Amenintarea lui Sorin Oprescu (Opinii)

Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 22:39
5052 citiri
Amenintarea lui Sorin Oprescu (Opinii)
Foto: romanialibera.ro

Atunci cand politicienii nu cauta decat sa-si umileasca adversarii, tara lor sufera si crizele se tin lant. Cand jurnalistii mizeaza pe saracia de duh a cititorilor si incearca sa le vanda gogosi, ziarele lor dispar de pe tarabe, functionand ca simple bloguri. Apoi ne mai functionand deloc.

Ideea in sine a candidaturii lui Sorin Oprescu la prezidentialele din 2014 este una normala, numai ca normalitatea asta nu are a face cu ce se petrece in tarile democratice, ci se refera la particularitatile romanesti unde numarul si calitatea candidaturilor pentru cea mai inalta demnitate a statului sunt de fiecare data de poveste.

Chirurgul si marea politica

Cine este Sorin Oprescu? Este un medic chirurg de renume, iar renumele intotdeauna este legat de succes. Ca primar, se afla la al doilea mandat castigat cu acelasi scor cu al USL: 56,67%, fiindca bucurestenii il simt de-al lor, iar plecarea sa din fruntea Primariei Capitalei nu se va face cu usurinta. Deocamdata.

Cum s-a ajuns ca Sorin Oprescu sa ameninte pozitia de candidat la presedintia Romaniei a lui Crin Antonescu, fostul challenger din 2009? Mai intai ca actualul primar al Bucurestilor nu a amenintat pe nimeni, iar zvonurile privind viitoarea sa candidatura sunt lansate de zvonaci profesionisti, aceiasi care de la infiintarea USL prezic fara incetare disolutia acesteia, cearta copresedintilor Antonescu si Ponta, scaderea in sondaje sub 50%, scandaluri si excluderi dupa care USL sare in aer... Desi n-a sarit in aer, relele ursitoare isi continua descantecul. Poate-poate.

Daca e democratie, democratie sa fie

Si apoi, nu se intelege foarte clar de ce si de cand candidatura doctorului Oprescu e o amenintare. Deocamdata avem urmatoarea stare de fapt: Crin Anonescu este candidatul declarat al USL si nu s-a schimbat nimic dupa alegeri. Fireste, discutia asta n-ar fi avut loc daca ne-am fi obisnuit cu realitatea unor prevederi constitutionale clare: in Romania oricare cetatean major de peste 35 ani poate candida la alegerile prezidentiale, atata doar ca pentru asta e nevoie de sustinere politica, de discernamant si de bun simt. Ultimul lipsind adesea din meniu.

Daca ar dori sa candideze si sa reuseasca, dl Oprescu are nevoie de sustinerea USL pe care nici n-a cerut-o deocamdata si nici nu se stie daca i se va acorda. Putem insa discuta participarea la alegeri ca independent, asa cum a facut-o de fiecare data la Bucuresti. A se observa ca sunt momente in care primarul Capitalei este cea mai bine plasata personalitate publica in sondaje, dar nimeni inca nu a sondat procentele ipotetice in cazul participarii la scrutinul prezidential.

USL va disparea doar odata cu conditiile care au creat-o

In plus, marja de aderenta intre bucuresteni e una si aceea la nivelul fostului Regat e cu totul alta. Cat despre ardeleni, se stie ca nu-i au demult la inima pe "mitici". Tinand cont ca priza la electorat a Uniunii e inca masiva, lipsa asumarii de catre USL a candidaturii dlui Oprescu va cantari masiv in optiunile electorale. Si atunci care sa fie rostul unei asemenea "amenintari"?

Rostul este acelasi din 2001 incoace, cam de cand PD se afla la mana liderului Traian Basescu: desfiintarea rivalilor, a concurentilor pe acelasi culoar, a dusmanilor politici. Asadar campania de discreditare a USL si a liderilor sai era de asteptat. Doar formele si strategia nu erau cunoscute. De data asta insa, campania anti USL nu apartine atat PDL cat formatorilor de opinii, activistilor sai din presa care vor sa castige si ei o paine, incercand sa realimenteze un razboi fara miza din care partidul le-a iesit recent cu 16%.

Razboi in virtutea inertiei

Insa de obicei, dupa pierderea unui razboi, armatele se pregatesc de altul: isi cauta arme si munitii tot mai sofisticate, invata tactici noi, isi ridica moralul ostasilor... Numai ca vechii nostri combatanti sunt grabiti nevoie mare sa-si ia revansa si sar la bataie cu ce apuca, incercand sa foloseasca doar factorul surpriza. USL, la randul sau, considera cu autosuficienta ca nu face sa-si ameninte dusmanul zdrobit, culcandu-se pe laurii victoriei.

O veste trista pentru vechii combatanti si razboaiele lor de suma nula: fara idei si programe credibile, fara politici publice coerente si politicieni seriosi, in Romania nimeni nu va mai castiga alegerile, iar sindromul caprei vecinului va ramane doar in manualele de politologie romaneasca neaosa. A nu se uita ca, pentru alegatorii romani, ultimul razboi a functionat ca o scoala.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Sorin Oprescu USL candidat prezidential, #Crin Antonescu razboi politic idei programe , #primar general