Oprescu: La cutremur, cautam sa trag pantalonii pe mine. Mi-a fost si mie frica - ce masuri ia

Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 12:48
3470 citiri
Oprescu: La cutremur, cautam sa trag pantalonii pe mine. Mi-a fost si mie frica - ce masuri ia
Foto: www.cliqz.com

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a vorbit de reactia administratiei in cazul producerii unui cutremur mare in Bucuresti. Oprescu spune ca i-a fost si lui frica la ultimul seism pentru ca stie starea fondului locativ.

Cutremurul de pe 6 octombrie, produs la 6 dimineata, a fost simtit si de primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta nu s-a panicat, dar s-a gandit ca e posibil sa existe cladiri afectate. "Nu m-am panicat, cautam sa-mi trag pantalonii pe mine. Mi-e frica de ani de zile in privinta asta, stiu care este fondul locativ", a spus Oprescu la emisiunea Dupa 20 de ani, de la ProTV.

Primarul Oprescu a vorbit de starea cladirilor din Centrul Vechi, unde dintre cele 186 de constructii, aproape 80 au risc seismic ridicat. El doreste sa i se dea mana libera sa inchida aceste cladiri pentru a le consolida.

"Trei sferturi din Centrul Vechi e dat pe legea 10. Aproape 80 de cladiri din Centrul Vechi au risc seismic mare. Problema e ca cei care sunt proprietari la parter fac afaceri. Eu nu am niciun instrument de a actiona. Cladirile sunt semnalizate cu bulina, majoritatea. Dar nu eu dau autorizatiile de functionare.

S-au facut proiecte, expertize. M-am adresat guvernului cu propuneri legislative de a inchide cladirile care au activitate la parter. Dar si directorul de teatru ma intreaba: 'Dar noi unde jucam?'. Am primit un ajutor nesperat de la valul nou de proprietari care au inceput sa consolideze. Unele cladiri din Centrul Vechi, proaspat construit, sunt facute pentru gradul 8 seismic", a spus Oprescu.

Edilul sef a comentat atitudinea cetatenilor care nu iau in serios actiunile primariei. "Pentru blocurile zdruncinate, am luat trusele de supravietuire. Toata lumea m-a luat peste picior. Acolo este o fiola de apa, o mancare uscata, care te face sa nu patesti ceva daca n-ai patit atunci. Cand m-am dus cu trusele alea, am avut probleme, pentru ca, dupa 6 luni, au sunat echipele de la primarie la usa si le-au zis oamenilor ca 'sa schimbam bateriile'. Nu le-au mai deschis usa, ca nu-i cunosteau", a spus Oprescu.

Primaria Capitalei are insa un plan de actiune in caz de cutremur major. Oprescu spune ca langa Cotroceni a fost construit o sediu asezat strategic, cu 36 de panouri, operat de doar 2 specialisti, care vor intrerupe utilitatile cu cateva secunde inainte de cutremur, pentru a preveni incendiile si exploziile in cazul prabusirilor unor cladiri.

"Avem un centru de comanda langa Cotroceni, cu 36 de panouri asezate strategic, ca sa poata sa apese pe buton si cu 42 de secunde inainte de cutremur sa poata sa opreasca gazul, apa si curentul electric. Se numeste 'Managementul celor 42 de secunde'. Aceste panouri nu au nicio legatura cu curentul de pe stalpi, totul merge wireless".

Primarul Capitalei spune insa ca planul de interventie in cazul unui cutremur mare nu a fost facut public pentru ca cetatenii sa nu intre in panica. "Exista un plan de interventie. Bucurestenii trebuie sa cunoasca cum sa se acopere cu ceva si sa nu-i loveasca ceva in cap. Nu am apasat pe toate astea pentru ca lumea sa nu se sperie", a declarat Oprescu.

Totusi, in cazul unui seism devastattor, administratia e pregatita sa actioneze imediat, spune primarul general.

"In 10 minute, maxim 18, cei care au scapat (sefii administratiei, n.r.) se aduna la locurile de munca. Toti au un cod, au statii prin care sa comunice. Fiecare isi desface plicul cu responsabilitatile concrete. Din 10 in 10 minute raporteaza la dispecerat. Operatorii de curatenie vin primii (la locul unei prabusiri, n.r.), apoi cei de la ISU, la 20 de minute pleaca bateriile de buldozere. Cetatenii se indreapta spre locurile de adunare, la intersectiile mari. Pe televizoare mari, dispuse in oras, apar mesaje scurte privind situatia generala, cu numarul cladirilor cazute".

Primarul a mai spus ca sunt 436.000 de cladiri in Bucuresti, carora insa e greu sa le faca expertize, pentru ca e costisitor. "Peste tot sunt cladiri subrede pe marile bulevarde", a incheiat el.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Sorin Oprescu cutremur reactie primarie, #Sorin Oprescu paln primarie cutremur, #Sorin oprescu seism plan actiune , #primar general