Boc il bate pe Oprescu la Cluj (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 07 Iunie 2012, ora 19:25
12763 citiri
Boc il bate pe Oprescu la Cluj (Opinii)
Foto: Ring (Arhiva)

Alegerile locale din acest an sunt printre cele mai previzibile din istoria moderna a Romaniei.

Dar nu pentru ca romanii au stiut atat de bine ce vor si pentru ce voteaza. Nicidecum. Ci pentru ca primarii se aleg dintr-un singur tur. Nu exista surprize decat posibile mici oaze de rezistenta ale fostei Puteri.

Printre acestea, cele mai interesante imi par de departe: Primaria Sectorului 3 din Bucuresti, unde Liviu Negoita pare a avea sanse de castig, in ciuda mostenirii catastrofale lasate de partid, si Clujul, unde Emil Boc are si el posibilitatea de a invinge.

Daca Bucurestiul a fost deja castigat de Oprescu, nu pentru ca ar fi avut si alt merit decat sa distreze locuitorii cu recorduri extrem de triste si realizari incredibil de scumpe, Clujul asteapta marea revenire a lui Emil Boc.

Deja am inteles ca orasul din inima Ardealului a fost decretat de catre sustinatorii PDL ultima reduta in calea cotropirii USL. Intr-adevar, daca Emil Boc va castiga Primaria Clujului din nou, dupa guvernarea pe care si-a incheiat-o cum a sfarsit-o, atunci performanta sa trebuie consemnata in cartea faptelor cu posibila incarcatura mistica.

Altfel, chiar daca victoria lui Boc la Cluj va ramane una antologica, ea nu va putea fi folosita nici pe departe drept o rampa de relansare a partidului. Poate nici macar a lui Boc insusi, in cazul in care partidul va iesi mai sifonat din alegeri decat ne spun si cele mai pesimiste sondaje de opinie.

Asa cum pana la urma pe nimeni nu ar trebui sa mire victoria lui Liviu Negoita la Sectorul 3, daca va fi sa fie. E suficient sa il privesti pe contracandidatul sau principal, omonimul sau stampilat si garantat Vanghelie, si intelegi imediat ca totusi, oricat ar fi suferit de pe urma PDL, oamenii chiar nu isi arunca oricui votul, doar ca sa nu il dea unui reprezentant al fostei guvernari.

Aceasta ultima judecata, daca va fi sa functioneze si sa fie valida si duminica seara, este singura speranta de care PDL se mai poate agata: totusi romanii sa nu fi pus chiar atat de mult la inima si, mai ales, in memoria colectiva.

Daca PDL va trece intr-un fel sau altul de locale, marea confruntare si piatra de incercare vor fi generalele, unde PDL va demonstra de ce resurse interne mai dispune. Pana atunci, cred ca nu ar strica sa mediteze putin la de ce Oprescu e astazi de neoprit in Capitala.

Sorin Oprescu din pacate va obtine al doilea mandat, desi nu a demonstrat in primul nimic altceva decat ca stie sa profite de proiectele predecesorilor, fara a pune insa nimic in loc.

Dar, oricat de scump a platit, oricat de lipsit de viziune si proiecte ar fi Oprescu, el a inteles perfect un singur lucru: daca te tii de ceva, nici nu conteaza ce, si-i dai intr-un final romanului un lucru palpabil, eventual si grandios, incadrabil in cele mai profunde asteptari, atunci ai castigat partida. De asta nu are Oprescu rival.

Castigul lui Oprescu este, paradoxal, pierderea tuturor bucurestenilor. Dar este mai ales pierderea PDL, care nu a stiut sa-i gaseasca si sa-i opuna un contracandidat adevarat lui Oprescu.

Asa a ajuns Dan Nicusor sa fie cea mai buna solutie si replica "independenta" si "anti-sistem" a lui Oprescu. Un contracandidat care nu are decat sa fie strivit de "palmaresul" lui Oprescu. Si pentru ca ironia sa fie totala, actualul primar nu renunta nici mort la singurul sau proiect: cel al autostrazii suspendate.

Pacat de cel mai bogat oras din tara care nu are si un vizionar pe masura. Castigand si cel de-al doilea mandat de primar, primind si Consiliul Muncipal, Sorin Oprescu ar fi avut ocazia sa faca atat cat nu a facut nimeni inaintea sa. Si ceva mai mult.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Oprescu realizari primar general, #Boc candidat Primaria Cluj, #Boc sondaje Cluj , #primar general