Merita Sorin Oprescu sa ramana primarul Capitalei? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 12:24
5918 citiri
Merita Sorin Oprescu sa ramana primarul Capitalei? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Sorin Oprescu a fost un adevarat fenomen, fiind printre ultimii candidati la orice fel de alegeri care a mai reusit sa mobilizeze masele.

Membru PSD in 2008, Oprescu nu a fost lasat sa candideze din partea partidului, motiv pentru care a anuntat ca o va face ca independent.

In randul social-democratilor s-a produs o mica ruptura, formandu-se doua tabere, cea pro-Oprescu si cea anti-Oprescu. Pana la urma a triumfat tabara anti Oprescu, "doctorul" demisionand din randul social-democratilor, statutul partidului neacordandu-i alta alternativa.

Flacara Oprescu i-a cuprins pe bucuresteni, facandu-se cozi pentru a semna pentru candidatura sa la primarie in calitate de independent. Dupa ce, triumfator, a anuntat ca a intrunit numarul de semnaturi, a urmat circul contestatiilor depuse de contracandidati, ajungandu-se sa fie nevoie de mai multe recursuri pentru ca instanta sa-l lase intr-un final sa intre legal si oficial in cursa pentru Primaria Capitalei.

Si, in ciuda "bascaliei" adversarilor ca nu o sa scoata un scor bun, Oprescu i-a lasat pe toti in spate, luandu-i fata chiar si "buldogului Blaga", ajungand primul in turul doi si castigandu-l si pe acesta cu un rezultat de 56,55%.

A inceput in forta

Cum s-a instalat, Oprescu a inceput "macelul", demitand mai multi directori si acuzand ca "doar o treime dintre angajatii Primariei muncesc pentru bucuresteni".

A reziliat apoi contractul cu Dali, firma apropiata sotului Elenei Udrea, Dorin Cocos, care gestiona locurile de parcare din Bucuresti de 13 ani.

Le-a cerut firmelor de salubrizare sa spele trotuarele, sa stearga semafoarele si semnele de circulatie, sa igienizeze gurile de metrou si sa curete stalpii de afisaj.

Le-a dat bucurestenilor cadou la cateva luni de la preluarea mandatului 58 de locuri de parcare, le-a promis ca le curata Pasajul Universitatii, a intrat cu buldozarele in terasele din Herastrau si Tineretului, a pus wireless in marile parcuri, a inmultit pietele volante, si s-a plans incontinuu de mersul lucrarilor la Pasajul Basarab.

Oprescu a fost primul primar din Romania care a acordat video-audiente cetatenilor si a dus aproape de bun sfarsit construirea Stadionului National care va gazdui, in mai, 2012, finala Europa League.

Ba atat de mult l-a entuziasmat stadionul, ca s-a si gandit ca ar putea sa gazduiasca Jocurile Olimpice din 2020, initiativa ce a murit, insa, in Consiliul Municipal, care a considerat ca, in afara de cheltuirea a 20 de milioane de euro, nu am castiga nimic.

A bagat Bucurestiul de 3 ori in Cartea Recordurilor

Desi Bucurestiul si-a pierdut gratia de pe vremea cand era numit "Micul Paris", Oprescu a gasit totusi o cale sa-l aduca din nou in centrul atentiei.

Astfel, Capitala a ajuns in Cartea Recordurilor pentru cei mai multi Mosi Craciun care impart cadouri. Totodata, am avut si cel mai lung carnat din lume, insa doar pentru cateva luni, locul fiindu-ne luat de croati.

Si cum lipsea desertul, bucurestenii au mai fost mentionati in Cartea Recordurilor pentru cel mai greu tort cu frisca si fructe.

Autostrada ramane suspendata

Un alt lucru cu care ar fi putut sa intre in Guiness Book ar fi fost autostrada suspendata, visul de candidat al lui Oprescu.

Anuntata cu surle si trambite in 2008 ca minunea suspendata ce va strabate Bucurestiul pe directia nord-sud si care va rezolva problema circulatiei, autostrada primarului general al Capitalei a sfarsit prin a fi doar suspendata in instanta.

In ultimele zile ale anului trecut, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a obligat Primaria Capitalei sa renunte la intentia acesteia de a acorda contractul de realizare a planurilor de urbanism zonale (PUZ) si a studiilor de fezabilitate (SF) aferente autostrazii unui consortiu de firme ce avea printre actionari angajati ai primariei.

Pasajul care ar trebui sa se numeasca Basescu

"La inceput de ghiocel", adica in martie 2011, urmeaza sa devina functional si Pasajul Basarab.

Insa intre actualul presedinte Traian Basescu, fost primar al Capitalei, si vicele lui de atunci, Oprescu, relatiile nu s-au detensionat, astfel ca seful statului nu doar ca a anuntat ca nu se va duce la inaugurarea pasajului, dar i-a mai si transmis edilului ca ar trebui sa aceasta constructie sa-i poarte numele.

"Daca as participa la inaugurarea acestui pasaj, as crea un precedent periculos pentru mine. Ar trebui sa merg la tot ce inaugureaza Sorin Oprescu. Ce-ar fi sa ma duc la 110 scoli? Nu s-ar mai vedea Oprescu.

Proiectul pasajului deja cred ca poate sa-mi poarte numele. (...) In ceea ce-l priveste (pe Sorin Oprescu - n.red.), il asigur ca voi merge cand se va inaugura autostrada suspendata sau voi deschide Jocurile Olimpice din 2020", a spus atunci, ironic Traian Basescu. Replica lui Oprescu nu s-a lasat asteptata si a fost la fel de acida: "Sufar".

Cel mai apreciat primar din ultimii zece ani

Sorin Oprescu a iesit si cel mai apreciat primar din Bucuresti din ultimii 10 ani, in urma unui sondaj Ziare.com realizat la finalul anului 2010.

Edilul a fost votat de 42,77% dintre cititorii Ziare.com care au participat la sondaj, el fiind urmat de Traian Basescu, acesta intrunind 29,78% dintre voturi si de Liviu Negoita cu 8,45%.

La sondaj au participat 5.417 cititori, dintre care 2.317 au votat cu actualul primar al Capitalei.

Cum arata Bucurestiul dupa doi ani cu Oprescu

Pana una alta, Bucurestiul are aceleasi mari probleme. Traficul paralizeaza de cate ori ploua sau ninge, strazile se acopera cu gropi dupa fiecare deszapezire, iar primavara este marcata de peticirea lor, Capitala ramanand un etern santier.

Banii contribuabililor par sa se duca pe mutari de statui si achizitii care pot fi catalogate usor drept inutile.

Astfel, site-ul Primariei costa 120.000 de euro, 65.000 costa un audit al dezvoltarii urbane in Bucuresti, prin care vrea sa afle ce s-a gresit la elaborarea si aprobarea unor planuri urbanistice zonale, astfel incat erorile sa fie evitate in viitor, iar doar in 2010 s-au investit cinci milioane de euro in stauile din Capitala, ca sa nu mai vorbim de banii care urmeaza sa fie dati pentru mutarea unor monumente.

Asadar, acum ca v-ati adus aminte de cele mai importante puncte de pe agenda primarului Oprescu de la preluarea mandatului incoace, l-ati vota primar in 2012? Ziare.com va invita la vot. Ar trebui sa ramana Oprescu primar general al Capitalei si dupa 2012 sau ar fi mai bine sa predea altcuiva stafeta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Sorin Oprescu primar Bucuresti, #Oprescu alegeri primarie , #primar general