Actorii din "Blonda, chiorul si piticul", invitati de Oprescu sa joace piesa si la Primarie

Luni, 23 Mai 2011, ora 17:54
1380 citiri
Actorii din "Blonda, chiorul si piticul", invitati de Oprescu sa joace piesa si la Primarie
Foto: Arhiva

Piesa "Blonda, chiorul si piticul" s-ar putea juca si la Primaria Capitalei, in sala de festivitati, dupa ce edilul-sef Sorin Oprescu le-a adresat actorilor o invitatie publica in acest sens, la sedinta de luni a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

"Sa ne lamurim astfel cu totii despre ce e vorba", a spus Oprescu.

Membrii Comisiei de Cultura a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) au anuntat anterior ca vor merge vineri la o reprezentatie a piesei, in clubul La Scena, pentru a se convinge daca textul acesteia este sau nu vulgar.

Primul care i-a invitat pe actori sa joace piesa la locul sau de munca este presedintele Traian Basescu.

"Blonda, chiorul si piticul" ar putea avea o reprezentantie in sala de spectacole a Palatului Cotroceni, la o data ce urmeaza sa fie stabilita de comun acord. Seful statului va fi prezent in sala la spectacol alaturi de sotia sa, Maria Basescu", dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al institutiei, Valeriu Turcan.

"Blonda, chiorul si piticul" a declansat un scandal public dupa ce sefa Salii Dalles, Iustina Cornel, a interzis piesa chiar inainte de premiera.

Regizorul si autorul piesei, Stefanis Lupu, afirma ca Iustina Cornel a fost deranjata de titlul "Blonda, chiorul si piticul" si de asa-zisa asemanare a unuia dintre actori cu presedintele Traian Basescu, motiv pentru care ar fi conditionat jucarea piesei la Dalles de schimbarea numelui spectacolului si de inlocuirea respectivului artist, iar asta chiar inainte de premiera din 14 mai. "Eu sunt pusa de ei, cu spectacolul asta m-ati terminat", sustine regizorul ca i-ar fi zis atunci directoarea.

Lupu mai spune ca titlul piesei sale nu este decat o strategie de marketing. Pe de alta parte, autorul si actorii spun ca "Blonda, chiorul si piticul" este o satira a societatii de astazi, si nicidecum o piesa politica.

Iustina Cornel a declarat ca i-a cerut lui Lupu doar sa scoata obscenitatile din text.

"L-am rugat doua saptamani sa nu apara vulgaritati. Vorbim de actul artistic in sine, nici vorba sa cer schimbarea titlului piesei si a unui actor. Daca as fi avut ceva conotatie politica sau as fi primit vreun telefon de undeva, in cele doua saptamani cat a fost pe afis, nu as fi retras afisele?", a declarat Iustina Cornel.

Ulterior, sefa de la Dalles a precizat ca singurul motiv pentru care "Blonda, chiorul si piticul" a fost scoasa din repertoriu este legat de ratiuni strict economice, pentru ca la premiera se vandusera doar 13 bilete.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, pentru NewsIn, ca respinge orice forma de cenzura, inclusiv in cazul piesei "Blonda, chiorul si piticul", si ca Primaria Capitalei, in subordinea careia se afla Salla Dalles, trebuie sa demareze o ancheta in acest caz.

"Nu am vazut piesa, dar in calitate de ministru si ca om de cultura nu sunt de acord cu nicio forma de control asupra unui act cultural, indiferent despre ce ar fi vorba. Indiferent ce ar contine o piesa de teatru, este un act cultural si trebuie respectat ca atare", considera demnitarul.

Piesa "Blonda, chiorul si piticul" a fost mutata in clubul La Scena, tot din Bucuresti, unde este prezentata cu titlul si distributia originale.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#teatru Blonda Chiorul piticul, #jucata Primaria Generala Bucuresti , #primar general