Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pohta ce pohteste Oprescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Iunie 2008, ora 13:10
4778 citiri
Pohta ce pohteste Oprescu

A treia oara a fost cu noroc si iata ca Sorin Oprescu se va instala la primarie. Mai mult, rezultatul de duminica este si o victorie zdrobitoare impotriva acelei aripi din partid care s-a opus din rasputeri si cu succes candidaturii sale din partea PSD.

Ce-i drept, fara ajutorul acesteia doctorul nu ar fi castigat pentru ca nu ar fi fost o victima, asa ca ar avea acum motive sa le multumeasca fostilor sai adversari din partid. Ma indoiesc insa ca o va face.

Dupa cum ma indoiesc ca, de fapt, Sorin Oprescu si-a dorit sa fie cu adevarat sa fie primar general. Cred ca alta e pohta ce-o pohteste cu adevarat, iar acest succes este un pas important catre satisfacerea ei.

Primaria, misiune grea

Sorin Oprescu a ajuns primar cu un program nul, facut pe genunchi, confundand Plumbuita cu Lacul Morii si gandind o autostrada suspendata paralela cu inelul median al orasului. Sa ne fereasca Dumnezeu sa incerce sa-si aplice planurile atatea cate le are!

Din fericire este putin probabil sa o faca. Si cand a fost viceprimar, si cand a condus organizatia PSD, doctorul a dovedit ca nu se omoara cu munca si nici nu-si bate prea mult capul. De ambele pozitii s-a plictisit destul de repede si le-a abandonat.

Probabil ca si acum va lasa administrarea Bucurestiului, treaba extrem de grea, pe seama primarilor de sector, a viceprimarilor si a sefilor de directii din primarie. Pentru Bucuresti acesta ar fi, de altfel, cel mai bun lucru.

In ipoteza ca totusi il va apuca brusc un neasteptat dor de munca si-l va lovi o competenta nebanuita, Sorin Oprescu va descoperi ca legislatia haotica si ilogica care fractureaza multiplu orice act decizional a transformat guvernarea capitalei intr-o misiune imposibila pentru primarul general.

Sa ne gandim apoi ca primaria este o institutie plina cu functionari, fidelizati daca nu chiar numiti in ultimii ani de primarii democrati. Sorin Oprescu nu poate scapa de ei decat prin schimbarea organigramei, ceea ce nu se mai poate decat anul viitor si numai cu acordul Consiliului General, unde majoritatea va fi greu de obtinut si extrem de fragila. Aceasta armata de functionari va sti tot ce misca Oprescu in primarie, ii va intinde capcane si il va putea sabota masiv.

La cum arata Consiliul General, nici sa vrea, Oprescu nu ar putea face mare lucru. Majoritatea depinde de partidele mici, adica de cele 4 mandate ale PNG si 3 ale PRM.

Daca negocierile febrile din aceste zile nu vor schimba spectaculos lucrurile si curtea intensa facuta de Viorel Hrebenciuc lui Gigi Becali nu da roade, se profileaza o majoritate PD-L+PNG, fara acte in regula, ce-i drept, si dependenta de votul unui singur consilier.

Daca totusi eforturile PSD-ului vor da roade, majoritatea PSD+PNL+PNG+PRM va avea un plus de patru voturi, insa cu o componenta atat de larga nu poate fi stabila la cat de mari si divergente sunt interesele participantilor.

Sa nu excludem cu totul nici ipoteza refacerii Aliantei D.A., o situatie posibila desigur numai intr-o perspectiva ceva mai lunga, care i-ar lua cu totul oxigenul lui Sorin Oprescu. Cum toate investitiile depind de CGMB, cu o astfel de configuratie primarul va fi victima sigura a hartuielilor politice pe care le va deconta apoi copios.

Raspunsul noului primar in fata acestor probleme ne arata cam cat de serioasa este viziunea lui: "M-am uitat pe lista consilierilor care au fost alesi de bucuresteni si cel putin pe o treime dintre ei ii stiu cum arata si pe dinauntru. Numai pentru lucrul asta, pot sa spun ca in mod sigur o sa ne intelegem foarte bine. Eu, la momentul ala, le-am dat ce am putut eu sa le dau, adica viata, iar acum dansii ar trebui sa le dea bucurestenilor ce asteapta".

Norocul lui Oprescu este ca va culege macar roadele santierelor care l-au ingropat pe Videanu.

Paradoxal insa, si aceasta situatie extrem de instabila, adevarat blestem pentru bucuresteni, ar putea fi un avantaj din perspectiva ambitiilor lui Sorin Oprescu. Ea i-ar putea da pretextul pentru lepadarea mastii de independent.

Cu gandul la Cotroceni

Adevaratele pohte ale lui Oprescu sunt probabil cu mult mai mari decat primaria Capitalei, desi el se grabeste deja sa dea asigurari ca tot ce-si doreste este sa fie ani si ani de zile de-acum incolo primarul independent al Capitalei. Cu exceptia independentei, am mai auzit asta si la Victor Ciorbea, si la Traian Basescu.

Sa ne amintim ca doctorul a vrut sa fie presedintele PSD si a pierdut in fata lui Mircea Geoana. Acesta nu a uitat si a incercat sa-i blocheze fostului rival accesul catre primarie, nu cumva sa-si ia elan prea mare. Mai mare greseala nici ca putea face Geoana. Vopsit independent si cu sprijinul total al aripii Iliescu, Oprescu a avut un succes pe care nu l-ar fi avut ca reprezentant oficial al social democratilor. A ajuns acum la o cota de popularitate uriasa in PSD si intreg partidul s-a facut pres la picioarele lui.

Cat de curand ar putea fi chemat inapoi in partid unde in prag, cu bratele larg deschise va sta insusi Ion Iliescu. Probabil ca pretul cerut de proaspatul primar va fi functia suprema in partid, pe care s-o exercite de fapt tot Iliescu. Desigur intoarcerea trebuie bine regizata, cu rabdare, cu rugaminti intense si, evident, sub forma unui sacrificiu imens facut, nu-i asa, de dragul Capitalei al carui primar are totusi nevoie de sprijin politic.

Un singru lucru l-ar putea impiedica pe Oprescu sa calce triumfator pe gatul lui Geoana: strategia pentru Cotroceni.

Daca tot a castigat primaria ca un fel de Basescu, Sorin Oprescu pohteste probabil la functia suprema in stat. Acesta este cu siguranta si gandul lui Ion Iliescu, care l-a si indicat pe doctor drept principalul posibil candidat la presedintie.

Daca eminenta cenusie va socoti ca legenda haiducului independent antisistem merita continuata si in batalia pentru presedintie, Sorin Oprescu va ramane in afara PSD cu un sprijin consistent din partea partidului.

Exista totusi cateva detalii care ar putea strica aceste socoteli. Sa nu uitam ca scandalul listelor de sustinere nu s-a incheiat inca si multi bucuresteni pretind ca vor reclama la politie falsificarea semnaturilor lor.

Apoi, Sorin Oprescu nu a dat inca un raspuns convingator la intrebarile privind finantatorii campaniei sale. Daca informatiile de pana acum se confirma, mafia pe care Sorin Oprescu vrea s-o alunge din primarie va fi inlocuita rapid cu o alta la fel de rea, dar mai flamanda.

Iar daca bucurestenii vor afla, de la functionari fideli fostilor primari, ca "scheletii" portocalii sunt scosi din dulapuri numai pentru a fi inlocuiti cu cei ai doctorului, este posibil ca victoria de duminica sa fie ultima din cariera politica a lui Sorin Oprescu.

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, fostul director SRI, au fost citaţi, joi dimineaţa, 25 aprilie, la sediul Parchetului General, unde li se va aduce la...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Sorin Oprescu, #Cotroceni, #Ion Iliescu, #sustinere PSD , #Ion Iliescu