Sorin Oprescu: Am facut 40 la suta din ceea ce mi-am propus - Interviu Video

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 23:59
5572 citiri
Sorin Oprescu: Am facut 40 la suta din ceea ce mi-am propus - Interviu Video
Foto: Ziare.com

Sorin Oprescu le mai cere un mandat de primar bucurestenilor, iar in campanie le va arata ce a reusit sa faca pana acum.

In cadrul unui interviu acordat Ziare.com, medicul-primar recunoaste ca a reusit sa faca numai 40 la suta din ceea ce si-a propus, avand in vedere ca actualul Consiliu General al Municipiului Bucuresti este dominat de PDL.

Mizand pe aceeasi strategie folosita de Traian Basescu, in 2004, cand acesta le-a cerut bucurestenilor sa voteze un consiliu majoritar PDL pentru a-si putea duce la capat planurile, Sorin Oprescu intentioneaza sa mearga "la sigur".

Ce le pregateste Oprescu bucurestenilor de Revelion - Exclusiv Ziare.com

"Eu cand am spus ca merg la al doilea mandat, merg la al doilea mandat, prezentandu-ma cu ceea ce am reusit sa fac. Daca vreodata voi simti, fie si cinci secunde, ca ala din fata nu ma mai vrea, voi pleca. Fara niciun fel de parere de rau, ma supun deciziei bucurestenilor", ne-a declarat edilul Capitalei.

Invitat sa prognozeze cu ce procent va castiga alegerile, Oprescu a raspuns, mai in gluma, mai in serios: "Sper ca undeva pe la 120 la suta, dar cu o singura conditie: sa se strice calculatoarele. Glumesc, fireste".

Primarul Capitalei ne-a explicat cum de s-a "stricat" acoperisul National Arena, cum va rezolva problema cainilor vagabonzi fara sa apeleze la banii bucurestenilor si care este relatia actuala cu Uniunea Social Liberala. Sorin Oprescu precizeaza ca vor fi "doua campanii electorale distincte, cu puncte de apropiere in Parteneriatul pentru Bucuresti".

Urmareste mai jos interviul video acordat de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, Ziare.com:

Bugetul si relatia cu CGMB

Calin Murg v-a acuzat, marti, ca nu vreti sa modificati Planul Urbanistic General in urma unor interese ascunse. Aveti asa ceva?

Nu, asta face dintr-un repertoriu care intra in logica electorala. PUG-ul a expirat de un an si, pentru a nu ramane la mana PUD-urilor de sector, il prelungim, iar baietii lucreaza la el. Primul gest pe care il fac este baza de date, care nici macar nu a existat in Primarie. Au fost numai vorbe si promisiuni ca va exista.

Am luat problema in serios, au sarit unii care aveau interese, fie arhitecti, fie oameni din urbanism, sa conteste, au contestat, au oprit licitatia. In sfarsit, lucrurile au mers pe un fagas normal, baza de date este aproape completa. Pe baza acesteia se pot emana viziuni despre Bucuresti, unde ar trebui sa se dezvolte.

Pot sa va spun insa ca sunt lucruri de bun simt. Am vrut sau n-am vrut noi, Bucurestiul s-a dus catre Nord, e normal sa-l echilibrezi si sa-l dezvolti si spre Sud, altfel nu facem nimic. Am stabilit si regimul de inaltime pe zone, chestia asta cu acuzatiile pe mine ma lasa rece. Este o logica electorala si cateodata este patrunsa de foarte multa ipocrizie.

CGMB nu v-a aprobat nici ieri imprumutul de 800 de milioane de euro pentru ca nu ati detaliat destinatia banilor. Ce inseamna "investitii publice de interes local"?

Este iarasi povestea cu cocosul rosu. Toata lumea cunoaste investitiile care au fost in curs. Adevarul este ca anul acesta, in luna lui aprilie, dupa zbateri indelungate, s-a nascut si bugetul. El s-a nascut prost, ca un copil cu malformatii, l-au facut repede, pe picior in baie. Au incalcat o serie intreaga de legi, pentru asta primul buget a fost de aruncat la cos. Dupa aceea, reparand cate ceva - in sensul ca au luat bani de la investitii si mi-au propus deschiderea altor investitii - s-a facut al doilea buget. In acest moment am investitii care sunt de cinci-zece lei si au ramas la stadiul respectiv pentru ca nu li s-a alocat bani.

Mai mult decat atat, la ultimul buget, au modificat cum au vrut, banii i-au dus in zona "sa mergem acasa la Mos Craciun", iar eu la utilitati am ramas fara bani. Am facut acrobatii financiare sa pot plati ultilitatile orasului.

Aveti in proiect pravazute 300 de milioane de euro pentru investitii publice de interes local...

Pentru asta am cerut 500 de milioane de euro. Predecesorul meu, dl Videanu, a facut un imprumut de 500 de milioane in 2006. A scos si o lege speciala prin care se spune clar ca suma asta nu este socotita la datoria publica. A venit 2007, cand Legea finantelor publice s-a schimbat si totul este raportat la aceasta datorie. Scadenta acestei datorii este 2015.

Eu am vorbit despre restructurarea creditelor primariei, care sunt luate de ceilalti predecesori ai mei. Si atunci, acesti 500 de milioane de euro, ramaneau practic in banca, si in 2015 exista garantia ca sting datoria, iar cei 300 de milioane de euro ii foloseam pentru cele 18 puncte de dezvoltare ale Bucurestiului.

Am intocmit lista asta de trei ori, am trimis-o si la PDL, tocmai pentru a o studia. In felul asta, eu nu inteleg ce politica este sa isterizezi lumea cu stalpii din Bucuresti si cu circulatie inghesuita. Scopul este clar, sa-l incurcam pe Oprescu. Dar nu-s lucrarile mele, sunt ale bucurestenilor. 20 de ani am inghitit numai gulgute: 'O sa facem maine, cand venim noi la putere'. Dupa aia a uitat toata lumea. Politica este simpla: ce-i al meu e sfant, ce-i al statului nu conteaza, da-l in ma-sa de stat. Cu chestia asta eu n-am fost de acord si mi-am facut o serie intreaga de prieteni, dar pe mine ma intereseaza sa-i multumesc pe cei multi.

Cainii vagabonzi

In privinta cainilor vagabonzi, v-ati declarat adeptul solutiei adunarii lor si sterilizarii, apoi ati intentionat sa plasati problema la sectoare si ati fost impiedicat din nou de CGMB. De ce?

Nu, am cerut sprijinul sectoarelor si apoi sectoarele mi-au cerut mie sprijinul, pentru ca sectorul 1 si-a dezvoltat un adapost, sectorul 2 la fel, anul trecut am vrut sa dezvolt un adapost al Primariei Generale, dar au injumatatit banii, n-am putut sa-l construiesc.

Am fost la Fundulea, prefectii au vorbit intre ei si mi-au anulat inchierera fostei unitati de cercetare. Si pana la urma o sa fac adapost pe cont propriu, cu niste ONG-uri si o serie de prieteni care vor sa ma ajute. N-o sa-l fac din bani publici, o sa-l fac din pomana.

Va fi undeva langa Bucuresti si va avea intre 5 si 8.000 de caini. Am protocolul incheiat cu Facultatea de medicina veterinara, o sa folosesc medici rezidenti, cu ingrijitori dedicati si cu participarea activa a ONG-urilor, ca sa nu am discutii ca omor caini. De altfel mai multe ONG-uri mi-au adus o lista cu 120.000 de semnaturi prin care cer Consiliului sa nu apeleze la eutanasierea cainilor vagabonzi, ea urmand sa fie aplicabila numai animalelor bolnave incurabil.

Ceilalti vor sta in adapost, asteptand sa fie adoptati. Si cu adoptia asta este o poveste intreaga. Toata lumea i-a luat din tarcuri, i-a dus inapoi la bloc, sterilizati, au avut grija o zi-doua de ei, dupa care au uitat. Cainii au plecat din zona respectiva, s-au format haite si mai e cate unul isteric care sare, musca.

Ce sa le spui oamenilor, cand copiii sunt muscati de caini? Si atunci, anul care vine, o sa incerc impreuna cu sectoarele, sa-i adun pe toti si sa-i duc undeva civilizat. Sterlizarea a mers inainte, intr-un ritm neconvenabil, ce-i drept. Odata adunati de pe strada, o sa arate si orasul asta civilizat.

O sa faceti referendum pentru eutanasierea cainilor vagabonzi?

Nu cred ca e nevoie de referendum. O sa prezint lucrurile astea Consiliului si atunci sa decida ei. Cred ca au mintea pe umeri si nu se vor opune unei solutii care nu implica bani publici. Cred ca toata lumea este iubitoare de caini, dar este drept ca ei n-au ce cauta pe strada.

Stadionul National

Acoperisul National Arena, in valoare de 20 de milioane de euro, s-a stricat, iar gazonul este departe de a fi suportabil pentru fotbalisti, mai ales daca ploua. Ce veti face?

Nu s-a stricat niciun acoperis. Sunt gulgutele care apar intotdeauna. N-am inteles si n-am putut sa raspund, pana la varsta mea, la intrebarea: 'Daca faci ceva, ce interes ai sa faci, daca nu faci, de ce nu faci?'.

Am facut cu multa dragoste stadionul asta si sunt foarte multumit si mandru de cum a iesit, pentru ca le-a artatat bucurestenilor ca se poate, ca face cineva ceva in orasul asta, dupa 20 de ani de promisiuni. Daca ei o sa doreasca sa ma aleaga si considera ca am facut ceva pentru ei, atunci asa o sa fie. Si atunci am sa fac, pana imi termin al doilea mandat.

La mine e simplu, eu nu am intrat in politica pentru a face bani, n-am fost niciodata un om sarac, dar nici un varf de top Forbes. De aia sunt linistit, in zilele astea cand incet-incet incepe sa apara frica de frica, frica de ziua de maine, frica ca nu vine tramvaiul, etc... Nu este normal sa traiesti intr-o societatea ca asta. Si atunci ce sa fac? Sa pleci? N-am placat atunci cand eram tanar, nu mai plec acum. Asa ca raman si incerc sa fac ceva.

Revenind la stadion, acoperisul nu e bun...

Da doamna, nimic nu este bun. Bancile sunt usor asezate intr-un unghi de 25 de grade, care face sa alunece fundul voievodal al VIP-urilor, si asa mai departe. De sus, de la inelul doi, nu se vede cum jucatorul se scarpina intre degetele de la picioare si asa mai departe. Arbitrul are nasul usor stramb si privirea sasie si nu a vazut cand trebuia sa dea 11 metri. Toate sunt din vina lui Oprescu.

Nu conteaza, stadionul este in picioare si concureaza cu cele mai mari stadioane din lume. Este adevarat ca sunt lucruri care nu functioneaza la cheie, dar acoperisul? Sa fim seriosi! Noi am respectat si respectam indicatiile UEFA.

Intram si noi in lumea administrarii unui stadion de asemenea anvergura. Pana cand vom trece si noi pe un management privat, care sa aduca evenimente 365 de zile din 365. Si atunci, stadionul va fi eficient. Acoperisul merge. Cand am auzit ca nu merge, m-am dus si i-am intrebat pe aia daca sunt nebuni de s-a stricat acoperisul nou.

A venit constructorul si mi-a explicat ca stadionul tine de un centru meteorologic de la Frankfurt. Asta trimite datele la UEFA care da sau nu liber pentru inchiderea acoperisului. Acum, UEFA a decis ca se joaca cu acoperisul deschis. Punct. Astea sunt indicatiile lor si le respect, pentru ca nu vreau sa ma trezesc cu vreo penalizare.

Cum intentionati sa va pregatiti pentru finala Europa League din 2012?

Este o chestiune pe care am luat-o foarte serios si exista o armata de oameni care lucreaza la asta. Deocamdata isi tureaza motoarele pe holurile primariei si mai mult fac vant decat lucuri concrete, dar o sa-i mai reactivez eu. Impreuna cu Federatia vom face un plan de bataie.

Sunt 50.000 de spectatori din intreaga lume care vor veni aici si trebuie sa facem in asa fel incat sa ne miscam mai mult decat natural si civilizat. Am inceput discutiile legate de cate paturi sunt in hoteluri, sa putem informa mai departe si ne pregatim sa-i primim cu ospitalitate.

Noi am fost intotdeauna civilizati si ospitalieri si, de ce sa nu spune, este in primul rand interesul nostru. E vorba de Bucuresti, de Romania, de un stadion care a costat foarte mult si e vorba ca totul trebuie sa functioneze ca si la ei. Pentru ca nu suntem o natie de hoti, de violatori, de talhari si de cersetori. Asta este adevarul. Ca avem si noi rebuturile noastre, este adevarat si asta, dar toti le au.

Campania electorala

Anul viitor intrati in campanie. O sa fie o campanie curata sau murdara?

O sa fie campanie? Va spun sincer ca, dupa comasarea asta de acum, parca vad ca maine iese primul ministru si spune ca facem alegeri dupa ce se termina criza. Nu vedeti ca au inceput campania demult? Fiecare face ce vrea el, cum vrea el, unii au inceput sa-si puna deja afise pe stalpi, poze cu ei cu palmele deschise, sa mascheze buzunarele. Astea sunt benigne. Dupa aia incep alea maligne, care se intind ca o tumora, metastazele. Denigrari.

Iti ia familia si ti-o taraste prin noroi, te taraste si pe tine, doar-doar s-o putea intoarce iarasi catre hotararea politica in administratie. Nu pot sa dispara partidele, partidele fac parte din democratie, dar totul are o limita. Nu poti avea directorul de spital si director de scoala si portar cu carnet de partid. Atunci cand se amesteca hotararea politica cu cea administrativa iese un haos.

Dumneavoastra nu ati fost director de spital cu carnet de partid?

Nu. Ca sa repunem adevarul in drepturile lui istorice, eu intai am fost conferentiar, director de spital, chirug si am facut parte dintr-un partid, timp de 17 ani. Nu am avut impulsul ala nenorocit sa prind liftul catre mai sus, si asa mai departe. Si niciodata nu mi-am viciat hotararea administrativa tinand cont de partid. Dar nici nimeni nu a indraznit de la PSD sa-mi spuna sa cumpar anumite medicamente de la unul sau altul.

Relatia cu USL

Cum mai este relatia cu USL? Veti avea sigla Uniunii pe materialele promotionale? Exista aranjamente financiare pentru campanie?

Nu exista asa ceva. Sunt doua campanii electorale distincte, cu puncte de apropiere in Parteneriatul pentru Bucuresti. Din punct de vedere organizatoric, dansii isi fac campanie pentru candidatii lor la primariile de sector, la consiliile locale, iar campania mea se va desfasura separat, cu un nucleu de oameni care a mai fost langa mine, echipa castigatoare nu se schimba niciodata, cu altii noi care au venit pe parcurs.

Campania mea va fi sub sigla independentei. Intotdeauna am precizat ca este vorba despre sprijin, nu despre o apartenenta politica. Dupa 17 ani de politica, Oprescu a declarat de mai multe ori ca ramane si va fi pururea independent. Iar ultimii patru ani dovedesc ca se poate.

Posibilii contracandidati

Udrea, Macovei, Videanu, Piedone, Paleologu, Ontanu - Care ar fi cel mai incomod contracandidat si de ce?

Niciunul nu este incomod. E ca la film, pe vremea copilariei mele: intrarea e libera, iesirea e pe branci. Sunt obisnuit cu luptele politice, dar cu cele purtate in decenta si civilizatie.

Pe cine ati prefera, atunci?

Nu conteaza, va spun foarte sincer. Am crezut ca fraierul, in ultimii 20 de ani, ca daca ii cunosc cum arata pe dinauntru am oarecare ascendent. As! Astia cand s-au facut bine cred ca s-au facut bine de la ei putere. I-am si spus unuia care era mare, om de stat: 'Bai, auzi? Tu n-ai facut pojar odata cu mine ca sa... E suficient sa-mi spui multumesc domnu' doctor si pa mai draga'.

Unii s-au gandit ca ar putea sa-mi spuna multumesc pentru niste lucruri pentru care ar fi trebuit sa incalc niste norme de conduita. E treaba mea, e responsabilitatea mea. De aia nu am nicio frica. Ii vad pe astia cum cad pantalonii pe ei cand aud de DNA, stiu, impostori sunt multi, derbedei sunt multi. I-am suparat ca nu le-am rezolvat problema pe Legea 10? Ei, nu s-a putut! I-am suparat ca vorbesc urat, ca au inceput sa plece de langa mine oameni care au visat sa deschida in primarie magazin Louis Vuitton? Ei bine, nu am deschis niciun magazin si nici nu si-au satisfacut ei ceea ce credeau ei ca pot sa le satisfac.

Sa presupunem ca veti castiga alegerile...

Nu presupunem nimic doamna, la mine nu e cu presupuneri. Eu cand am spus ca merg la al doilea mandat, eu marg la al doilea mandat, prezentandu-ma cu ceea ce am reusit sa fac. Daca vreodata voi simti, fie si cinci secunde, ca ala din fata nu ma mai vrea, voi pleca. Fara niciun fel de parere de rau, ma supun deciziei bucurestenilor.

Bine, veti castiga alegerile. Sa presupunem ca tot PDL va fi majoritar in Consiliu. Credeti ca veti face, in urmatorii patru ani, ce nu v-au lasat sa faceti pana acum?

Problema mea e una singura. Va aduceti aminte ce spuneau in 2008? Nu o sa poata, cu un consiliu ostil.... Uite ca s-a putut. S-a negociat.

Dar tot n-ati facut tot ce v-ati propus.

Nu, am facut 40 la suta, aveti dreptate. E si mintea romanului la mijloc. Sa stiti ca s-au mai desteptat romanii, degeaba ii fac unii in toate felurile. Ei stiu cui au de platit o polita. Sigur ca ar trebui sa se mai termine cu ideea aia a votului negativ, dar atunci cand este dovedit, lumea te sanctioneaza. Eu sper in desteptaciunea bucurestenilor. Oamenii nu sunt colorati politic. Ati vazut pe strada oameni colorati in rosu, portocaliu sau albastri la fata? Nu, oamenii au simpatii.

Ce procent credeti ca veti obtine la alegeri?

Sper ca undeva pe la 120 la suta, dar cu o singura conditie: sa se strice calculatoarele. Glumesc, fireste. Obtinand un procent de castig imi da si mie inca o data legitimitatea sa cer consiliului sa mergem pe calea asta, care este singura care asigura dezvoltarea Bucurestiului. Primul gest pe care l-am facut a fost sa-mi iau langa mine specialisti, sa ma consult cu ei. Oameni batraini, tineri, oameni cu experienta. Nu sunt viziunile mele extatice, asa cum aud ca zic unii lideri politici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Oprescu alegeri, #Sorin Oprescu stadion national, #Sorin Oprescu caini vagabonzi, #referendum caini , #primar general