Continuitatea lui Murgeanu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Iulie 2008, ora 12:20
3895 citiri
Continuitatea lui Murgeanu

Razvan Murgeanu, noul si fostul viceprimar al Bucurestiului, are de rezolvat, probabil, o dilema morala. La impartirea atributiilor, primarul general i-a pus in brate cele mai grele domenii.

La cele pe care le pastorea si pana acum - RADET, Serviciile de aparare si protectie civila, Directia de Utilitati publice, Agentia Municipala de reglementare in domeniul energiei - s-a adaugat Directia Transporturi, a se citi toate santierele si blocajele din Bucuresti.

Celalalt viceprimar, Robert Ionescu, se va distra, probabil dupa putirinte, cu invatamantul, cultura, protejarea plantelor si Gradina zoologica, in vreme ce Oprescu insusi si-a pastrat partea cea mai zemoasa din punct de vedere financiar: Directia juridica, Directia Cadastru, de Urbanism, de Investitii, de patrimoniu, plus Comisia pentru retrocedarea terenurilor si imobilelor nationalizate, administratia parcurilor, a cimitirelor si RATB.

Daca tragem linie si adunam ne da: Murgeanu cu munca, Ionescu cu relaxarea, iar Oprescu cu banii si afacerile. Cu alte cuvinte, Sorin Oprescu este primarul in acceptiunea imobiliarilor si a grupurilor de interese care stau cu ochii pe bugetul municipalitatii, in vreme ce de Razvan Murgeanu depind exact domeniile cele mai importante pentru viata de zi cu zi a bucuresteanului.

Greselile si reusitele sale vor fi insa decontate, respectiv tezaurizate, tot de Sorin Oprescu si de aici dilema de care vorbeam. Murgeanu poate sa lucreze bine spre gloria lui Sorin Oprescu sau poate lucra prost spre ingroparea primarului general. PD-L oare ce si-ar dori? Dar Murgeanu insusi?

Politicianul Murgeanu ar trebui sa urmareasca dezumflarea lui Sorin Oprescu aflat acum pe un val periculos de inalt chiar si pentru Traian Basescu.

Administratorului Razvan Murgeanu, care si-a lasat deja ani din viata pe strazile Capitalei, ii vine probabil greu sa tradeze orasul si este tentat sa-si faca bine treaba chiar daca fiecare succes al lui va mai aseza un plus in dreptul lui Sorin Oprescu.

Probabil ca primarul n-a fost prea incantat sa-si asume acest risc, dar nici de ales n-a prea avut. Parasutat intr-o primarie despre care nu stie mare lucru, inconjurat de functionari fidelizati in doua mandate democrate, total nepregatit in materie de administratie, primarul general avea nevoie ca de aer de un profesionist, de cineva care sa si munceasca in primarie. Ori mai profesionist decat Murgeanu, in acest moment si loc desigur, era greu sa gaseasca.

Omul este de ani de zile in prima linie a bataliilor edilitare. Zapezi, inundatii, avarii, santiere, legi, pe toate le-a luat in piept si, de multe ori gresind, a invatat sa le gestioneze. Asa ca volens, nolens Oprescu trebuie sa se bazeze pe Murgeanu. Desigur, acesta a fost ales in functie de consiliul general, dar atributiile de la primarul general le-a primit.

Pe de alta parte, riscul pe care si-l asuma Sorin Oprescu nu este chiar atat de mare. Razvan Murgeanu, desi membru PD-L, nu este un politician prin excelenta, dimpotriva. Pana la localele de anul acesta, cand a candidat, culoarea sa politica trebuie sa fi fost extrem de discreta in ochii majoritatii bucurestenilor.

Localele l-au "deconspirat", insa i-au aratat si lui Murgeanu cat se poate baza pe partid. Viceprimarul pe care s-a spijinit mandatul Videanu a beneficiat din partea PD-L de o campanie foarte slaba care l-a lasat descoperit in fata lui Andrei Chiliman.

La fel carismatic ca si Vasile Blaga, Murgeanu ar fi avut nevoie de mult mai mult suport, insa n-a primit mare lucru, fiind nevoit sa recurga la ajutoare mai mult sau mai putin onorabile care i-au expus imaginea publica.

Este un motiv destul de bine intemeiat pentru ca, la randul lui, Murgeanu sa nu resimta acum mari obligatii morale fata de partid si sa nu sape cu orice pret la radacina lui Sorin Oprescu.

Culmea ironiei este ca primarul care clama, candidat fiind, schimbarea se bazeaza acum pe viceprimarul care, in cel mai bun caz, va asigura continuitatea.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Razvan Murgeanu, #Sorin Oprescu, #atributii, #Primaria Capitalei , #primar general