Ce primari din Bucuresti isi pastreaza fotoliile pentru inca un mandat - Sondaj CURS

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 11:41
8069 citiri
Ce primari din Bucuresti isi pastreaza fotoliile pentru inca un mandat - Sondaj CURS
Foto: Gandul

O serie de sondaje CURS realizate in Capitala in a doua decada a lunii ianuarie arata ca Sorin Oprescu si primarii de sector, cu exceptia lui Cristian Poteras, si-ar pastra fotoliile pentru inca un mandat. Totodata, cainii vagabonzi reprezinta principala problema a bucurestenilor.

Astfel, 6% dintre respondenti s-au declarat foarte multumiti de activitatea primarului general Sorin Oprescu, 50% multumiti, 37% nemultumiti, 4% foarte nemultumiti, iar 3% au bifat "Nu stiu/Nu raspund".

Aproape jumatate, 47%, dintre cei nemultumiti de activitatea primarului general nu pot spune care sunt cauzele acestei nemultumiri, restul ii reproseaza probleme precum nerezolvarea problemei cainilor vagabonzi, curatenia orasului, "promite mult, realizeaza putin", "nu se implica, pare nepasator", sau traficul si aglomeratia din oras.

Intrebati fiind care ar trebui sa fie primele probleme care ar trebui rezolvate de primarul general, participantii la sondaj au enumerat mai intai cainii fara stapan, apoi delicventa si infractionalitatea, curatenia orasului si locurile de parcare.

In schimb, de activitatea primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, se declara multumiti si foarte multumiti 89% dintre respondenti, de primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, 79% dintre respondenti sunt multumiti si foarte multumiti, de primarul sectorului 3, Liviu Negoita, - 76%, de primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, - 84%, de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, - 52%.

Singurul primar bucurestean cu probleme reale este cel al sectorului 6, Cristian Poteras, de activitatea caruia doar 43% dintre respondenti s-au declarat multumiti si foarte multumiti.

In timp ce lui Andrei Chiliman i se reproseaza in primul rand nerezolvarea problemei cainilor vagabonzi, in cazul lui Neculai Ontanu principalele nemultumiri sunt curatenia stradala si lipsa parcarilor, iar la Liviu Negoita motivele de nemultumire se leaga mai ales de cainii vagabonzi, dar si cheltuielile inutile si banii risipiti.

Si lui Piedone i se reproseaza nerezolvarea problemei cainilor vagabonzi, dar exista si nemultumiri legate de reabilitarea blocurilor. In cazul lui Marian Vanghelie cel mai mare repros este legat de curatenie, el fiind acuzat si ca "minte, se lauda", dar si ca nu a rezolvat problema cainilor vagabonzi. Curatenia si cainii vagabonzi sunt si in cazul lui Cristian Poteras principalele motive de nemultumire.

USL si social-democratia, pe primul loc

La nivel de partide, pentru Consiliul General al Capitalei, doar 74% dintre respondenti au exprimat o optiune de vot. Dintre acestia, 53% ar vota USL, 23% candidatii PDL+UNPR, 13% PPDD, 4% PRM, 3% PNTCD, 1% PNGCD, iar 3% alti candidati.

Intrebati cu cine ar vota pentru functia de primar general daca ar avea loc alegeri duminica viitoare, doar 81% dintre respondenti au exprimat o optiune. Dintre acestia, 55% ar vota cu Sorin Oprescu, sprijinit de USL, 21% pe Silviu Prigoana din partea PDL+UNPR, 10% din partea PPDD, restul candidatilor fiind nominalizati de sub 2%.

In ceea ce priveste alegerile pentru Parlament, 75% dintre participantii la sondaj au exprimat o optiune de vot. Dintre acestia, 52% au spus ca ar vota cu USL, 26% cu PDL+UNPR, 12% cu PPDD, 5% cu PRM, 2% cu PNGCD, 2% cu PNTCD, iar 1% cu altii.

La intrebarea "Care este curentul (orientarea) politic de care va simtiti mai apropiat?", 20 % au raspuns "Nu stiu/nu raspund". Dintre ceilalti, 32% s-au declarat apropiati de curentul socialist (social democrat), 25% de cel liberal, 13% de cel crestin democrat (popular), 10% nationalist, 5% ecologist, 2% comunist, iar 12% altul.

Sondajele CURS au fost realizate la comanda Institutului GeoPOL in perioada 9 - 18 Ianuarie 2012, unul la nivel de Capitala si 6 la nivel de sector. Marja de eroare este de +/- 2,3% la un nivel de incredere de 95%, pentru Bucuresti, respectiv +/- 5,6 % la un nivel de incredere de 95% pentru sectoarele 1/6.

Posibilele efecte ale protestelor din Bucuresti au putut fi surprinse partial, intrucat cea mai mare parte a activitatii de culegere a datelor s-a incheiat inainte de amplificarea demonstratiilor.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...