Oprescu, suspendat de la primarie, daca va fi arestat - cine ar urma sa-i ia locul

Duminica, 06 Septembrie 2015, ora 13:42
4738 citiri
Oprescu, suspendat de la primarie, daca va fi arestat - cine ar urma sa-i ia locul
Foto: Arhiva Ziare.com

Sorin Oprescu va fi suspendat automat din functia de primar de catre prefect in cazul in care judecatorii decid arestarea sa preventiva, potrivit Legii administratiei publice locale, iar atributiile sale vor fi preluate de viceprimarul Cornel Pieptea (PNL) sau de viceprimarul Dan Darabont (PSD).

Potrivit Legii administratiei publice locale, "mandatul primarului se suspenda de drept numai in cazul in care acesta a fost arestat preventiv", prin ordin al prefectului. In cazul in care primarul este suspendat, atributiile ii sunt preluate de unul dintre viceprimari, desemnati prin vot secret al consilierilor locali.

Alina Gorghiu ii cere demisia lui Oprescu: Solutia, pe viitor, Primaria Capitalei condusa de PNL

Primaria Capitalei are doi viceprimari: Cornel Pieptea, din partea PNL, si Alexandru Dan Darabont, din partea PSD. Cele mai mari sanse sa ocupe interimar functia de primar, in cazul in care Sorin Oprescu va fi suspendat, le are Cornel Pieptea, avand in vedere ca liberalii controleaza majoritatea in Consiliul General si ar putea sa-l impuna prin vot pe acesta.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost retinut de DNA, sambata noapte, pentru luare de mita, dupa ce ar fi primit 25.000 de euro de la patru denuntatori.

Primarul ar fi primit cei 25.000 de euro sambata de la seful unei institutii din primarie, care ar fi intermediat mita.

Sorin Oprescu, retinut de DNA pentru luare de mita - LIVE

"In perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a infiintat in administratia locala din Municipiului Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti", se arata in ordonanta de retinere a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Conform documentului citat, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucuresti, cu titlul de mita. Un procent de 10% din valoarea contractului ar fi fost ceruta pentru Sorin Oprescu.

Mita lui Oprescu, in presa straina: Primarul influent al Bucurestiului ar putea ajunge dupa gratii

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Oprescu suspendat, #Oprescu arestat, #Oprescu retinut , #DNA
Comentarii