Sentinta lui Oprescu: Mai multe interceptari facute de SRI au fost anulate in baza unor decizii CCR. S-au pastrat inregistrarile realizate de DNA

Marti, 14 Mai 2019, ora 11:43
9999 citiri
Sentinta lui Oprescu: Mai multe interceptari facute de SRI au fost anulate in baza unor decizii CCR. S-au pastrat inregistrarile realizate de DNA

15 mandate de supraveghere emise in baza unor mandate date de judecatori in dosarul lui Sorin Oprescu au fost anulate de magistratul Iosefina Parvu de la Tribunalul Bucuresti, potrivit minutei deciziei prin care fostul primar al Capitalei a fost condamnat la 5 ani si 4 luni de inchisoare. Mai multe interceptari realizate de SRI au fost excluse din dosar.

Aceste mandate de supraveghere tehnica fusesera emise in perioada aprilie-iunie 2015, in partea de debut a anchetei, de judecatori de drepturi si libertati din Tribunalul Bucuresti. Este vorba de incheieri de sedinta prin care magistratii au autorizat procurorii DNA sa faca interceptari si inregistrari ale comunicatiilor, respectiv supravegherea video, audio si prin fotografiere a celor implicati in acest caz, inclusiv a fostului primar.

La ultimul termen din acest proces, procurorul de sedinta a explicat ca SRI a realizat filaje in acest caz, "pentru ca altcineva nu avea cine sa le faca atunci", dar cele mai multe interceptari ambientale au fost realizate de Serviciul Tehnic din DNA.

O parte din aceste interceptari au fost realizate de DNA, cu aparatura SRI. Procesele-verbale de transcriere a discutiilor au fost realizate de politisti delegati de procurorii anticoruptie.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca aparatura folosita in ziua flagrantului, in cazul lui Sorin Oprescu, a fost a Serviciului Tehnic din DNA. Aceste interceptari au fost pastrate in dosarul de la Tribunalul Bucuresti.

Iata integral minuta tribunalului pe portalul instantelor.

Anularea, in baza CCR

Potrivit minutei instantei, excluderea a fost motivata prin doua decizii ale Curtii Constitutionale: Decizia nr. 302/2017 si Decizia CCR nr 26/2019.

Prin Decizia 302/2017, CCR a dispus ca probele administrate de organe de cercetare penala necompetente, asa cum este considerat SRI, pot fi anulate.

CCR a stabilit prin Decizia 26/2019 ca protocolul incheiat de Parchetul General si SRI in 2009 este integral neconstitutional, iar cel din 2016, partial neconstitutional.

Ziare.com a mai scris ca motivarea deciziei Curtii Constitutionale in cazul protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 si 2016 ar putea arunca in aer toate dosarele de coruptie sau de crima organizata care sunt pe rolul instantelor si parchetelor.

"CCR a zis ca simplul suport tehnic acordat de SRI in ancheta este, de fapt, act de urmarire penala", a sintetizat un magistrat pentru Ziare.com decizia CCR.

Iata aici detalii: CCR arunca in aer dosarele de coruptie si crima organizata facute cu suportul SRI

Probele indepartate din dosar

Tribunalul a decis excluderea probelor anulate din dosar, in baza unei alte decizii CCR din ianuarie 2018. Prin aceasta decizie, CCR a decis eliminarea fizica a probelor declarate nule.

"In temeiul disp. art 102 alin 2 -4 c pr pen va exclude din materialul probator procesele verbale de consemnare a rezultatelor activitatilor de supraveghere tehnica mentionate.

Dispune indepartarea din dosarul cauzei a mijloacelor de proba dar si a suportilor ce contin rezultatul masurilor de supraveghere tehnica mentionate si eliminarea redarii continutului acestor mijloace de proba din cuprinsul ordonantelor 181/P/2015 din datele de 9 mai 2015 si 18 iunie 2015, conform Deciziei CCR nr 22 din 18 ianuarie 2018", se arata in minuta Tribunalului Bucuresti.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut sâmbătă, 23 octombrie, o discuţie telefonică cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă. În cadrul discuției, şeful social-democraţilor a...
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Sursa: Ziare.com