Canalul Bucuresti-Dunare, printre prioritatile lui Oprescu pentru atragerea de fonduri europene

Joi, 28 Februarie 2013, ora 23:41
2754 citiri
Canalul Bucuresti-Dunare, printre prioritatile lui Oprescu pentru atragerea de fonduri europene

Regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov incearca sa atraga fonduri europene in valoare de aproape 4 miliarde de euro in viitoarea perioada de programare 2014-2020, majoritatea proiectelor fiind deja realizate, a declarat joi, la Bruxelles, primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, dupa sesiunea de comunicari de la Comisia Europeana (CE) la care au participat edili din 20 de capitale europene.

Sorin Oprescu a declarat ca proiectele vizeaza, pe de o parte, infrastructura municipiului si, pe de alta, coridorul care va face legatura intre Bucuresti si Dunare.

"Sunt pachetele pentru oras, ma refer la continuarea infrastructurii scolare, continuarea infrastructurii medicale, ma refer la constructia de locuinte sociale. Acestea sunt nevoile orasului la modul cel mai serios.

Privind macro, ne indreptam catre ceea ce va insemna viitoarea regiune cu capitala la Bucuresti, ceea ce va insemna culoarul si coridorul de iesire catre Dunare pentru a putea sa savarsim ceea ce ne-am propus noi de mai multi ani de zile, intrand in Consiliul Dunarii, asta prin sprijinul si prin amabilitatea primarului Vienei, a domnului Michael Haupl", a declarat Oprescu pentru presa romana de la Bruxelles.

El a adaugat ca gazda reuniunii de joi, comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn, a aratat toata deschiderea pentru proiectul canalului Dunare-Bucuresti. Primarul general sustine ca a venit momentul "sa vorbim despre ce inseamna canal Dunare-Bucuresti, despre ce inseamna Bucuresti port la Dunare, sa vorbim de ceea ce inseamna dezvoltare turistica de o parte si de alta a acestui canal, ce inseamna dezvoltare a locuintelor si a birourilor si ridicarea la civilizatie a intregii zone care acum face parte fie din Ilfov, fie din Giurgiu, sa vorbim ca salba de lacuri dezvoltata in sud nu a fost folosita niciodata la potentialul ei, pentru ca am vrut noi, nu am vrut, in anii care au trecut Bucurestiul s-a dezvoltat spre nord".

In opinia lui Sorin Oprescu, "sudul Capitalei reprezinta ceea ce inseamna cel putin viitorii 9-10-11 ani de dezvoltare continua pentru ca Bucurestiul sa poate sa respire si sa se inscrie, impreuna cu regiunea metropolitana, intr-un pol de dezvoltare adevarat".

In ceea ce priveste nivelul fondurilor europene pe care Bucurestiul le poate angaja, primarul general a precizat ca este vorba de "aproape 4 miliarde de euro".

"Nu cred ca este imposibil sa-i obtinem, majoritatea proiectelor sunt facute, ramane acum persuasiunea noastra si modul de a convinge oamenii ca intr-adevar cetatenii Romaniei au nevoie de asta. Ma refer la partea de regiune in care este si Bucurestiul", a spus Sorin Oprescu.

Ce fonduri europene a atras Bucurestiul in ultimii ani

In ceea ce priveste actuala perioada de programare, Sorin Oprescu a cuantificat fondurile europene atrase de Capitala in ultimii ani la circa 600 de milioane de euro.

"Bucurestiul a atras acum 270 de milioane de euro in faza a doua la statia de epurare Glina, ma refer la redistribuire la perioada 2013-2015, si am pregatit o serie intreaga de proiecte pentru 2014-2020. Avem o viziune despre dezvoltare pana in 2035, avem posibilitatea de a ne sprijini pe banii astia", a adaugat el.

In ceea ce priveste proiectul canalului Dunare-Bucuresti, Oprescu sustine ca se bucura de sprijinul administratiilor din porturile de la Dunarea de Jos.

"Aici se adauga si Braila si Galatiul, iar oamenii aia sunt absolut in regula, si-au facut sperante, si-au facut o serie intreaga de proiecte si eu cred ca nu este momentul ca Uniunea sa nu dea liber sperantei oamenilor, insa unei sperante sustenabile si unei dezvoltari sustenabile", a apreciat primarul capitalei.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Sorin Oprescu canal Dunare Bucuresti, #Oprescu fonduri europene, #Bucuresti atragere fonduri europene , #primar general