Bugetul Capitalei, aprobat cu scandal - Oprescu: E un buget facut pe picior, in baie

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 18:09
2454 citiri
Bugetul Capitalei, aprobat cu scandal - Oprescu: E un buget facut pe picior, in baie

Bugetul Primariei Capitalei pe anul 2013, in valoare de 3,8 miliarde lei, a fost adoptat, in sedinta de sambata a CGMB, cu doua amendamente ale grupului majoritar USL.

Aceasta in conditiile in care cei de la PDL s-au retras din sala inaintea votului, grupul PP-DD s-a abtinut de la vot, iar primarul general Sorin Oprescu a spus ca respinge cele aproximativ 80 de modificari, care au fost grupate in doua amendamente, aduse la buget de catre consilierii USL.

Sorin Oprescu a aratat ca amendamentele USL modifica atat de mult bugetul Primariei, incat personal nici nu-l mai recunoaste.

El sustine ca au fost luati bani, inclusiv de la proiecte de investitii aflate in faza de finalizare, ceea ce contravine normelor legale in vigoare.

Edilul-sef a aratat ca este de acord cu suplimentarea alocatiilor bugetare pentru RATB - care au crescut de la 390 la 420 milioane lei, iar la RADET cu 60 de milioane lei -, dar a precizat ca nu accepta celelalte modificari care ar putea impiedica Bucurestiul sa functioneze.

Oprescu mai spune ca, daca bugetul nu va putea fi executat in forma adoptata de catre CGMB, atunci il va ataca in instanta si va trebui facut un nou buget.

Citeste si Bucuresti: Bugetul sectoarelor, echilibrat - Vanghelie si Negoita primesc cei mai multi bani, Ontanu niciun leu

"Amendamentele prezentate schimba filosofia bugetului. Aveti la indemana votul. Daca acest buget nu se inchide, o sa fie nevoie de prezenta dumneavoastra si de reprezentarea altui buget. Este un buget paralel. Ramane ca luni sa avem o concluzie de la partea de analiza a bugetului, de la executiv. Daca el nu se inchide, probabil ca marti o sa avem o sedinta de indata pentru a repara ceea ce este de reparat. Exista doua posibilitati - fie sa votati bugetul asa cum este el acum, fie sa ne situam de-o parte si de alta a unei transee", le-a spus edilul-sef consilierilor generali inainte de vot.

Oprescu acuza: Nu se respecta legea

Dupa adoptarea bugetului, Sorin Oprescu a aratat ca nu a inteles prea mult din acesta.

"Ceea ce ati inteles din bugetul paralel, facut pe picior in baie, asta am inteles si eu. Doua lucruri mi-au atras atentia: nu se respecta legea si au fost luati banii de la investitii care sunt pe cale de terminare. In aceste conditii, veti primi toate observatiile dupa analiza bugetului propus, pentru ca este un buget paralel, care s-a nascut spontan astazi dimineata, la comanda politica, si care nu face altceva decat sa distruga toate domeniile de activitate", a sustinut acesta.

In opinia sa, acest buget nu poate sa fie functional. Cat priveste amendamentele aprobate, el a spus ca le-a vazut numai pe primele care au fost discutate si aprobate cu seful Comisiei buget-finante.

Discutiile privind proiectul de buget al municipalitatii au demarat prin prezentarea, timp de doua ore, de catre Gabriel Tanase, consilier PNL, a unei liste cu modificarile aduse la sumele din capitolele bugetare initiale, fara alte explicatii. Inainte Tanase a spus ca bugetul local al PMB se majoreaza cu 82,9 milioane lei, bani care provin din impozitul pe veniturile din transferurile proprietatii imobiliare, din venituri pe concesiuni si inchirieri, din amenzi si din alte venituri.

De asemenea, prin transferul unor sume de la alte capitole, bugetul RATB va fi suplimentat cu 30 milioane lei, iar cel de la RADET cu 60 milioane lei, iar cel al alocatiei de hrana pentru persoanele asistate va creste cu 2,9 milioane lei.

PDL si PP-DD nu au votat bugetul

Inainte de vot, grupul PDL a spus ca nu va vota nici amendamentele si nici proiectele de buget si s-a retras din sala de Consiliu.

"Grupul PDL nu va vota acest buget pentru ca asistam la o lupta intre primarii a doua sectoare ale Capitalei si primarul general. Grupul PDL nu doreste sa asiste la aceasta mascarada, pentru ca grupul USL ar trebui sa-si asume acest buget, si de aceea se retrage", a spus consilierul PDL Mircea Raicu.

Reprezentantii grupului PP-DD au spus, la randul lor, ca se vor abtine de la vot.

Consilierii municipali au dezbatut sambata bugetul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) pe anul 2013, suma propusa a fi alocata pentru subventii, investitii si cheltuieli curente ridicandu-se la 3,7 miliarde lei.

Proiectul initial de buget al PMB prevedea subventii pentru RADET si RATB in valoare de 817 milioane lei, pentru investitii suma de 1,25 miliarde lei, iar pentru cheltuieli curente - 2,4 miliarde lei.

Ce prevede bugetul

Pentru lucrarile de infrastructura sunt prevazuti 333 milioane lei. 20 de milioane lei sunt pentru plata restantelor la Pasajul Basarab, 20 de milioane lei - plata restantelor la strapungerea Doamna Ghica - Chisinau, 56 milioane lei - continuarea lucrarilor la strapungerea Nicolae Grigorescu, 66 milioane lei - diametrala Buzesti - Berzei - Uranus, 30 milioane lei - drumul expres Splaiul Independentei - Autostrada Bucuresti - Pitesti, 8,5 milioane lei - largirea soselei Pipera, 25 milioane lei - reabilitarea bd. Liviu Rebreanu, 35 milioane lei - reabilitarea soselei Pantelimon, 11 milioane lei - reabilitarea soselei Iancului. Se mai propune finantarea lucrarilor la pasajul rutier Unirii - 10,5 milioane lei, pasajul rutier Muncii - 25 milioane lei, bd. Aerogarii - 16 milioane lei si 1,2 milioane lei pentru continuarea investitiilor la sistemul de management al traficului.

Bugetul propus de executiv mai prevede finantarea unor investitii noi: suma de 15 milioane lei pentru pasajul rutier subteran de la Piata Presei, 5 milioane lei - pasajul pietonal de la Piata Romana, 40 de milioane lei - pasajul rutier de la intersectia str. Brasov - bd. Ghencea, un milion lei pentru pasajul subteran de la Piata Charles de Gaulle.

PMB mai propune, pentru anul in curs, finantarea construirii unei sali polivalente in parcul de la National Arena (15 milioane lei), modernizarea Patinoarului Flamaropol (5 milioane lei), achizitionarea de imobile de pe piata libera (40 milioane lei), dezvoltarea unor ansambluri de locuinte (22 milioane lei), alimentarea cu apa a ansamblului rezidential Henri Coanda (5 milioane lei), inchiderea inelului median (autostrada suspendata) - 4 milioane lei.

Sunt prevazuti bani si pentru studiile urbanistice si cele de fezabilitate. Actualizarea cadastrului verde - 20 milioane lei, studiu de fezabilitate pentru centura verde a Bucurestiului - 1,2 milioane lei, 12 milioane lei pentru plata in continuare a planului integrat de dezvoltare urbana pe centrul Capitalei, 4 milioane lei - inchiderea inelului median (Autostrada Soarelui) - 4 milioane lei, planul urbanistic general - 6 milioane lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#buget Bucuresti scandal Oprescu, #buget Capitala aprobat , #primar general