munca in serios si promoveaza nulitati in functiile cele mai inalte, pe criteriul prostiei sau obedientei.
Gigi Contra
rank 3
Matematica judiciara este relativa
Totul se raporteaza la om, partid, conjunctura si spaga.
Salamcusoia
rank 5
Maneaua saptaminii
https://kmkz.ro/de-ras/maneaua-lui-salam-pentru-liviu-dragnea-la-copii-le-ciordit-banu-liviu-este-nambar-oanu
DUTTY
rank 5
Ai terminat de cules balariile din Piata Rosie?!?
???
MosGerila
rank 5
Remarc ca hotii astia castiga TOT TIMPUL !
Castiga si la durata pedepsesi :)))
Escrocul a castigat un an :)))
Judecatorul nu mai poate in nici un fel sa revina si sa-i dea ce merita .
Utilizator sters
spalarea nu se aplica....
Doar a declarat ca sa incercat "spalarea" lui,nu si a banilor care erau in niste saci simpli ,la vedere prin casa,si nicidecum in cei in care si tinea rufele murdare.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor